Havi riport – 2024. január
Beszív és kifúj
Havi riport? Ez valami új? Igen. 2024-től elindítottam a rendszeres havi riportokat. Ebből az első bejegyzésből megtudhatod, hogy miért gondoltam ki, hogy erre szükségem van. Lentebb pedig már bele is csapok a lecsóba. A jeges januári szél ugyanis számos írni, kóstolni és megélni való dolgot hozott.
Így alakult ki a havi riport
Az előző években is jelentek meg a blogger életet bemutató blogbejegyzések. Az igazat megvallva nem tudtam minden hónapban írni. Éves jelentéseket készítettem inkább, mint amilyen például ez a 2023. évi is. Mindig csodáltam azokat a bloggereket, akik képesek rendszeresen, akár havonta beszámolni az újdonságokról. Ilyen például az ipari underground magazin, a H.I.T is.
Manapság nem az adat a legnagyobb kincs szerintem, hanem az idő. Egy blogbejegyzést megírni pedig rengeteg időbe telik. Aki az idejéből arra áldoz, hogy összefoglalja egy hónap történéseit, az valóban elkötelezett. Érdemes figyelni az ilyen bloggereket. Sokra vihetik még az erejükből.
Papp Gábor (az egyik SEO szakember) évértékelő posztjában arról írt, hogy elhagyná ezeket az összefoglalókat. Vagy legalábbis más formátumban (például podcast) publikálná. Pedig már 2016 óta írja! Ő is az időigényt emeli ki fő negatívumként.
A mérleg másik oldalán viszont számos érték sorakozik fel. Tény, hogy egy blogbejegyzést időigényesebb leírni és szépen formázni, mint élő szóban előadni rendezett gondolatokat. Ugyanakkor lelassulásra és alapos átgondolásra ösztönöz. Ráadásul fejleszti az íráskészséget és a koncentrációt is. Nekem ezekre mind szükségem lesz 2024-ben is. Emiatt idén úgy döntöttem, hogy minden hónapban rá fogom szánni az időt a havi riportok megírására.
Már 2023-ban is úgy éreztem, hogy villámgyorsan elrepülnek a napok, a hetek, a hónapok. Azt gondolom, hogy ha időnként egy kicsit megállok átgondolni a történéseket, akkor némileg enyhülhet ez a gyorsaság érzésem.
Terápiás blogolás? Lehetséges. Korábban is írtam már naplót, mert ez is segített rendezni a gondolataimat. Azok személyes dolgokról szóltak. Nem egy gasztroblogra való történetek. Ide más struktúra szerint rendezem a gondolataimat. A fő motiváció itt is az információk feldolgozása. Időnként belegondolok, hogy mennyi információ zúg át rajtunk naponta és belefájdul a fejem. Mikor rendszerezzük ezeket? Mikor emésszük meg ezeket?
Használd a fejed! – ez a címe Volker Busch könyvének, amelyben a következőt írja:
,,A digitális információk világa vitathatatlanul sok jót tesz lehetővé, az ember és az emberi agy számára ugyanakkor óriási kihívást is jelent a figyelem, az összpontosítás vezérlése. A folyamatos „input” eláraszt és eltereli a figyelmünket arról, ami valóban fontos. Érzelmileg túltölthet, és nem ritkán odáig vezet, hogy esténként is rossz érzésekkel térünk nyugovóra.”
Na, ezért (is) lesznek havi blogbejegyzések. Ennyi bevezetés után, csapjunk is bele a jeges januárba!
2024. január egy gasztroblogger szemével
A hónap kiemelt témái:
1. Célkitűzések
Mindig azt mondjuk, hogy erre meg arra nincs idő. Tavaly is időből akadt a legkevesebb. Idén ahelyett, hogy nagy célokat tűznék ki, inkább azt határozom meg, hogy mit akarok elengedni. Annak érdekében, hogy több időm legyen.
Idén szeretném végre elengedni az elvárásaimat magammal és másokkal szemben is. Embert próbáló évek vannak a hátunk mögött és ez az idei sem lesz könnyebb szerintem. A türelem és az empátia most nagyobb kincs, mint valaha.
Szeretnék kevesebb listát írni a teendőkről és inkább spontán módon cselekedni. Szeretném komolyan venni a pihenőidőt és a semmittevős napokat. A többi meg majd megy magától. Idén szeretnék lazább lenni.
