Könnyű elkészíteni és nagyon egészséges
A chimichurri recept (ejtsd: csimicsurri) először Jamie Oliver grillezős videójában jött szembe velem. Nem tudtam elképzelni, hogy milyen íze lehet, de nagyon izgatott voltam, hogy egyszer majd megkóstoljam. Egy szép nyári estén a Római-parton, a Nap bácsinál vacsoráztunk és az étlapon chimichurri csirkenyárs is szerepelt. Kipróbáltam és azonnal beleszerettem ebbe a fokhagymás, ecetes, vérpezsdítő ízbe. Otthon is elkészítettem és rájöttem, hogy saját receptet kreálhatok, mert nincsenek pontos szabályok. Te is bátran megalkothatod a sajátodat. Mutatom is, hogy mi ez a chimichurri recept és, hogy mihez használd!
Mi chimichurri?
A chimichurri tulajdonképpen az argentin pesto, de ahogy később olvasni fogod a francia vinaigrette öntethez is közel áll. A chimichurri-t Argentínában a BBQ marhasültekhez találták ki. Később a spanyol konyha is átvette és világszerte elterjedt. Alapja a friss petrezselyem. Rengeteg elkészítési módja létezik. A modern konyha manapság egyszerűen csak aprítógépbe teszi és pürésíti. Ez jó megoldás akkor, ha kicsit folyósabb állagot szeretnél, mert öntetként használod. Az eredeti argentin receptekben azt olvasni, hogy egyszerűen csak durvára kell vágni a hozzávalókat. Ez a legjobb módja az elkészítésnek, ha grillételekhez akarod felhasználni és egyfajta pasztaként rákenni húsra, gombára vagy halra.
Az én chimichurri receptem
Az elején kicsit aggódtam, hogy nem kaptam koriandert. Vajon koriander nélkül már nem is chimichurri? – tettem fel a kérdést. Megnéztem az eredeti argentin-uruguay recepteket és láttam, hogy abban is csak petrezselymet használnak. Azután megnéztem még modern recepteket is és azt láttam, hogy ahány ház, annyi szokás. Arra gondoltam, hogy talán nem fog kijönni a chimichurri rendőrség, ha nem tartom be a recept szabályait. 🙂 Aggodalom helyett szabadjára engedtem a fantáziámat.
Fűszernövények
A koriandert friss zsályával helyettesítettem, mert ez ott virított a fűszerkertemben. (Utólag kiderült, hogy ez étvágyjavító hatású, úgyhogy csak óvatosan!) Talán a petrezselyem is bőven elég bele, de ha van otthon más fűszernövényed, akkor próbálj ki extra-kombinációkat!
Csili
A legtöbb recept csilit is használ hozzá, én viszont nem bírom annyira a csípőset, így ezt teljesen kihagytam. De ha te szeretnél, tegyél bele bátran.
Fokhagyma
A fokhagymát ne hagyd ki belőle, mert ez erősíti fel az ízét. Én 3 gerezd fokhagymát használtam, de ha fokhagymásabbra szeretnéd, akkor 5 is mehet.
Olívaolaj
A legjobb minőségű extra szűz olívaolajat érdemes a chimichurri recepthez használni. Én 1 dl olívaolajjal öntöttem fel. Ezzel a mennyiséggel kicsit híg lett, ami nekem pont jól jött ahhoz, hogy locsolni tudjam a salátákra. Ha grillezett húsokra, vagy gombára kenném, akkor biztosan sűrűbbre készíteném, kevesebb olaj felhasználásával.
Ecet
Vörösborecet helyett én a balzsamecetet választottam, mert ennek gyümölcsösebb az íze. Az eredeti recept viszont vörösborecetet ír. Ennél a pontnál pedig beugrott a szakács iskolában tanult lecke, a vinaegrette-mártás, amiben szintén zöldfűszereket kevertünk össze egy ecetes-olívaolajos öntetként. Akkor most ez nem is chimichurri?
Mi a vinaegrette?
A leírás szerint a vinaigrette-et úgy készítik, hogy olajat enyhe savval, például ecettel vagy citromlével kevernek össze. A keveréket fokozhatjuk sóval, gyógynövényekkel és/vagy fűszerekkel. Leggyakrabban salátaöntetként használják, de pácként is használható. Ez alapján a chimichurri tulajdonképpen egy vinaegrette szerintem.
Nekem csak a Nagy Varázsló!
Valójában teljesen mindegy, hogy minek hívjuk, a lényeg az, hogy totál megbolondítja a salátákat, a grillételeket, de még a tésztákat is. Nagy Varázslónak nevezem el, mert egy egyszerű pirítóst is átvarázsol valami teljesen új étellé.
Mire használd a chimichurri szószt?
- saláta öntetnek
- sajtokhoz, például camembert sajtot locsolj vele bátran, de bármilyen sajttálat feldob
- grill ételekhez (halhoz, szárnyashoz, zöldségekhez vagy marhasülthöz, mint az argenítek)
- ehhez a mozzarella salátához
- tészta ételekhez
- pizza tetejét meglocsolni vele
- ehhez a zöldséges kuszkuszhoz
- pirítós kenyérhez
- ehhez a recepthez: Grillezett csirkemell chimichurri szószos burgonyasalátával
- ehhez a burgonyasalátához:
Keverj össze egy kis főtt burgonyát chimichurri szósszal és egy kis lilahagymával. Egy különleges burgonyasalátát fogsz kapni, melyet grillételekhez is fel tudsz használni.
Egészséges a chimichurri?
Na ná, hogy az! A petrezselyem javítja az emésztést. Tele van C-vitaminnal. Kiváló antioxidáns és immunerősítő, megszépíti a bőrt. A rák megelőzésére is használják.
A fokhagyma baktériumölő hatással segít a vírusos időkben. Kiüríti a testben lévő méreganyagokat.
Az extra szűz olívaolaj szuper szívvédő. Hozzájárulhat a szívbetegségek, a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség megelőzéséhez.
Az ecet jótékony hatással van a vércukorszintre. Segíti az emésztést és a zsírégetést.
Emellett olyan zöldfűszert teszel még bele, amilyet csak akarsz. Én zsályát használtam ami baktériumölő, gyulladásgátló hatású, a túlzott verejtékezés ellen is jó. Viszont étvágyjavító!
Chimichurri recept
Hozzávalók
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 marék friss zsályalevél (más fűszernövény is jó)
- ½ lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma (ha fokhagymásabbra szeretnéd, akkor 5 is mehet)
- 1 lime leve
- frissen őrölt fekete bors
- frissen őrölt tengeri só
- 2 evőkanál balzsamecet (vagy vörösborecet)
- 1 dl extra szűz olívaolaj (ezzel a mennyiséggel híg lesz, ha sűrűbbre szeretnéd, akkor csak a felét használd)
Elkészítés
- Tegyél minden hozzávalót egy aprítógépbe és pépesítsd krémes állagúra.
- Tipp: Tárold egy üvegben és tedd be a hűtőbe. Így hetekig is eláll.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?