Diós kosárka egészségesen
Cukormentes, teljes kiőrlésű búzalisztből készült klasszikus sütemény
Hogyan készíthető kosárka egészségesen? A cukor helyett xilitet és eritritet használtam. A fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű búzalisztet. A recept egy hagyományos recept, a nagymamámtól származik. Nálunk ez a sütemény recept mindig Húsvétkor kerül elő, és bár elég macerás dolog elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom. Délutáni teához, vagy a tízóraihoz néhány falat omlós-diós sütemény maga a Mennyország! 🙂 Próbáld ki Te is!
A tetejét stevia porral szórtam meg, de az eritritet is porrá lehet őrölni. Díszítéshez nagyon jó, de amúgy nem igényel több édesítést.
Diós kosárka egészségesen
Felszerelés
- 7,5 cm átmérőjű pohár vagy más, kerek kiszúró
- 6 cm átmérőjű kosárka forma
Hozzávalók
A tésztához
- 500 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (nem tönköly, mert attól szárazabb lesz)
- 250 gramm vaj (min. 82% zsírtartalommal)
- 12 gramm sütőpor
- 150 gramm xilit
- 6 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál tej
A töltelékhez
- 250 gramm darált dió
- 200 gramm xilit
- 100 gramm eritrit (lehet használni xilitet is helyette)
- ½ citrom reszelt héja
- ½ dl rum
- 6 tojás fehérje
A tésztába
- 100 gramm diabetikus sárgabarack lekvár
Elkészítés
- Tedd egy keverőtálba a lisztet. Add hozzá a vajat, a xilitet és a sütőport.
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját add a lisztes keverékhez. A fehérje menjen egy külön tálba, amiben majd habot tudsz verni belőle.
- Kézzel dolgozd el a tésztát. Morzsold el a vajat az ujjaid között, és gyúrd egyneművé. Adj hozzá annyi tejet, hogy laza tésztát kapjál. Formázd cipóra.
- A cipót vágd kétfelé, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nyújtsd ki lisztezett gyúrdeszkán kb. 0,5 cm vastagságúra. Minél vékonyabb, annál jobban bele tudod egyengetni a formába.
- Vegyél elő egy akkora méretű poharat, amivel a kosárka formádba annyi tésztát tudsz tenni, hogy szépen kitöltse. Nálam a 6 cm átmérőjű kosárka formához 7,5 cm átmérőjű pohár kellett.
- A kiszúrt formát egyenletesen nyomkodd bele a formába, de ne túl erősen, mert akkor nehezebben fog kijönni.
- Ha kész vagy az összes formád megtöltésével, akkor tegyél a tészta középére egy kávéskanál lekvárt.
- Készítsd el a diós tölteléket. Ehhez verd fel kemény habbá a tojás fehérjét. Tedd félre.
- A darált diót tedd egy keverőtálba. Add hozzá a xilitet, az eritritet, a citrom héját és a rumot. Keverd össze alaposan, majd forgasd össze a tojásfehérje habbal.
- Az így kapott tölteléket tedd egy habzsákba vagy nejlon zacskóba. Vágd ki a végét, és töltsd ki vele a kosárkákat. Nem kell púposra, mert sülés közben kb. duplájára nő a hab.
- Tehetsz a hab tetejére cukormentes megggyet vagy akár diót is.
- Tedd előmelegített 180 °C-os sütőbe (alsó, felső, légkeverés) és süsd 20-25 percig.
- Ha elkészültek, akkor a kosárka formát még langyosan távolítsd el, mert ekkor könnyebben lejön róla.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Kedves Rita! Ennek a receptnek is nagyon örülök, alig várom, hogy kipróbáljam!
Kedves Szilvia! Örülök, hogy tetszik a recept. Bátran próbáld ki! Köszönöm a visszajelzést. 🙂
Üdvözöllek!
Én cukorbeteg vagyok, viszont szeretem a süteményeket. Máris találtam nekemvalókat. Nagyon köszönöm a recepteket!
Izgatottan várom a többit.
Kedves Mária!
Köszönöm a visszajelzést! Bízom benne, hogy még sok más, cukormentes receptem is tetszeni fog.
Üdv: Földi Rita