Egyre inkább azt gondolom, hogy az új dolgok megszerzése helyett a meglévőket kell értékelnem. Hálásnak lennem azért, amim van. Ezt már évek óta gyakorlom és idén ez még inkább megmutatkozik. Például abban is, hogy nem veszek most új könyveket, hanem a régieket olvasom át újra. Nem új célokat tűzök ki, hanem csak igyekszem hatékonyabban csinálni azt, amit eddig is csináltam. Nem új dolgokat tanulok, csak a régieket fejlesztem. Például ételfotózást, írást, blogolást.
2. Fogyókúra és fogadalmak
Január a fogyókúra és a nagy fogadalmak hónapja. Már egyikkel sem értek egyet. Sem a fogadalmakkal, sem a januári fogyókúrával. Ahogy már ebben a bejegyzésben leírtam: fogyókúrázni nem télen kell. Az életmódváltást szép lassan el lehet kezdeni, ha nem egy drasztikus kalóriamegvonással indítjuk. A fogadalmakkal is szerintem az a baj, hogy rögtön egy nagy lépést akarunk megtenni. Tervezés, idő és türelem nélkül nem fog menni. Sem a fogyókúra, sem a nagy célok megvalósítása.
Én idén sem tettem fogadalmakat. Évek óta tartom a súlyomat és elégedett vagyok vele. Mióta megtaláltam a kedvenc sportomat, azóta heti szinten rendszeresen járok mozogni. Mindent megteszek, ami tőlem telhető.
3. Vegán január
A növényi alapú táplálkozás trendként velünk lesz 2024-ben is. Ehhez januárban segítséget adhat a brit Veganuary mozgalom. Ennek célja, hogy minél több emberrel ismertesse meg a vegán étrendet és annak előnyeit, ami az egészség mellett többek között a környezetvédelem és a fenntarthatóság is.
Fontosnak tartom a céljaikat, de a vegán január kihíváshoz idén sem csatlakoztam. Nem látom értelmét egy hónapra korlátozni magam az állati eredetű ételek terén. Inkább tartom a mértékletesség elvét minden hónapban. Nekem az sem baj, ha hetente csak egyszer van húsos étel.
A kihívásba úgy látom, hogy két dolog miatt vágnak bele. Egyrészt egészségesebbek szeretnének lenni. (Egy hónap ehhez kevés szerintem.) Másrészt új, növényi eredetű recepteket szeretnének megismerni. Erre más lehetőségek is vannak. Például számos szuper vega blog és receptes könyv is elérhető már. Nem vegán, de húsmentes recept nálam is megtalálható.
4. A hónap gasztro-híre
Megjelent Hanni Rützler ételtrendkutató jelentése, arról, hogy miket fogunk enni 2024-ben. Ez a jelentés különböző szempontokból vizsgálja a jövő élelmiszerkultúráját. Az élelmiszer- és italipar előtt álló kihívásokra adott megoldásokra összpontosít.
Mindenki szeretne egy kicsit felkészülni az évre. Ez januárra különösen igaz. Az év eleje nálam azzal telt, hogy megnéztem miket írnak 2024-re gasztronómiai vonalon is. Így találtam rá többek között Hanni Rützler jelentésére és még számos más előrejelzésre, amelyek alapján megírtam a saját gasztronómia előrejelzéseimet 2024-re. Itt olvashatod: Gasztrotrendek 2024
5. A hónap receptje
Talán a vegán január inspirálta, hogy egy húsmentes receptre esett a választásom. Ez a Minestrone leves tele van zöldségekkel, vitaminokkal és finom, mediterrán ízekkel. Nem vegán, de ha elhagyod a sajtot és tésztát belőle, akkor vegán is lehet.
6. A hónap gasztro sorozatai
Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet
Ez egy 2024-es dokumentumfilm a Netflixen, amit januárban néztem végig.
A legnagyobb kihívást az jelenti az egészséges táplálkozás irányelvekben és a fogyási tippekben, hogy mindenki egyedi módon reagál ugyanarra az élelmiszerre. De mi a helyzet az egypetéjű ikrekkel? Erre keresi a választ a film. Nem fogom elárulni a választ. Ha érdekel, nézd meg! Sok mindent megtudhatsz például a vegán táplálkozásról, de mivel a film amerikai, így magyar viszonylatban szerintem sok dolog nem releváns. Ismeretterjesztésnek és gondolatébresztőnek kitűnő.
Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai
Egy másik dokumentumfilm is volt a Netflixen, ami januárban a képernyő elé vonzott. Hol élnek a leghosszabb ideig az emberek és mi a titkuk? Erre keresi a választ a Kék zónák titkai. Dan Buettner a világ legidősebb emberit elemzi. Ellátogat hozzájuk. Megnézi, hogy mit esznek. Megvizsgálja, hogy milyen testmozgást végeznek. Kikérdezi őket, hogy milyen társasági életet élnek. Az egészséges életmód 7 pilléréről írtam már. E sorozat hatására tervezem, hogy kiegészítem még egy-két gondolattal. A dokumentumfilmet érdemes megnézni mindenkinek, akit egy kicsit is jobban érdekel az egészséges életmód. Én a végére többet vártam tőle. De hátha lesz második évad is.
7. A hónap gasztro-kalandja
Kulturális és gasztro kikapcsolódás, avagy Veszprémben jártam
Príma döntésnek bizonyult, hogy még tavaly év végén megterveztem a januári mini pihenésemet Veszprém Óvárosába. Csupán két éjszákáról volt szó, de Veszprémben ez a két éjszaka felért vagy egy hétre való új ingerrel és inspirációval. Sokat voltam friss levegőn, rengeteget sétáltam a városban, beszéltem helyiekkel és felfedeztem izgalmas helyeket. Isteni volt a somlói galuska a Fricskában, az éjszakai élet a Wine and Vinyl-ben, a barátságos hangulat a Pekedli-ben és a pisztáciás croissant a Fügében.
A Füge kávézóban ettem az egyik legfinomabb pisztáciás croissant. Kicsit fehér csokit is éreztem benne és ettől olyan nekem való volt. Mint a hely is. Képzeljetek el egy barátságos, növényekkel körülvett kávézót, ahol kellemes zene szól és a könyvespolcon szakácskönyvek (köztük számos Gordon Ramsey is) mosolyognak rám, hogy egy finom kávé mellett komótosan átlapozzam őket. Igen, ez az én helyem! 🙂
Mekkora ötlet lenne már egy ilyen könyves kávézó, ahol egy csomó jó olvasnivalót találsz! Beülsz egy kávéra és sütire, de mindez igazából csak ürügy. Mert a lényeg hogy kicsit chillezz, inspirálódj, töltődj. A Füge-szerű helyekből még többet plíííííz!
A Pekedli-ben (ami szinte a Füge kávézó mellett van) hasonlóan barátságos hangulat fogad. Helyi termelők gourmet finomságait is be lehet szerezni. Erre utal a hely neve is. Helyi tájszólásban a pekedli ételtárolót jelent. Van itt minden finomság, de én inkább egy késő délutáni vagy esti bulihoz ajánlom. Szuper hely arra, hogy a barátaiddal beülj és csevegjetek vagy társasozzatok, merthogy egy csomó jó társasjáték vár a polcokon. Ráadásul italfronton erősek, sőt, (Sörkoktél, helló!)
8. A hónap kérdése
Egyre inkább foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan lehet egészségesen táplálkozni, miközben figyelünk a környezetvédelemre is. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez óriási kihívás. Valóban vegánnak kellene lennünk?
9. A hónap tippje
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészség és jó közérzet eléréséhez, megtartásához. Zsírégető hatása is ismert. Ezt a lemezt már valószínűleg rojtosra hallgattad. De ha még mindig nem kezdtél el mozogni, akkor itt az ideje belevágni. Olvasd el ezt: Milyen sportot válasszak? Fogyni szeretnék.
10. A hónap fotója
Giorgio
Január 18-án elvesztettem az egyik legjobb barátomat és egyben hűséges társamat. Giorgio 14 évesen távozott a kutya mennyországba. Erejével, kitartásával, a belőle áradó békével, feltétel nélküli szeretetével olyat tett hozzá a világhoz, ami példaértékű. Nyugodjék békében!
Az ember egy szerette elvesztése után elgondolkodik az élet értelmén és azon, hogy mi mennyit ér számára. Amikor Arnoldot, az első kutyámat elvesztettem, muszáj volt új célokat találnom magamnak. Rá egy évre kiadtam a Fitnesz Édességek könyvemet. Mindez akkor életmentő volt számomra. Mára ez egy népszerű termékemmé vált. Az energia átalakul. A gyász is átalakul. Semmi nem marad ugyanolyan. Ezzel kell együtt élnünk és bármennyire is nehéz, nem ártana, ha még élvezni is tudnánk az élet apró örömeit, amit itt-ott meg tudunk lelni. Szerintem minden jel arra utal, hogy ez a legjobb taktika. Meglátni, megélni. Majd hagyni, elengedni. Mint ahogyan a levegőt is beszívjuk és kifújjuk.
Vigyázzatok magatokra! Találkozzunk februárban is! Addig is főzzetek valami finomat a receptjeimből!
Szeretettel: Földi Rita