Tortelloni tésztasaláta
Bazsalikomos vinaigrette öntettel
A tortelloni tésztasaláta egy igazi nyári jolly joker recept, ha gyorsan elkészíthető, frissítő ételre vágysz a nagy melegben. A spenóttal és ricottával töltött tésztabatyuk, a roppanós zöldségek és a könnyed, olívaolajos-citromos öntet tökéletesen kiegészítik egymást. Ráadásul ez az étel nemcsak az ízével, hanem a színeivel is feldobja a napodat. Nálam egyből a nyári kedvencek közé került. 🙂 Próbáld ki te is!
Az alapja: a tortelloni, ami nem tortellini!
Az olasz tésztákban azt szeretem a leginkább, hogy durumbúzából készülnek, ami lassabban szívódik fel, mint a hagyományos búzaliszt, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Ezért – mértékkel és sok zöldséggel fogyasztva – akár egy diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető. A recepthez használhatsz tortellinit vagy tortellonit is. A kettő nem ugyanaz.
- A tortelloni: nagyobb méretű, és hagyományosan vegetáriánus töltelékkel (például ricottával és spenóttal) készül
- A tortellini: kisebb méretű, és általában húsos töltelékkel készítik
Érdemes kipróbálni mindkettőt – attól függően, milyen ízvilágra vágysz. Itt olvashatsz erről többet: Jó, ha tudod, mit rendelsz: tortellinit vagy tortellonit!
Ehhez a recepthez a Lidl-ben vettem tortelloni tésztát, ami ricottával és spenóttal volt töltve. Csak három percig kell főzni lobogó vízben és már fogyasztható is. Korábban tejszínes ragut is készítettem már hozzá, de nyári kánikulában valami könnyedebbre vágytam.
A belevalók
Ahogy már említettem, a tésztát tökéletesen kiegészítik a friss zöldségek. Míg a tészta tartalmasabb, kalóriadúsabb összetevő, addig a zöldségek szinte alig tartalmaznak kalóriát – mégis jól lehet lakni velük.
Ha diétázol, akkor oszd 4 adagra az egészet – ahogy én is csináltam, mert így lesz egy adagban 53 gramm szénhidrát és csak 389 kalória.
Érdemes színes paprikákat, koktélparadicsomot és egy marék friss rukkolát is beletenni. A grillezett cukkinit pedig semmiképp ne hagyd ki, mert ez nagyon karakteres ízt ad a salátának.
Az öntet: a vinaigrette
A vinaigrette [ejtsd: vinegret] a francia konyha egyik alapreceptje, aminek két fontos összetevője van: az olaj és az ecet. Ez a két anyag nem igazán keveredik jól, ezért mustárt szokás még hozzáadni, ami segíti az emulziót – vagyis könnyebben össze tudod keverni a két anyagot, úgy hogy utána ne váljon szét.
Mit jelent az emulzió?
emulgeálni = két normál esetben nem keveredő folyadék (pl. olaj és ecet) stabil eleggyé keverése, gyakran egy harmadik anyag (pl. mustár vagy tojássárgája) segítségével. A majonéz is egy emulzió, ahol az olajat tojássárgájával keverik össze. Itt részletesen is olvashatsz erről: Majonéz (emulzió a konyhában 1#)
A vinaigrette a francia vinaigre (ecet) szó kicsinyített alakja. A 19. században általában „francia öntet” néven ismerték. Gyakran sóval, borssal és egyéb fűszerekkel ízesítik.
Érdemes megtanulni ezt a receptet, mert később nagyon sok mindenhez fel tudod majd használni. Elsősorban salátaöntetként használják, de pácolásra is alkalmas.
Alap vinaigrette recept:
Arány:
- 3 rész olívaolaj
- Az olívaolaj és a semleges növényi olajok, például a repceolaj, a kukoricaolaj, a napraforgóolaj, a szőlőmagolaj mind használhatók ehhez a recepthez.
- 1 rész ecet (pl. balzsamecet, fehérbor- vagy almaecet)
- A különböző ecetek, például a málna, különböző ízeket eredményeznek. Ecet helyett citromlé, paradicsom leve, vagy alkohol, például sherry, sűrített bor vagy pezsgő is használható.
Extra ízesítők: Az alapreceptet lehet még extrázni zöldfűszerekkel (pl.: bazsalikom, petrezselyemzöld), valamint hagymákkal (lilahagyma, fokhagyma), vagy akár kapribogyóval is.
Ez a tortelloni tésztasaláta tökéletes választás kerti partira, hétvégi ebédre vagy akár hétköznapi vacsorának is, ha valami különlegesre vágysz.
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Tortelloni tésztasaláta
Hozzávalók
- 500 g készen kapható tortelloni, ami ricottával és spenóttal van töltve (például a Chef Select XXL Tortelloni – Lidl-ben kapható)
- 100 g light mini mozzarella golyó (ez egy zacskó)
- 100 g kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros – vegyesen)
- 8 db koktélparadicsom
- 2 marék rukkola
- só és szárított, morzsolt bazsalikom (a mini mozzarellára és a koktélparadicsomra)
A vinaigrette-hez:
- 15 db friss bazsalikomlevél (vagy egy fél csokor petrezselyemzöld is jó helyette)
- 1 teáskanál (10 g) mustár
- 25 g extra szűz olívaolaj
- 1 lime leve
- 1 kávéskanál só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 kisebb lilahagyma
Elkészítés
- A tortellonit főzd meg a csomagoláson lévő útmutató szerint. Csöpögtesd le és tedd félre.
- A cukkinit mosd meg, vágd le a két végét. Vágd félbe, majd vékonyan szeleteld fel. Tehát félszeleteket kell, hogy kapjál. Egy kis olívaolajon, serpenyőben pirítsd meg, sóval és morzsolt bazsalikommal megszórva. Ha szép aranybarna színe van már, akkor öntsd a félretett tortellonihoz.
- A bazsalikomleveleket mosd meg, szárítsd meg és vágd apróra. A lilahagymát is aprítsd fel.
- Egy keverőtálban készítsd el a vinaigrette öntetet. A mustárt és az olívaolajat tedd a tálba és egy habverővel keverd el, úgy hogy közben hozzáöntöd a lime levét. Sóval és borssal ízesítsd. Ezután keverj bele még finomra vágott lilahagymát és a finomra aprított bazsalikomleveleket is. Az öntetnek folyósnak kell lennie. Ha botmixerrel átkevered, akkor lehet sűrűbb állagot elérni, de ennél a salátánál ez nem szükséges. Az öntetet tedd félre. Akár a hűtőbe is teheted, amíg a többi készül – vagy ha csak később akarod ráönteni.
- A mini mozzarella golyókat vágd négyfelé és ha túl nagy a koktélparadicsom, akkor azokat is. Tedd mindkettőt egy tálra, sózd meg és fűszerezd morzsolt bazsalikommal. Keverd el.
- A kaliforniai paprikákat vágd apró kockákra. Tedd félre.
- Jöhet a saláta összeállítása, ami abból áll, hogy amit eddig csináltál azt mind keverd össze egy nagy keverőtálban. Tehát a tortellonit, a grillezett cukkinit, kockázott paprikát, és a mozzarella golyókat a paradicsommal. Tegyél bele még két marék rukkolát is. Locsold meg az öntettel és keverd össze alaposan.
- Azonnal is fogyaszthatod, de behűtve is nagyon finom.