Könnyű, nyári halas receptet keresel? Egy kicsit különlegesebb ebédet vagy vacsorát szeretnél az asztalra tenni? Ez a te recepted! A sajtmártással nem nagyon lehet mellélőni, szinte mindenki imádja. Az afrikai harcsa is tökéletes választás, ha egy szálkamentes halat szeretnél. A cukkini pedig egy kis nyári frissességet biztosít ebben a gyönyörű kompozícióban. Mutatom a kedvenc halas ételemet. Adj neki helyet te is a nyári receptjeid között!
Zöldfűszeres sajtmártásban sült afrikai harcsa cukkinivel
Hozzávalók
- 500 gramm bőr nélküli afrikai harcsafilé
- frissen őrölt tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 db (kb. 150 gramm) kisebb méretű cukkini
A sajtmártáshoz:
- 2 evőkanál (30 gramm) vaj
- 2 evőkanál (20 gramm) zabpehelyliszt
- só
- 2,5 dl tej (1,5%-os)
- 20 gramm parmezán sajt
- 1 marék friss petrezselyem
- 4 db friss bazsalikomlevél
- 1 ág friss oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
Köret
- 200 g kuszkusz
- 200 ml víz
- 1 csipet só
Elkészítés
- A harcsát mosd meg, és vágd 4 egyforma nagyobb szeletekre. Fűszerezd sóval, borssal és hagyd állni 10 percig.
- A cukkinit mosd meg és vékonyan szeleteld fel. Sózd meg, locsold meg egy kevés olívaolajjal, keverd össze, és hagyd állni 10 percig.
- A friss zöldfűszereket mosd meg, szárítsd meg, majd aprítsd fel és tedd egy tálba. Reszeld le a sajtot, ez is mehet a tálba. Reszeld le a fokhagymákat is és tedd a tálba.
- Készítsd el zöldfűszeres sajtmártást. Ehhez forrald fel a tejet. Vegyél elő egy habverőt és tegyél mindent a tűzhely közelébe, mert a mártás készítésénél gyorsan kellenek az eszközök. Ha minden megvan, akkor forrósítsd fel a vajat egy kisebb lábosban, majd add hozzá a lisztet. Rövid ideig pirítsd, majd öntsd fel a felforralt tejjel. Habverővel keverd csomómentesre, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Végül sózd meg, add hozzá a reszelt sajtot, a fokhagymát és a felaprított fűszereket.
- Vegyél elő egy tepsit vagy egy hőálló, magas falú üvegtálat. A tál alját olívaolajjal locsold meg. Fektesd bele a halszeleteket és öntsd a tetejére a zöldfűszeres sajtmártást. Egyenletesen terítsd el a mártást, majd a cukkiniszeleteket sorakoztasd fel a tetején. Fedd le alufóliával.
- Előmelegített 200 °C-os sütőben 30 percig süsd az alufólia alatt és további 20 percig az alufólia nélkül.
- Fogyaszd párolt kuszkusszal. Ennek elkészítéséhez forrald fel a vizet, majd tedd bele a kuszkuszt és a sót. Keverd át, majd vedd le a tűzhelyről és lefedve hagyd állni kb. 10 percig, vagy ameddig megpuhul.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?