Őszi Buddha-tál sütőtökkel és céklával

Így készítsd el diétásan és finoman!
buddha-tál

A buddha-tál nem véletlenül hódította meg a világot az utóbbi években: látványos, ízletes és egyszerű módja annak, hogy minden fontos tápanyagot egyetlen fogásban egyesítsünk. Lényege, hogy egy nagy tálban különféle friss, főtt és párolt alapanyagok találkoznak, melyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem a szervezetet is feltöltik energiával. Ezúttal egy őszi hozzávalókból álló buddha-tálat készítettem. Élvezd a sütőtök és sült cékla harmóniáját chimichurri szósszal és mozzarellával!

A klasszikus buddha-tálban mindig megtalálható:

  • növényi fehérjeforrás (pl. csicseriborsó, lencse, tofu, tempeh),
  • teljes értékű gabona (pl. barna rizs, quinoa, köles),
  • sokféle zöldség – nyersen, párolva vagy sütve,
  • egészséges zsiradék (pl. avokádó, olajos magvak, magkrémek),
  • valamint egy ízletes öntet, ami összeköti az egész kompozíciót.

A buddha-tál igazi szépsége a változatosságban rejlik: szinte végtelen kombinációban készíthető el, így sosem válik unalmassá. Ráadásul a színek, textúrák és ízek kavalkádja nemcsak tápláló, hanem élménnyé is teszi az étkezést.

Egészségtudatos életmódhoz különösen jól illik, mert segít a kiegyensúlyozott makrotápanyag-bevitelben, és minden falatban ott van a frissesség. Akár ebédre, akár vacsorára választod, könnyűnek, mégis laktatónak fogod érezni.

őszi buddha tál
vegetáriánus receptek

e-book (pdf)

Vegetáriánus ételek egészségesen

Ha húsmentesen étkezel, ha vega vagy, biztosan ismerős a szitu, amikor már alig találsz új receptet magadnak. A rántott gombából eleged van. Amit az éttermekben adnak vega kajaként az full unalmas, és valahogy neked sincs már ötleted, hogy mit főzzél otthon.

Ebből a receptfüzetből minden alkalomra tudsz majd vegetáriánus étel ötleteket meríteni.

A buddha-tál eredete

A buddha-tál eredetéről nincs egyetlen hivatalos történet, inkább többféle magyarázat él:

  1. A buddhista szerzetesek tálja – A név valószínűleg onnan ered, hogy a buddhista szerzetesek egy nagy, kerek tálban gyűjtötték össze az ételt, amit a közösség ajánlott fel nekik. Ez sokszor különféle, változatos fogásokból állt össze, így egyetlen tálban lett teljes és színes az étkezés.
  2. „Kiegyensúlyozott tál” szimbolikája – A buddha-tál a harmóniát és a teljességet jelképezi: minden fontos tápanyag – fehérje, szénhidrát, zöldség és egészséges zsír – helyet kap benne, pont úgy, ahogy a buddhizmus a középutat és az egyensúlyt hirdeti.
  3. Modern gasztrotrend – A kifejezés az angol nyelvű világban terjedt el a 2010-es években, főleg az egészségtudatos gasztronómiában. Gyakran nevezik nourish bowl-nak vagy grain bowl-nak is, utalva a tápláló és gabonaalapú jellegére.

Összességében a buddha-tál nem egy ősi, hagyományos étel, hanem inkább egy modern, egészséges étkezési forma, amely inspirációját a buddhista hagyományokból és a tudatos táplálkozás elveiből meríti.

őszi buddha-tál
buddha-tál

Őszi Buddha-tál sütőtökkel és céklával

Így készítsd el diétásan és finoman!
Elkészítés:30 minutes
Étkezés: Ebéd
Típus: húsmentes, őszi
Adag: 3 adag
Kalória: 458kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 500 g sütőtök (egy kisebb darab)
  • 180 g cékla (egy nagyobb darab)
  • 100 g bulgur
  • 3 marék jégsaláta összevágva (más saláta is jó)
  • 15 g hántolt, natúr tökmag
  • 100 g light mozzarella
  • 1 teáskanál tökmagolaj

Öntet:

  • 3 adag chimichurri szósz

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt 200 ℃-ra. (Nálam alsó és felső sütés volt légkeveréssel.)
  • A sütőtököt mosd meg, hogy a héj részről ne kerüljön be szennyeződés. Vágd nagyobb darabokra és hámozd meg. Vágd félbe, hogy el tudd távolítani a magokat. Vágd kb. 2 cm x 2 cm méretű kockákra és tedd egy keverőtálba.
  • A céklát mosd meg, hogy a héj részről ne kerüljön be szennyeződés. Hámozd meg. (Ha nem szeretnéd, hogy lila legyen a kezed, akkor használj gumikesztyűt!). Kockázd fel azonos méretűre, mint a sütőtök és add a sütőtökhöz.
  • A keverőtálban lévő zöldségeket locsold meg tökmagolajjal, hintsd meg sóval és keverd át alaposan. Vegyél elő egy sütőtálcát, terítsd le sütőpapírral és erre borítsd ki a zöldséges keveréket. Terítsd el egyenletesen és tedd be sütőbe. Süsd addig, amíg ropogós nem lesz a teteje.
  • Közben készítsd el a bulgurt. Itt találod az útmutatót a bulgur főzéséhez.
  • A tökmagot öntsd egy kisebb serpenyőbe és olaj nélkül pirítsd meg. Vigyázz, mert hamar megéghet. Ahogy egy kis színt kap, vagy elkezd pattogni, öntsd is ki egy tálba és tedd félre.
  • Ha nincs otthon chimichurri szósz, akkor ez alapján tudod elkészíteni.
  • A mozzarella sajtot kockázd fel és locsold meg a chimichurri szósszal. Keverd át.
  • Ha minden elkészült, akkor jöhet a tál összeállítása. A fenti adagot én három adagra szedtem szét. Mindegyik adagba az alábbiak kerültek:
    főtt bulgur
    sült cékla és sült sütőtök – a tetejét megszórtam a pirított tökmaggal
    mozzarella sajt, chimichurri szósszal átkeverve
    jégsaláta – meglocsolva chimichurri szósszal

Diétánál erre figyelj!

1 adag 
Energia: 458 kalória
Fehérje: 15 gramm
Szénhidrát: 59 gramm
Zsír: 16 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?