héjában sült krumplival és fokhagymás tejföllel
Egy húsgolyó recept mindig jól jön. Ráadásul ez még diétás is. Csak össze kell keverni a darált húst, párolt vöröshagymával, fokhagymával és egy kis petrezselyemzölddel. Én csak sóval és borssal szoktam fűszerezni, de lehet fűszerpaprikával és akár oregánóval is. Ezt a húsgolyót nagyon szeretem főzelékekhez, vagy tésztákhoz is. Ezúttal viszont héjában sült krumplit készítettem köretnek és egy fokhagymás tejfölben mártogattam hozzá a kis golyókat. Isteni! Próbáld ki!
A krumpli gyakran kap helyet a „tiltott” ételek listáján, különösen a diétázók körében. Az egyik leggyakoribb mítosz, hogy a burgonya hizlal, és az egészséges életmód követőinek teljesen ki kell zárniuk az étrendjükből. Ez azonban nem teljesen igaz. A probléma sokkal inkább abból ered, hogyan készítjük el. Az olajban sült krumpli vagy a vajas burgonyapüré valóban nem ideális választás, de ha párolva vagy főzve fogyasztjuk, egészséges és tápláló fogás lehet. Tudj meg többet a krumpliról! >>> A krumpli szerepe az egészséges táplálkozásban és a diétában
Húsgolyók héjában sült krumplival és fokhagymás tejföllel
Hozzávalók
A húsgolyókhoz (kb. 30 db lesz belőle, ebből 1 adag = 4 db)
- 500 g darált, alacsony zsírtartalmú sertéshús (például lapocka, 7% zsírtartalommal)
- 1 kisebb vöröshagyma
- ½ csomó friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 kávéskanál só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj (a sütéshez)
A krumplihoz (1 adag)
- 1 db közepes méretű (160 g) krumpli (nyersen mérve)
- 1 csipet só
A fokhagymás szószhoz (1 adag)
- 60 g tejföl (12%-os)
- 1 csipet só
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
A díszítéshez és köretnek
- 1 szál újhagyma (más hagyma is jó)
- 1 marék salátakeverék
Elkészítés
A héjában sült krumplihoz:
- A krumplit mosd meg, és alaposan keféld is át, hogy ne maradjon rajta homok. Hosszában vágd ketté és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ügyelj arra, hogy a vágott része felfelé legyen. Sózd meg. Tedd be az előmelegített sütőbe 200 ℃-ra Kb. 20 perc alatt megpuhul a belseje, és a teteje aranybarnára sül. Egy villával ellenőrizd a puhaságát, mielőtt kiveszed.
A fokhagymás szósz elkészítése:
- A szósz hozzávalóit csak keverd össze egy tálban. Fogyasztásig tartsd hűtőben.
A húsgolyók elkészítése:
- Mosd meg a petrezselymet, szárítsd meg egy papírtörlőn és vágd finomra.
- A vöröshagymát is vágd finomra és kevés olívaolajon párold üvegesre.
- Tedd egy tálba a nyers darált húst, és öntsd hozzá a párolt hagymát. Sózd és borsozd, majd add hozzá a petrezselymet és a zúzott fokhagymát is. Alaposan keverd össze. Enyhén nedves kézzel formázz belőle diónyi méretű golyókat. 30 mini golyót kell kihoznod ebből az adagból. Viszont 1 adagra csak 4 golyót számoltam, így a 30 db nem egy adagra szól!
- Egy fedeles serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és tedd bele a golyókat. Magas hőfokon 5 percig süsd úgy, hogy közben kevergesd is, nehogy lesüljön az alja. Ha már szép pirosak, akkor önts rá kb. 1 dl vizet, fed le, vedd közepes hőfokra, és párold puhára. Az edényt közben lehet rázogatni, hogy mindenhol átsüljön.
Tálalás:
- A héjában sült krumpliról én le szoktam szedni a héját az elfogyasztás előtt. Ha kicsit áll lefedve, akkor könnyen lehúzható róla a héja. A megpucolt krumplit tedd egy tányérra és locsold meg a tejföllel. Tegyél mellé 4 húsgolyót és a maradék tejfölt egy kis tálban, amiben jó lesz majd mártogatni. A tetejét megszórhatod újhagymával vagy más hagymával is. Egy marék salátát tegyél még mellé.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Faddiné Marika mondta
A receptek nagyon tetszenek. Szeretném kipróbálni őket. Az őszi termésekből a sütőtök a kedvencem.