Udon tészta, sertésszűz és pirított zöldségek wokban

Próbáld ki az ázsiai ízeket egy könnyű ebédben!
udon tészta és sertésszűz

Az udon tészta már régóta szerepelt a „TOP5 tésztaféle, amit ki akarok próbálni” listámon. Igen, egy tésztarajongónak ilyen listája is van. 🙂 Nagyobb szupermarketekben könnyedén beszerezhető ez a Japán tészta. Én nemrég a Lidl-ben is kaptam. A Combino márkát amúgy is szeretem (spagettit, fusillit és pennét is ilyet veszek általában). A Combino udon tésztában sem csalódtam. Megmutatom, hogy milyen fincsi ebédet varázsoltam ebből az 5 perc alatt elkészíthető tésztából, de előtte még azt is le kell írnom, hogy a tészta valójában hónapokig a spájzban várakozott. Ugyanis nem tudtam, hogy mihez és hogyan készítsem el. Azután úgy alakult, hogy végre beszereztem egy normális wok-ot és ha már új a wok, akkor miért ne süssek benne valami újdonságot? Szezámolajban és szójaszószban egy kevés fokhagymával és gyömbérrel pácoltam szűzpecsenyét, majd ezzel avattam fel az új wokot. Pirított zöldségek kerültek még hozzá és a színes kavalkádot a kifőzött udon tészta tette teljessé. Nemcsak a wok szerepelt jól, hanem az udon tészta is megnyert magának. Biztosan fogok még ilyet venni és hozok Neked újabb udon tésztás recepteket is. Addig is próbáld ki ezt!

Mi az udon tészta?

Lidl udon tészta

Az udon tészta Japán eredetű. A leírás szerint teszik levesekbe és wokban készült, pirított zöldséges ételekhez is használják. Ha rákeresel a neten, akkor valószínűleg te is egy vastag, bizarr tésztát fogsz találni, amiből gyakori az előfőzött változat. A Lidl-ben kapható udon tészta nem ilyen. Egyrészt vékonyabb, másrészt száraz (nem előfőzött) és nem is búzalisztből készül (ami számomra megnyerő tulajdonság, mert így a felszívódása jobb diéta szempontjából). Lehet, hogy tévedek, de úgy vettem észre, hogy az előfőzött változatok vastagok, ha szárazon veszed meg, az nem lesz olyan vastagságú.

A Combino udon tésztára az volt ráírva, hogy durumbúzából készült.

Lild udon tészta zacskó

Udon tészta kalória

A Lidl Combino udon tészta zacskójában 4 köteg volt. Egy zacskó 300 gramm, így egy köteg 75 grammra jön ki. Egy ilyen köteg kb. egy adagnak meg is felel kalória és tápanyag szempontjából.

1 köteg (75 gramm) udon tészta

  • 262 kalória
  • 54 gramm szénhidrát
  • 8 gramm fehérje
  • 1 gramm zsír

Ehhez a recepthez két köteg (azaz 150 gramm) udon tésztát számoltam, mert a tészta mellé hús és rengeteg zöldség is került.

Spagetti vs. udon tészta

100 gramm
Spagetti tészta
  • 359 kalória
  • 72 gramm szénhidrát
  • 12 gramm fehérje
  • 2 gramm zsír
100 gramm
Udon tészta
  • 349 kalória
  • 72 gramm szénhidrát
  • 11 gramm fehérje
  • 1 gramm zsír

100 gramm spagettivel összehasonlítva az udon tészta ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz viszont 10 kalóriával kevesebb. Összességében nincs jelentős eltérés a tápanyagokban a durum búzából készült spagetti és szintén durum búzából készült udon tészta között.

Vagány Receptek cta

e-book (pdf)

Vagány Receptek

Gyakori kérdés nálad is hogy ,,mit főzzek ma?” Ez az e-book segít, hogy mindig tudd a választ.

sült tészta wokban

Milyen húst használj?

Ehhez a recepthez sertésszűzet használtam, mert szerintem ennek karakteres íze jól illik a szezámolajos-szójaszószos páchoz. A sertésszűz egy viszonylag alacsony zsírtartalmú sertéshús, például brassói aprópecsenyét is készíthetsz belőle diétásan.

brassói aprópecsenye és édesköménysaláta

Milyen zöldségeket használj?

