Pad thai ihletésű csirkés-zöldséges tészta
Egyszerű hozzávalókból is elkészíthető
A pad thai egy thaiföldi egytálétel, aminek alapja a sült zöldségek és a rizstészta. Ezeket hirtelen sütik, wokban. Thaiföldön népszerű utcai étel. Nálunk akár a Padthai wokbar-ban megkóstolhatod. Korábban sokszor ebédeltem ott. Imádtam, hogy magam tudom összeválogatni, hogy mi kerüljön a tálba. A kedvencem a csirkés verzió volt, rizstésztával és Japán Teryaki szósszal (ebben nincs cukor). Ízletes összeállítás, frissen készítik el és egy nagy adagot kapsz, ami nekem mindig sok is volt. Kiszámolhatod a tápérték kalkulátorban, hogy mennyi kalóriára jön ki az összeállított tálad. Ez a csirkés verzió 559 kalória lett, ami 73 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez nekem a diétába nem fér bele, mert 50 gramm szénhidrátnál többet nem fogyasztok ebédre. Ezért is találtam ki, hogy megcsinálom otthon, a saját pad thai receptemet. Utánanéztem és megalkottam a házi verziómat. Ha te sem akarsz bevásárolni mindenféle furcsa hozzávalókból, akkor szerintem próbáld ki a receptemet!
Pad thai szósz házi barkács módon
A pad thai recepteknek utánajártam és a legszimpatikusabbnak ez a pad thai recept tűnt. Viszont számomra ismeretlen hozzávalókat írt, mint például a hal szósz és tamarind szósz. Arra gondoltam, hogy ezeket kihagyom, mert ha esetleg nem jön be az íze, akkor ott fog állni a konyhámban még évekig – anélkül, hogy használnám. Megnéztem, hogy mi a tamarind szósz és azt írták, hogy ,,A tamarind állaga hasonlít a szilvalekvárhoz, íze édes-savanyú. A szósz a tamarindusz fa terméséből készül.
Elővettem a hűtőben lévő sárgabarack lekváromat, ami almával xilittel és eritittel volt édesítve. Ezt felöntöttem forró vízzel, majd hígra elkevertem. Cukormentes szójaszószt tettem bele és egy kicsi Piri-Piri csilit (ha nem szereted a csípőset, akkor ez el is hagyható). Nem mondom, hogy ugyanolyan lett, mint egy pad thai szósz, de nagyon finom, kicsit édes, kicsit sós ízvilágot kaptam. Még egy kis rizsecettel vagy lime lével lehetett volna az édes-savanyú ízt kihozni belőle, de nekem e nélkül is tökéletes ízkombináció volt.
A szójaszósznál figyelj arra, hogy a legtöbb szójaszósz sajnos cukrot vagy fruktózt is tartalmaz. Mindig olvasd el az összetevőket!
Fehérjedús feltét
A pad thai egytálételhez valami fehérjeforrás mindenképpen kell. Ez vegetáriánusoknak vagy húsmentes napokra lehet tofu, garnélarák, vagy akár pirított gomba is. A húsos napokra sült kacsa vagy sült csirke remek választás. Én a maradék sült csirkemellemet használtam fel hozzá. Ennek receptje:
Sült csirkekockák (kb. 3 adag)
- 300 g csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 g sült csirke fűszerkeverék
A csirkét felkockáztam. Az olívaolajat összekevertem a fűszerrel és a csirkére öntöttem. 15 percet állni hagytam, majd egy forró serpenyőben kisütöttem.
Rostdús sült zöldségek
A sült zöldségek teszik igazán finommá és egyben rostdússá ezt az ételt. A sárgarépa és a különböző hagymák – akár vöröshagyma, vagy újhagyma is remekül passzol összepirítva, sült fokhagymával és gyömbérrel. Az eredeti recept pak choi-t ír, ez egy káposztaféle, amit én kelkáposztával helyettesítettem. Nagyon szeretem a kelkáposztát enyhén lepirítva fogyasztani. Próbáld ki ezt a receptemet is! >> Spagetti pirított kelkáposztával, sonkával és fetával
Nem kell hozzá semmi különleges zöldség, tényleg elég az, ami általában előfordul otthon egy egészségtudatos konyhában. Ha extrázni akarod, akkor vehetsz hozzá mungóbabcsírát is (Sparban lehet kapni). A kész étel tetejére szórhatsz koriandert. Lime-szeletekkel és gyakran pörkölt földimogyoróval tálalják. Szerintem ezek nélkül is el fog fogyni a házi pad thai. 🙂
Tészta
A tojásos tészták is jók, de a rizstészta egy gyors és egyszerű választás, mert csak le kell forrázni és már hozzá is adható az ételhez. Sokféle rizstészta van – én a szélesmetélt félét szeretem hozzá. Ez jobban felveszi a szószt.
Miben készítsd el?
A legjobb wokban elkészíteni. Ennek hiányában egy nagyobb méretű serpenyő is megfelel.
Pad thai ihletésű csirkés-zöldséges tészta
Hozzávalók
- 1 kicsi (35 g) vöröshagyma (lilahagyma vagy újhagyma is jó)
- 2 db (4 g) fokhagyma
- 5 g friss gyömbér
- 100 g kelkáposzta
- 80 g sárgarépa
- 2 db tojás
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj a sütéshez
- 50 g széles rizstészta (ez egy kocka volt) Rice Noodle márkát használtam
- víz, amiben kifőzöd a tésztát
A házi pad thai szószhoz
- 60 g sárgabarack lekvár almával és xiliettel, eritrittel édesítve
- 70 ml forró víz
- 30 ml cukormentes szójaszósz (például a Kikkoman vagy Tao Tao márkák)
A csirkéhez (ez 3 adag)
- 300 g csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 g sült csirke fűszerkeverék
Elkészítés
- A csirkét kocázd fel. Az olívaolajat keverd össze egy tálban a sült csirke fűszerrel, majd öntsd a csirkére és keverd el. 15 percet hagyd állni, addig készítsd elő a zöldségeket.
- Szeleteld fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a friss gyömbért. A sárgarépát vágd gyufametéltre. A megmosott káposztalevelekből vágj ujjnyi szeleteket. Az előkészített hozzávalókat tedd a tűzhely közelébe.
- A szósz hozzávalóit keverd ki egy tálban és tedd ezt is a tűzhely közelébe.
- A tojásokat üsd fel és tedd egy tálba, sózd meg – ez is legyen kéznél.
- Az előkészített csirkemellet süsd aranybarnára egy forró serpenyőben. Öntsd ki egy tálba és tedd félre, amíg a zöldségeket megpirítod.
- Löttyints egy kis olívaolajat a serpenyőbe és add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát és gyömbért. Pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a sárgarépát és a káposztaleveleket is. Sózd meg enyhén, kevergetve piríts le minden zöldséget.
- Húzd félre a megpirított zöldségeket és öntsd a serpenyőbe a tojásokat. Keverd el, hogy megsüljön, majd keverd hozzá a zöldségekhez. Add hozzá a félretett csirkemellet is.
- A rizstésztát csak sós vízzel le kell forrázni. Én vízforralóban melegítek vizet, majd beleöntöm egy lábosba, adok hozzá sót és beleteszem a száraz tásztát. Egyet forralok még rajta és készen is van. Leszűrőm és a csirkés-zöldséghez keverem.
- Ha a tészta is belekerült, akkor öntsd rá a kikevert szószt. Ezzel még melegítsd össze, majd tálald azonnal, mivel hamar magába szívja az öntetet.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!