Nudli recept, ami cukormentes és teljes kiőrlésű liszttel készül
Vajon lehet diétás?
A nudli recept általában édes és desszertként fogyasztjuk. Sokféle sós változtat is ismert, de nekem erről mindig egy puha, édes prézliben megforgatott verzió jut az eszembe, amihez a baracklekvár dukál. Elkészítettem fitnesz verzióban, cukormentesen és teljes kiőrlésű liszttel. Azonban a végén, amikor kiszámoltam a kalóriákat, rá kellett jönnöm, hogy ez sajnos sosem lesz igazán fitnesz desszert. Lejjebb megtalálod, hogy miért. De ez ne vegye el a kedved az elkészítésétől. Kényeztető napokra, hideg időben és bármikor, amikor több szabadidőd van, érdemes elkészíteni. Megéri a fáradtságot. 🙂
Mi a nudli?
A nudli népiesen angyalka bögyörő (angyalbögyörő), de találkozhatsz vele így is: krumplinudli vagy burgonyametélt. Magyarországon és a környező országokban is népszerű étel, ami olcsón kihozható. Semmi flanc, csak krumpli, liszt, tojás és valamilyen zsiradék. Egyszerűen hangzik, de nem is olyan könnyű jól elkészíteni. Mutatom, hogyan csináld jól, hogy ne kelljen csalódnod a végeredményben.
Nudli recept – hogyan készítsd el fitnesz módon?
A nudli nem tűnik egy diétás ételnek a krumpli és a liszt miatt. A burgonyával, amúgy nincs gond. Ebben a cikkemben már írtam róla, hogy magas szénhidráttartalma ellenére is érdemes fogyasztani. A nudli a tört burgonya mellett még lisztet tartalmaz főként. Ennek nagy részét le lehet cserélni teljes kiőrlésű lisztre. Észre sem lehet venni az ízén, hogy nem fehér lisztből készült. A zsiradékot bár nagymamám biztosan egy kis disznózsírral oldotta volna meg, én inkább teavajat használtam. Ezen kívül még tojás kell bele, és a jó hír az, hogy édesíteni konkrétan a nudlit nem is kell. Úgy lesz édes, hogy csinálsz hozzá egy édes morzsát, amiben alaposan megforgatod. A morzsát készítheted teljes kiőrlésű lisztből is. De akár fele-fele arányban keverheted darált dióval is.
Nudli öntet ötletek
És akkor végre elérkeztünk oda, hogy mivel edd a nudlit, mert ugye még egy jó lekvár is édesít rajta rendesen. A baracklekvár, mint öntet egy hagyományos verzió, ami mindig jó ötlet. A baracklekvárból persze xilittel és eritrettel édesített használj, vagy olyan házi fajtát, ami nem tartalmaz cukrot. Ha pedig valami merészebbet is kipróbálnál, akkor javaslok egy igazán fitnesz verziót.
Fitnesz öntet: Egy adag (25 g) fehérjeport keverj össze egy pohár (125) krémes natúr joghurttal. Ebből egy tutijó öntetet kapsz, ami nagyon jól passzol a nudlihoz. Én sós karamellás BioTech USA Iso Whey Zero fehérjeport használtam hozzá. Mostanában ezt használom és még a tiramisu ízűt. Bátran kísérletezz az ízekkel, hogy megtaláld a kedvencedet!
Erre készülj!
A nudli receptet követve te is mennyeien finom, puha nudlit fogsz tudni készíteni. Ne feledd, hogy a jó nudlitészta puha. Nem rágós és kemény. Ha rágós, akkor nincs jól elkészítve. Mutatom, hogyan csináld jól. Arra viszont készülj, hogy ez nem egy 15 perces recept lesz. 1 órát mindenképpen szánj rá. Érdemes belőle egy nagy adagot készíteni (1 kg főtt krumpliból például) így a melós része egyszer le van tudva és napokig falhatod a finom nudlit lekvárral vagy fehérjeporos joghurt öntettel.
Krumpli
Ehhez a recepthez 500 g főtt krumplit használtam – ez a kifőtt, meghámozott és átnyomott krumpli súlya volt. Javaslom, hogy a főtt krumpli súlyát mérd le. Nyers, hámozatlan állapotban 620 gramm volt, ami 5 db krumpli volt nálam. A legalkalmasabb burgonyafélék a lisztes állagú, szétfövő fajták.
Diétás nudli recept tippek
A prézli felét darált dióra cseréltem. Nagyon finom volt, különösen áfonyalekvárral. Viszont a dió zsírtartalma miatt jelentősen megnövekedett a kalóriatartalma. Erre ügyelj, ha számolod a kalóriákat.
