Go Back
császármorzsa

Császármorzsa szilvával

Villámgyors, cukormentes édesség
Elkészítés:20 minutes
Étkezés: Desszert
Konyha: magyar
Típus: 30 perces étel, húsmentes, sütés nélküli
Adag: 4 adag
Kalória: 326kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 120 g teljes kiőrlésű liszt (barna rizsliszt vagy zabpehelyliszt is jó)
  • 70 g xilit (más néven nyírfacukor)
  • 1 csipet
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 30 ml főzőtejszín (22%-osat használtam)
  • 4 db tojás
  • 25 g vaj a sütéshez

Feltét

  • 4 db érett szilva
  • 2 csipet őrölt fahéj
  • 100 g szilvalekvár (eritrittel és xilittel édesítve)

Elkészítés

  • A szilvákat mosd meg, és magozd ki. Kockázd fel a húsát. Hintsd meg őrölt fahéjjal és ha nem lenne elég édes, akkor egy kis xilittel is megszórhatod. Tedd félre.
  • Öntsd a lisztet egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá a xilitet és egy csipet sót. Keverd el. Tedd félre.
  • Vegyél elő két kevertálat és ebben válaszd szét a tojásokat. A sárgája menjen egy külön tálba, a fehérje is külön keverőtálba.
  • A tojássárgájához add hozzá a tejszínt és a tejet. Keverd át alaposan, majd öntsd a lisztes keverékhez. Keverd el csomómentesre.
  • A fehérjékből verjél kemény habot, majd fogasd bele a masszába.
  • A masszát két részletben süsd meg, mert úgy könnyebb lesz megfordítani és ropogósabb is lesz.
  • Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vaj felét, és oszlasd el egyenletesen. Öntsd bele a massza felét. Pár percig süsd az alját (anélkül hogy kevergetnéd vagy rázogatnád). Ha már látod, hogy a széle aranybarna, akkor fordítsd meg egy fakanállal, mintha egy palacsintát fordítanál meg. A fakanál segítségével tépked darabokra a megsült tésztát. Add hozzá az előkészített szilvát és egy kis szilvalekvárt is keverhetsz hozzá, mert jobb íze lesz. Süsd még egy percig, majd borítsd ki egy tálba.
  • Süsd meg a massza másik felét is.
  • Szilvalekvárral langyosan tálald.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 326 kalória
Fehérje: 12 gramm
Szénhidrát: 49 gramm
Zsír:13 gramm