Sajtos-sonkás melegszendvics tükörtojással és zöld spárgával
Vannak azok a fajta kényelmes reggelik, amiket nem csinálsz meg minden reggel és ettől különleges lesz. Ez a melegszendvics pont ilyen. A spárgaszezon ugyanis nem sokáig tart, ha ekkor kicsit résen vagy, akkor a zöld spárgát ügyesen belecsempészed a reggelidbe is, hogy már a nap első étkezésénél biztosítva legyen napi 5 zöldségadagból legalább egy. A spárgát sokféleképpen fel tudod használni, de szerintem meg kell adni neki a kellő tiszteletet, mert egyedi és különleges. Egyrészt nem tudod egész évben fogyasztani, másrészt semmihez sem hasonlítható az íze. Emiatt és a külleme miatt is szerintem a zöldségek királynője. Nemes bánásmódot igényel és ebben a melegszendvicsben meg is kapja azt! 🙂
Tipp: Ha spárgát veszel, akkor érdemes egyből feldolgoznod a receptnél leírt módon. Ha előfőzve teszed el a hűtőbe, akkor reggelinél már nem kell bajlódnod a pucolással, csak elő kell kapnod és már teheted is a szendvicsedre.
Miért fogyassz spárgát?
Szinte alig van benne kalória, viszont a rost és vitamin tartalma magas (C, B1, B2, és B6 vitaminokban gazdag) ezentúl tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint is.
Királynő melegszendvics
Hozzávalók
- 5 db (45 g) előkészített zöld spárga
- 1 szelet (40 g) teljes kiőrlésű kenyér
- 1 teáskanál (10 g) zöldfűszeres sajtkrém (Milfina Kräuter zöldfűszeres sajtkrémet használtam)
- 2 szelet (16 g) csirkemellsonka (válassz magas hústartalmút, legalább 85%)
- 1 szelet (15 g) guoda sajt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- frissen őrölt fekete bors
- pár csepp olívaolaj
Elkészítés
- Csomagold ki a spárgát, majd kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem annyira fás. A feje (koronája) a legfinomabb része. Arra vigyázz a legjobban. A letört, fás rész mehet alaplébe vagy ha nincs, akkor szemétbe.
- A megmaradt részt zöldséghámozóval finoman hámozd meg, de a fejére vigyázz, csak a szárát hámozd vékonyan. Főként a vastagabb leveleket szedd le.
- Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.
- Mosd át folyó vízben is.
- A megtisztított spárgát tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. Vedd ki egy szűrőkanállal és tedd rögtön jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább.
- Ezután lehűtve el is teheted pár napra vagy egyből készíthetsz belőle egy finom melegszendvicset.
- Kenj meg egy szelet kenyeret zöldfűszeres sajtkrémmel. Tegyél rá két szelet sonkát, egy szelet sajtot és tedd 200 °C fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe (alsó és felső sütés). Süsd addig, amíg a sajt rá nem olvad és a kenyér ropogós nem lesz.
- Amíg sül, készíts tükörtojást.
- Ha elkészült a szendvics, akkor halmozd rá az előkészített spárgát, majd csúsztasd a tetejére a tükörtojást. Sózd és borsozd. Fogyaszd el még melegen.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?