Császármorzsa szilvával

Villámgyors, cukormentes édesség
császármorzsa

A császármorzsa (vagy más néven smarni) remek választás, ha egy villámgyors édességet szeretnél. Lehet desszert vagy akár reggeli is. Mivel egy adag 49 gramm szénhidrátot tartalmaz, így ha kisétkezésre eszed, akkor érdemes több adagra szedni. Ebben a receptben őszi alapanyagokat használtam: szilvával és szilvalekvárral párosítottam, de Te bármilyen más lekvárt is tehetsz rá. Barack és szamóca is jó hozzá. Szerintem úgy a legfinomabb, ha egy kis lekvárral össze van keverve. Próbáld ki Te is!

Tipp: A receptben írt mennyiséget javasolom, hogy két adagban süsd meg. Egy serpenyőbe is beleférhet, de sokkal ropogósabb lesz, ha kevesebb masszával dolgozol egyszerre.

szilvás császármorzsa
Ez a régi Osztrák-Magyar Monarchiából származó finomság nemcsak desszertként, de kiadós reggeliként is megállja a helyét. Képzeld el, ahogy egy esős vasárnap délután, egy bögre forró tea mellett fogyasztod a frissen kisült, aranybarnára pirult császármorzsát, egy kevés cukormentes lekvárral.
Fitnesz Édességek e-book
A Fitnesz Édességek könyvben is találsz egy császármorzsa receptet. A 98. oldalon található recept egy barna rizsliszttel készült smarnit mutat be, baracklekvárral. Imádni fogod! 🙂
császármorzsa

Császármorzsa szilvával

Villámgyors, cukormentes édesség
Elkészítés:20 minutes
Étkezés: Desszert
Konyha: magyar
Típus: 30 perces étel, húsmentes, sütés nélküli
Adag: 4 adag
Kalória: 326kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 120 g teljes kiőrlésű liszt (barna rizsliszt vagy zabpehelyliszt is jó)
  • 70 g xilit (más néven nyírfacukor)
  • 1 csipet
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 30 ml főzőtejszín (22%-osat használtam)
  • 4 db tojás
  • 25 g vaj a sütéshez

Feltét

  • 4 db érett szilva
  • 2 csipet őrölt fahéj
  • 100 g szilvalekvár (eritrittel és xilittel édesítve)

Elkészítés

  • A szilvákat mosd meg, és magozd ki. Kockázd fel a húsát. Hintsd meg őrölt fahéjjal és ha nem lenne elég édes, akkor egy kis xilittel is megszórhatod. Tedd félre.
  • Öntsd a lisztet egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá a xilitet és egy csipet sót. Keverd el. Tedd félre.
  • Vegyél elő két kevertálat és ebben válaszd szét a tojásokat. A sárgája menjen egy külön tálba, a fehérje is külön keverőtálba.
  • A tojássárgájához add hozzá a tejszínt és a tejet. Keverd át alaposan, majd öntsd a lisztes keverékhez. Keverd el csomómentesre.
  • A fehérjékből verjél kemény habot, majd fogasd bele a masszába.
  • A masszát két részletben süsd meg, mert úgy könnyebb lesz megfordítani és ropogósabb is lesz.
  • Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vaj felét, és oszlasd el egyenletesen. Öntsd bele a massza felét. Pár percig süsd az alját (anélkül hogy kevergetnéd vagy rázogatnád). Ha már látod, hogy a széle aranybarna, akkor fordítsd meg egy fakanállal, mintha egy palacsintát fordítanál meg. A fakanál segítségével tépked darabokra a megsült tésztát. Add hozzá az előkészített szilvát és egy kis szilvalekvárt is keverhetsz hozzá, mert jobb íze lesz. Süsd még egy percig, majd borítsd ki egy tálba.
  • Süsd meg a massza másik felét is.
  • Szilvalekvárral langyosan tálald.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 326 kalória
Fehérje: 12 gramm
Szénhidrát: 49 gramm
Zsír:13 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?