Töltött cukkini: fehérbabos-görög tésztás raguval
Vegán és isteni finom!
A töltött cukkini receptek sztárja az, amikor gömbcukkinit használsz. Engem is elcsábított 4 ilyen gömböcske a Lidl polcainál. Megláttam őket ott mosolyogni a polcon és egyből tudtam, hogy kell nekem! Azt még nem tudtam, hogy mire. Fogalmam sem volt, hogy mi fog belőle készülni. Előtte még sosem készítettem ilyet. Nem akartam darált hússal tölteni, mert mindenki így csinálja. Húsmentes receptet készítettem belőle, amiben a fehérjeforrást egy konzerv fehérbab biztosította. Lassú felszívódású szénhidrátnak az új kedvencemet választottam: a kritharaki vagy más néven orzo tésztát. Ezzel már korábban készítettem egy görög egytálételt is. A fehérbabtól az elején egy kicsit féltem, de mikor megkóstoltam egy sült hagymás alapon készült tejszínes raguban csak annyit kérdeztem: ezt eddig miért nem csináltam? Amúgy a tejszín is egy vegán cucc volt. A Lidl-ben vettem egy zabkrémet. Ez teljesen tejszín állagú volt és nem volt zab íze. A ragu szerintem nem csak cukkini tölteléknek jó. Magánban is nagyon finom a tésztával.
Gömbcukkini vs. sima cukkini
A gömbcukkini formás külsejével megfogott, de az igazat megvallva legközelebb nem választanám. Kicsit keményebb volt a héja, mint a másik fajtának. Szerintem nem is volt teljesen friss. Sok mag volt benne. Emiatt a belsejét nem is tudtam felhasználni a töltelékhez. Inkább kidobtam. Szóval, ha egy ünnepi asztal díszének készítem, akkor jó választás lehet, mert mutatós és különleges. De ha csak egy hétköznapi ebéd vagy vacsora a cél, akkor a sima cukkini jobb választás.
Töltött cukkini: fehérbabos-görög tésztás raguval
Hozzávalók
- 4 db gömbcukkini – 1 db előkészítve =170 g (sima cukkini is jó helyette)
- 400 g fehérbab (A Lidl-ben kapható Freshona Cannellini fehérbab konzervet használtam)
- 100 g görög tészta (kritharaki vagy más néven orzo) (DM-ben, néha Lidl-ben vagy Aldiban is kapható.)
- 1 nagyobb darab vöröshagyma
- 200 ml zabkrém (zabtejszín) A Lidl-ben kapható Vemondo márkát használtam.
- ½ csokor kapor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 dl víz
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés
- Ha gömbcukkinit használsz: A gömbcukkinit mosd meg alaposan. Az alján lévő keményebb részt érdemes levágni és a csúcsát, vagyis a szárát is. Ez eldobható. Mosd meg a cukkinit. Vágd le a háromnegyed részénél, vagyis vágd le a kalapját. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét. Nekem olyan cukkinim volt, aminek csak magok voltak belül. Ezt kidobtam. Ha cukkini hús is van, akkor azt érdemes belekeverni a raguba. Én a kalapok belsejét is kivájtam és megtöltöttem. Ha sima cukkinit használsz:A cukkini szárát vágd le, ez nem kell. A cukkinit mosd meg és hosszában vágd kétfelé. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét.
- A kivájt cukkiniket alaposan sózd be és kézzel dörzsöld is bele a sót. A nyílással lefelé fordítva pihentesd kb. 10 percig.
- A vöröshagymát vágd finomra. Tedd félre.A kaprot is vágd finomra. Tedd félre.A fehérbab konzervet csöpögtesd le. A levére nem lesz szükség.Sós vízben főzd al dente állagúra a tésztát. Tedd félre.
- Egy magas falú serpenyőbe löttyintsd olívaolajat és pirítsd meg rajta a vöröshagymát. Szórd meg egy evőkanál liszttel. Pirítsd le a lisztet, majd öntsd fel egy deci vízzel. Kevergetve sűrítsd be. Öntsd hozzá a zabtejszínt. Keverd el. Ízesítsd sóval és borssal.
- Add hozzá a lecsepegtetett fehérbabot és a finomra vágott kaprot is. Forrald át, majd az így kapott ragu felét tedd félre. Az egyik felébe ugyanis nem kell tésztát keverni – ez majd a tálalásnál lesz rálocsolva. A serpenyőben maradt raguhoz keverd bele a kifőzött tésztát. A ragu készen is van.
- A cukkiniket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hőálló tálba is lehetne tenni, de akkor olaj kellene alá, így pedig nem fog kelleni. Mind a négy cukkini belsejébe kanalazz a babos-tésztás töltelékből. A cukkini kalapjait tedd mellé és ebbe is kanalazz a töltelékből. A megtöltött cukkiniket takard be egy alufóliával.
- 180 ℃-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés légkeveréssel) kb. 40 percig süsd, majd vedd le róla a fóliát és süsd ropogósra a tetejét.
- Tálalásnál tedd a cukkinit a kalapjával együtt egy tálra. Kanalazd mellé a tészta nélküli tölteléket. Friss kaporral megszórva lehet tálalni.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!