Valljuk be a nudli, nem egy diétás dolog. Egy dologgal tudod csak alakbaráttá tenni: ha mértékkel fogyasztod. Először 6 adagra osztottam, de ezzel nagyon sok kalória és szénhidrát lett. Így inkább 8 adagra szedtem szét a teljes mennyiséget, hogy egy adagban csak 50 gramm szénhidrát legyen. Ebben még nincs benne a hozzá fogyasztott lekvár ch tartalma. Egy adag baracklekvárral fogyasztva sajnos 67 grammra jött ki a szénhidráttartalom. Ez azért nagyon sok, mert ebédre is maximum 50 gramm ajánlott, ha te is egy 160 grammos diétát tartasz.
Milyen étkezésre fogyaszd?
A kalóriatartalom és különösen a szénhidráttartalom miatt ez egy kényeztető finomság, ami a tömegnövelő időszakban jöhet jól. Ha számolod a szénhidrátokat, akkor ne a kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) fogyaszd. Ne desszertként tekints rá, hanem egy főfogásként. Ebédre egy könnyű leves mellé például ideális. Szerintem ez egy olyan étel, amit a téli időszakban érdemes fogyasztani, amikor több kalóriára lehet szükségünk, akár a hideg miatt is.
Nudli recept
Hozzávalók
- 500 g főtt krumpli
- 125 g liszt (ebből 45 g sima búzaliszt és 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 5 g só
- 1 db tojás sárgája
- 1 db egész tojás
- 40 g teavaj (82%-os zsírtartalommal)
Ebben megforgatni:
- 30 g teavaj (82%-os zsírtartalommal)
- 250 g teljes kiőrlésű panírmorzsa (a fele lehet darált dió is)
- 40 g xilit (ezt ledaráltam)
Ezzel enni:
- adagonként 60 g cukormentes baracklekvár vagy ha diós, akkor áfonyalekvár
- vagy lekvár helyett 125 g natúr joghurt 1 adag (25 g) fehérjeporral
Elkészítés
- A burgonyát mosd meg alaposan. Keféld is át, hogy lejöjjön róla a homok, ha van rajta. Nem kell meghámozni. Héjában főzd meg. Tedd egy nagy lábos aljára. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adj hozzá egy csipet sót és főzd teljesen puhára a krumplikat.
- Ha kész, akkor szűrd le és hagyd annyira kihűlni, hogy megtudd hámozni. Fontos, hogy ne hűtsd ki teljesen – melegen kell áttörni egy burgonyanyomóval. Ha átnyomtad mindet, akkor terítsd szét, hogy kihűljön. Időnként forgasd is át.
- Nagyon fontos, hogy a burgonyában minél kevesebb nedvesség maradjon, mert ha ez nem sikerül, akkor a hozzáadott liszt keményítője elázik, elcsirizesedik. Ettől a nyers tészta lágy, nehezen formázható lesz, a főtt tészta pedig könnyen válik rágóssá, keménnyé.
- Amíg a krumpli hűl, javaslom, hogy készítsd el a morzsát, amiben át fogod forgatni, mert később nem lesz rá időd és a kezed is csupa massza lesz. A morzsához olvaszd fel a kimért vajat egy magas falú serpenyőben. Add hozzá a zsemlemorzsát (és a diót is, ha fele-fele arányban készíted), majd pirítsd össze. Add hozzá a darált xilitet is. Keverd el. Tedd félre, amíg a többit elkészíted.
- A vajat olvaszd fel. Tedd félre.A lisztet mérd ki, add hozzá a sót és keverd el.A tojásokat verd fel és készíts elő mindent a gyúráshoz. Például kést a vágáshoz és egy tálcát, amire majd tenni fogod a formázott nudlikat.
- Ha a burgonya már kihűlt, akkor terítsd el egy gyúródeszkán, amin majd formázni fogod. Locsold meg az olvasztott vajjal. Morzsold el a burgonyával. Öntsd rá a kimért lisztet a sóval és a külön felütött tojásokat. Könnyed és gyors mozdulatokkal gyúrd át az egészet egyneművé. Nem szabad sokáig gyúrni. Gyúrj belőle egy cipót.
- Kicsit lisztezd alá a deszkát és nyújtsd ki a cipót téglalap formára. Vágj belőle 3 cm-es csíkokat, majd a csíkokat vágd 0,5 cm-es metéltekre. (A formázásban ahány ház, annyi szokás – van, aki ujjnyi darabokat készít. Nekem a hosszabb metéltek, mindig felére szétestek a prézliben forgatásnál, így maradtam a kisebb daraboknál.)
- Közben forralj sós vizet egy nagy lábosban. Tedd bele a nudlikat és 1-2 percig főzd lobogó vízben, (épp csak addig kell, hogy feljöjjenek a víz tetejére) majd szűrőkanállal vedd ki.
- Tedd egyből az előkészített zsemlemorzsába. A nudlikat rázogatva-kevergetve forgasd át a morzsában. Kicsit le is piríthatod még.
- Fogyaszd langyosan, lekvárral meglocsolva vagy a natúr joghurtos öntettel.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!