Az ázsiai ételeknél a pirított gyömbér és a fokhagyma finom alapízt ad az ételeknek. Ehhez jól illik a kelkáposzta (mint ebben a pad thai receptben). A lényeg, hogy olyan zöldségeket használj, amiket jól lehet pirítani. A pirítással extra ízeket kapsz, mivel a bennük lévő szénhidrátok kicsit édeskéssé teszik a sütés során. Ázsiai zöldségkeveréket készen is lehet vásárolni. Én ehhez a recepthez a káposzta mellé még a Lidl-ben kapható Freshona ázsiai zöldség mixből is tettem, mert ebben volt gomba és répa is, ami plusz ízeket adott ehhez az ételhez.

wokban pirított zöldségek
udon tészta és sertésszűz

Udon tészta, sertésszűz és pirított zöldségek wokban

Próbáld ki az ázsiai ízeket egy könnyű ebédben!
Elkészítés:30 minutes
Étkezés: Ebéd
Típus: 30, sertéshúsos
Adag: 4 adag
Kalória: 423kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 500 g sertésszűz
  • 150 g udon tészta (ez 2 köteg szárazon) a Lild-ben kapható Combino márkát használtam
  • 250 g kelkáposztalevél
  • 4 kis szelet friss gyömbér (kb. 5 gramm)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g fagyasztott ázsiai zöldségkeverék (A Lild-ben kapható Freshona márkát használtam.)
  • 4 szál újhagyma (elhagyható)

A páchoz:

  • 2 evőkanál (30 g) szójaszósz
  • 2 evőkanál (30 g) szezámolaj
  • 5 g friss gyömbér
  • 5 g fokhagyma
  • pár csepp lime leve

Elkészítés

  • A sertésszűzről vágd le a hártyát és a zsírosabb részeket (ha esetleg maradt rajta). Mosd meg és papírtörlővel itasd át, hogy ne maradjon rajta víz. Ezután hosszában vágj belőle kb. egy centiméteres szeleteket – mintha érméket vágnál. Ezeket az érméket hosszában vágd félbe.
  • Készítsd el a pácot. Ehhez öntsd egy keverőtálba a szezámolajat és a szójaszószt. Reszeld bele a fokhagymagerezdeket és a gyömbért is. Locsolj bele egy kevés lime levet is. Egy habverővel keverd át.
  • Tedd bele a sertésszűz érméket a pácba, keverd át és hagyd állni. Érdemes egy egész éjszakát állni hagyni ebben a pácban.
  • Másnap a húst vedd ki a hűtőből. 5-10 percig hagyd állni, hogy szobahőmérsékletű legyen. Addig vágd össze a kelkáposztát. Mosd meg és vágj belőle kb. egy centiméteres szeleteket. Tedd félre.
    A gyömbért és fokhagymát vágd vékony szeletekre. Tedd félre.
  • A húst fedeles wokban vagy más fedeles serpenyőben süsd meg. Tedd bele a pácolajjal együtt és kezdd el pirítani, majd pár perc után fedd le és párold puhára a húst.
    sertésszűz wokban sütve
  • Amíg a hús párolódik, készítsd el az udon tésztát. Ehhez forralj egy lábos sós vizet. Ha felforrt, tedd bele tésztát és újraforrástól kezdve főzd még 5 percig. Közben kevergesd. Ha kész, akkor szűrd le, mosd át hideg vízben. Ameddig nem használod fel, addig érdemes hideg vízben hagyni, majd felhasználáskor újra lecsepegtetni.
  • Ha a hús már puha, akkor add hozzá a fagyasztott zöldségkeveréket. Ezzel is párold, majd pirítsd le. Ha kész, akkor az egészet öntsd ki egy tálba és tedd félre.
    sütés wokban
  • A serpenyőben marad még egy kis olaj. Ezen pirítsd meg a szeletekre vágott gyömbért és fokhagymát. Add hozzá a kelkáposztacsíkokat és egy kis sót. Pirítsd össze az egészet. Ha nem szereted annyira roppanósra, hanem inkább puhábban ennéd, akkor önts rá egy kis vizet és fedő alatt párold meg a kelkáposztát.
  • Ha a kelkáposzta is elkészült, akkor öntsd vissza a zöldséges-húsos keveréket. Keverd át és add hozzá a kifőzött tésztát is. Keverj bele apróra vágott zöldhagymát és már tálalhatod is.
  • Én tálalásnál megszórtam még a tetejét szezámaggal, de ez el is hagyható.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 423 kalória
Fehérje: 35 gramm
Szénhidrát: 36 gramm
Zsír: 14 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?