A legjobb zöldségleves a mediterrán ízek szerelmeseinek
A minestrone egy tartalmas olasz leves. Neve a minestra, vagyis leves szóból származik. Egy zöldségekkel alaposan telített leves, ami akár egytálétel is lehet. Ebbe tényleg mindent bele lehet tenni. 🙂 A megmaradt zöldségek kitűnő felhasználási módszere. A hozzávalók attól függnek, hogy mi van otthon. Nincsenek rá pontos szabályok. Talán csak annyi, hogy legyen benne jó sok zöldség. A minestrone leves neked való, ha imádod a mediterrán ízeket és egy vega levest ennél, ami vitaminokban gazdag.
Minden évszaknak megvan a maga minestrone receptje. Téli időben a paradicsom és a cukkini el is maradhat belőle. Használj mindig szezonális zöldségeket! Póréhagyma helyett vöröshagyma is jó. A hozzávalókat én szeretem zsülienre (gyufametéltre) vágni, de akár kockázhatod is, ha úgy te jobban szereted.
Ahány ház, annyi recept
A minestrone levesre igaz, hogy minden régiónak és minden családnak is megvan a saját receptje. A római változatokban van tészta, még máshol nem tesznek bele. Az egyikben több a hüvelyes, a káposzta vagy a zöldfűszer. Néhol pesztót is adnak a leveshez. Van, ahol sok paradicsommal készítik, van ahol egyáltalán nem tesznek bele.
A minestrone leves az olaszoknál olyan, mint nálunk a lecsó. Ahány ház, annyi lecsó változat készül. Az én minestrone leves receptem attól lesz egyedi, hogy ezt a házi paradicsomszószt használom hozzá. Ezt tésztákra és pizzára is szeretem tenni. Szerintem ettől lesz a legfinomabb. Próbáld ki te is!
Minestrone leves
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb póréhagyma (vöröshagyma is jó)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 1 közepes méretű petrezselyemgyökér
- 1 kisebb méretű cukkini (ha szezonja van)
- 1 kisebb fej káposzta fele (fejes káposzta és kelkáposzta is jó)
- 1 maréknyi zöldborsó (fagyasztott is jó)
- 1 maréknyi fehér bab (fagyasztott vagy konzerv is jó) – érdemes előfőzni, ha nem konzerv
- 1 maréknyi zöldhüvelyű bab (fagyasztott)
- 1 kisebb fej brokkoli (fagyasztott is jó)
- 2 darab paradicsom (ha szezonja van)
- szárított, morzsolt oregánó (még jobb, ha friss van)
- szárított, morzsolt bazsalikom (még jobb, ha friss van)
- Ezeken kívül mehet bele még kakukkfű, zeller, szárzeller, kelbimbó stb.
- víz
Egyéb ízesítők
- 4-5 evőkanál házi paradicsomszósz (recept linkje a szövegben)
- 60 g durum spagetti tészta
Feltét
- reszelt parmezán sajt vagy valamilyen füstölt sajt
Elkészítés
- Készítsd elő a zöldségeket attól függően, hogy mit használsz hozzá. A cukkinit, a répát, zellert és a petrezselyemgyökeret vágd zsülienre (gyufametéltre) vagy kockára, ha úgy jobban szereted.
- A brokkolit mosd meg és szedd rózsáira. A káposztát vékonyan szeleteld fel. A póréhagymát karikázd fel.
- A paradicsomokat mosd meg, csumázd ki és az aljára vágj X-et. Forrásban lévő vízbe mártsd bele néhány másodpercre. Utána rögtön tedd jéghideg vízbe. Ezután könnyedén le tudod húzni a héját. A héj nélküli paradicsomot kockázd fel.
- Olívaolajon rövid ideig pirítsd meg a felkarikázott póréhagymát, majd adj hozzá zúzott fokhagymát. Keverd el és párold meg egy kicsit.
- Add hozzá a répát, a petrezselyemgyökeret vagy a zellert (attól függően, hogy mit használsz hozzá). Pár percig pirítsd, majd sózd meg. Pirítsd tovább 5-6 percig, majd öntsd fel vízzel. Sózd és tegyél bele szárított vagy friss bazsalikomot, valamint oregánót.
- Mehet bele a többi zöldség is. Valamint a paradicsomszószból 4-5 evőkanálnyi.
- Felforralás után tegyél bele 2-3 cm-es darabokra tördelt spagetti tésztát is.Főzd össze az egészet és ha kész, akkor tálald reszelt parmezán sajttal.
- Tipp: füstölt sajttal is nagyon finom
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!