Havi riport – 2024. október
Ne siess az őszi úton!
Az októberi havi riportomban az őszi ízek és az egészséges életmód áll a középpontban. Összeállítottam egy új őszi étrendet, amely változatos és tápláló fogásokkal segíti az energikus mindennapokat. Villámgyors tortilla receptemmel akár egy fárasztó nap után is gyorsan finom vacsorát készíthetsz. Szó lesz a motiváció megtalálásáról, bemutatom a hónap gasztro-podcastjét, és kiderül, mi volt a hónap receptje. Októberi tippem pedig segít rátalálni a leghatékonyabb kommunikációs csatornára – hogy üzeneted biztosan célba érjen! Tarts velem ezen az őszi úton és meríts inspirácót!
1. A hónap kiemelt témái:
őszi ételek egészségesen
Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, a narancssárga sütőtök, a lilás-kékes szilva lesz az új trend. A kímélő könnyű finomságok helyett vitamindús, energiát adó ételekre van szüksége a szervezetünknek, amelyek segítenek, hogy az őszi nyirkosabb időben is megőrizzük vitalitásunkat és egészségünket. Lelkünkre is jobban oda kell figyelni ebben az időszakban, hiszen az ősz sok változást hozhat (új iskola, új tanfolyam, munkahely). Finom ételekkel a hangulatunkat is javíthatjuk. A tányéron az őszi vidám színek segítenek ebben Az iskolakezdés vagy a nyaralás miatt sokan túlköltekeznek, így az őszi időszak a spórolás jegyében kell, hogy teljen. Mindezeket figyelembe véve gyűjtöttem össze 5 receptet a hétköznapokra és hétvégére egyaránt. >>> egészséges, őszi ételek itt!
Új őszi étrend
Az őszi diétás étrend a visszajelzések alapján nagyon kedvelt. 1300 kalóriás étrendet már készítettem. Októberben összeállítottam egy 1500 kalóriás étrendet is, tele őszi finomságokkal. >>> Megnézem
2 kg fogyás!
Még szeptember elején elterveztem, hogy 4 kg-ot leadok. Erről írtam már itt. 2 kilónál járok és nagyon boldog vagyok. Nem is gondoltam volna, hogy 2 kiló is ennyit számít. Látom magamon a fogyást és mások is látják. Nagyon nehezen indult be. Ennek oka az, hogy (ahogy már az elején láttam is) a 80-20-as szabály (80%-ban egészséges, diétás étkezés és 20%-ban az úgynevezett kényeztető étkezés) többször elmozdult a kényeztető ételek felé, mint kellett volna. Pár dolgon változtatni kellett. Az egyik ilyen, hogy többet mozogtam. Ebéd után például általában elmentem egy kis sétára. Az esti sétákat felváltották a napsütéses délutáni séták.
A mozgáshoz Almásy Csilla gerinc- és mozgásszakértő új motivációt adott ebben a podcast-ban. Eddig is tisztában voltam a mozgás fontosságával, de ez a beszélgetés rávett arra, hogy elővegyem a jógamatracot akár napközben is, és mozogjak, amikor csak lehet. De nem csak a jógamatracot tekertem fel gyakran, hanem a tortilla lapokat is.
Villámgyors vacsora: tortilla!
Ez a hónap nagyon sok munkával telt és a vacsorákat egy gyors, letudós recepttel oldottam meg. Egy tortilla recept villámgyorsan elkészül, és a diétás étrendedbe is könnyedén beilleszthető. A tortilla egy palacsintához hasonló, vékony lap. Sokféleképpen felhasználható, és számtalan lehetőséget nyújt a maradékok kreatív újrahasznosítására. Itt írtam róla: >>> 7 tortilla recept – reggelire, ebédre és vacsorára is!
