Királynő melegszendvics

Sajtos-sonkás melegszendvics tükörtojással és zöld spárgával
királynő melegszendvics

Vannak azok a fajta kényelmes reggelik, amiket nem csinálsz meg minden reggel és ettől különleges lesz. Ez a melegszendvics pont ilyen. A spárgaszezon ugyanis nem sokáig tart, ha ekkor kicsit résen vagy, akkor a zöld spárgát ügyesen belecsempészed a reggelidbe is, hogy már a nap első étkezésénél biztosítva legyen napi 5 zöldségadagból legalább egy. A spárgát sokféleképpen fel tudod használni, de szerintem meg kell adni neki a kellő tiszteletet, mert egyedi és különleges. Egyrészt nem tudod egész évben fogyasztani, másrészt semmihez sem hasonlítható az íze. Emiatt és a külleme miatt is szerintem a zöldségek királynője. Nemes bánásmódot igényel és ebben a melegszendvicsben meg is kapja azt! 🙂

királynő melegszendvics

Tipp: Ha spárgát veszel, akkor érdemes egyből feldolgoznod a receptnél leírt módon. Ha előfőzve teszed el a hűtőbe, akkor reggelinél már nem kell bajlódnod a pucolással, csak elő kell kapnod és már teheted is a szendvicsedre.

királynő melegszendvics

Miért fogyassz spárgát?

Szinte alig van benne kalória, viszont a rost és vitamin tartalma magas (C, B1, B2, és B6 vitaminokban gazdag) ezentúl tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint is.

Életmódváltó Csomag
királynő melegszendvics

Királynő melegszendvics

Sajtos-sonkás melegszendvics tükörtojással és zöld spárgával
Elkészítés:15 minutes
Étkezés: Reggeli
Konyha: francia
Típus: 15 perces, gluténmentes, spárgás
Adag: 1 adag
Kalória: 271kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 5 db (45 g) előkészített zöld spárga
  • 1 szelet (40 g) teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 teáskanál (10 g) zöldfűszeres sajtkrém (Milfina Kräuter zöldfűszeres sajtkrémet használtam)
  • 2 szelet (16 g) csirkemellsonka (válassz magas hústartalmút, legalább 85%)
  • 1 szelet (15 g) guoda sajt
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • frissen őrölt fekete bors
  • pár csepp olívaolaj

Elkészítés

  • Csomagold ki a spárgát, majd kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem annyira fás. A feje (koronája) a legfinomabb része. Arra vigyázz a legjobban. A letört, fás rész mehet alaplébe vagy ha nincs, akkor szemétbe.
  • A megmaradt részt zöldséghámozóval finoman hámozd meg, de a fejére vigyázz, csak a szárát hámozd vékonyan. Főként a vastagabb leveleket szedd le.
  • Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.
  • Mosd át folyó vízben is.
  • A megtisztított spárgát tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. Vedd ki egy szűrőkanállal és tedd rögtön jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább.
  • Ezután lehűtve el is teheted pár napra vagy egyből készíthetsz belőle egy finom melegszendvicset.
  • Kenj meg egy szelet kenyeret zöldfűszeres sajtkrémmel. Tegyél rá két szelet sonkát, egy szelet sajtot és tedd 200 °C fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe (alsó és felső sütés). Süsd addig, amíg a sajt rá nem olvad és a kenyér ropogós nem lesz.
  • Amíg sül, készíts tükörtojást.
  • Ha elkészült a szendvics, akkor halmozd rá az előkészített spárgát, majd csúsztasd a tetejére a tükörtojást. Sózd és borsozd. Fogyaszd el még melegen.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 271 kalória
Fehérje: 20 gramm
Szénhidrát: 15 gramm
Zsír: 14 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?