Motiváció keresés
Érzelmileg megterhelő volt az október. Pontos okát nem tudom, de biztosan köze van az alábbi három dologhoz is:
- Nagyon sokat dolgoztam a gasztroblogger visszaemlékezés elkészítésén. Erről már írtam korábban. Arra keresem a választ, hogy miért lettem gasztroblogger és hogy mit tudok belőle még kihozni. Ez kicsit olyan mint egy emlékirat megfogalmazása. Egy visszaemlékezés lassú és fárasztó séta a múlt olykor sötét bugyraiban. Önismereti túrának remek, de nagyon megterhelő időnként lelkileg. Mivel célul tűztem ki, hogy idén eljutok vele legalább az idei év végéig (a születésemtől, vagyis 1989-től kezdtem), így bele kellett húznom és októberben jól haladtam vele. 2 év van már csak hátra.
- Voltak napok, amikor hajnali 4-kor keltem és este 21-ig pörögtem. Ez egyhuzamban, 4-5 napon keresztül nem az a módszer, amit bárkinek is ajánlanék. Nem tudom az okát, de egyszerűen nem tudtam tovább aludni. Kinyílt a szemem, járt az agyam és egyből géphez ültem. És nem voltam fáradt! Elégedettséggel töltött el reggel 9-kor úgy érezni, hogy már egy csomó mindent megcsináltam, amit aznap akartam – mások pedig még csak akkor álltak munkába.
- Voltak napok, amikor már fél 5-kor sötét volt. Ezek nagyon megviseltek az elején, mert a hosszú nyári esték hangulata köddé vált hirtelen. Nehéz volt az áttérés, de hónap végén már bevetettem egy-két trükköt. Például a lakást LED-es fényfüzérekkel dobtam fel, hogy több fény vegyen körül. Egyszerű, olcsó trükknek tűnik, de mégis jelentősen javított a hangulatomon.
Az egészséges életmód nem csak az egészséges táplálkozásból áll. 7 pillér van szerintem. Ezekről itt írtam: >>> Az egészséges életmód 7 fontos pillére Földi Rita szerint
A 7 pillérből nálam októberben az alvás, valamint az életcél, hivatás pillér kissé meggyengült. Talán nem is lehet mindig mind a 7 pillér szuper erős. A hónap végére viszont sikerült kiegyensúlyozni a pillérek erejét. Az alvásom rendbe jött és a lelkesedésem új szárnyakat növesztett. Ezek biztosan magasra fognak repíteni a következő hetekben. Van egy két új ötletem még az idei évre, de nem spoilerezem el. Legyen meglepi. 🙂
Ha kicsit Te is keresed a motivációt, akkor ez az írásom segíthet: >>> Motiváció, te mégis hová tűntél?
2. A hónap gasztro-podcastje:
Szabó Adrienn dietetikussal készített a Telex egy podcastet. Itt éred el: >>> Félelmek és tévhitek a táplálkozásról – interjú Szabó Adrienn dietetikussal
A mindennapi életben felmerülő táplálkozási tévhiteket és félelmeket taglalják, így ajánlom mindenkinek, aki elveszve érzi magát az egészséges életmód útvesztőiben. Ez a beszélgetés segít megismerni egy dietetikus munkáját, a táplálkozás és az egészség közti összefüggéseket.
3. A hónap receptje: Tejben sült csirke
A csirkemell sütőben klasszikus recept, de mégis lehet beletenni egy kis csavart. Kedvenc TV-s szakácsom, Jamie Oliver például tejben sütötte a csirkét friss zsályával, fokhagymával, citrommal és egy kis fahéjjal. A könyvében lévő receptet sokszor csináltam már meg, mert a család is nagyon szereti. Ezúttal átdolgoztam egy egészségesebb verzióra, hogy még jobban illeszkedjen a diétámba is. A maradékból pedig egy finom csirkés szendvicskrémet készítettem vacsorára.
4. A hónap tippje: találd meg a legjobb csatornát a kommunikációhoz!
Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy létrehozzak egy gasztroblogger közösséget. Októberben szerettem volna tartani egy Blogger Délutánt, ahová 9 bloggert hívtam meg egy kávéra és egy kötetlen, baráti beszélgetésre. E-mailt írtam nekik és hagytam egy hetet a válaszra. A határidő letelte után senkitől nem jött válasz. Nagyon csalódott voltam. Majd rájuk írtam Facebook-on is. A legtöbben azonnal válaszoltak. Azt írták főként, hogy nem kapták meg a levelemet. Panaszkodtak, hogy sok levél a Spam mappában landol. Van, aki megkapta, de nem ér rá – család és egyéb elfoglaltságok miatt. Senki nem mondott igent a programra. Ebből pedig két tanulságot vontam le:
1. Nem kell nekem ilyen együttműködéseket csinálnom, nem érdemes időt és energiát pazarolnom erre.
Azt hiszem, hogy a magyar bloggerek nem nyitottak ilyen kötetlen, beszélgetésekre és arra, hogy egymástól tanuljunk. Vagy legalábbis nem fontos nekik. Ha fontos lenne, akkor szerintem mindent megtennének azért, hogy eljussanak egy ilyen programra. Én itt be is fejeztem. Csalódtam, mert azt hittem, hogy létezik olyan, hogy blogger-közösség. Ez már a múlté szerintem. Elfáradt tartalomgyártók vannak csak.
2. Az e-mail nem a legjobb kommunikációs csatorna.
Csalódtam az e-mail erejében is. Én naponta többször nézem az e-mailjeimet. Sokan oda írtok nekem visszajelzést vagy kérdést is. Úgy tűnik, hogy mások nem így működnek. Meglepődtem, hogy a Facebook-on azonnal válaszoltak. A Facebook kommunikációra úgy tűnik, hogy sokkal jobb és gyorsabb, mint az e-mail, így bár 2023. április 11-én kivonultam a Facebook-ról és Instagram-ról (>>> Vége van! Otthagytam a Facebookot és az Instagramot!) októberben egy-egy poszt erejére visszatértem. Nem hiszem, hogy olyan rendszeres posztolást fogok itt csinálni, mint korábban. A kommunikáció fenntartására viszont úgy hiszem, hogy ez most (a mai tudásom szerint) a leggyorsabb és leghatékonyabb eszköz.
5. A hónap gasztro-kalandja lehet
Szent Márton napja, november 11., országszerte libás lakomákat hoz magával. Az éttermekben libás finomságokkal bővül az étlap. A borvidékeken megnyílnak a pincék is. Ha novemberben, Márton napján kimozdulnál, rengeteg program közül válogathatsz. Márton-napi programok itt.
6. A hónap kérdése: hová sietsz?
- A karácsonyi céges buli dátumát már október elején ki kellett választani.
- A boltokban mikulások és karácsonyi dolgok voltak már kb. szeptember végétől.
- A családban már elindult ,,a mit főzzünk és kihez, melyik nap megyünk?” nevű barkóba játék.
Rosszul viseltem ezt idén. Élvezni akartam még az őszt, annak minden őszi levelével, indián nyaras napjával, tökös finomságával és a pumpkin spice latte illatgyertyám esti hangulatával. Nem értem, miért kell ennyire sietni és hová? Karácsony után majd a húsvétra sietünk? És utána?
(Nincs válasz. Nem is lesz.)
7. A hónap fotója
Fürge Páva – Monor. Ez a hely tökéletes kikapcsolódáshoz és lazuláshoz. Ráadásul csütörtökönként egy szép hangú lány, Erdély Fanni énekel élőben. A dizájn olyan, mintha Alíz Csodaországában lennél: azt se tudod hirtelen, hogy hová nézzél. 🙂 Kívül-belül egy különc hely, és mégis oly meghitt és barátságos, hogy jó ide visszajárni.
Vigyázzatok magatokra! Találkozzunk novemberben is! Addig is főzzetek valami finomat a receptjeimből! >>> Diétás receptek
Szeretettel: Földi Rita