Egészséges változat, ami krumplival is működik
A cukkini tócsni egyszerű és gyors étel lehet, ha sütőben sütöd. Talán a cukkini reszelésével lehet némi macera, de hidd el sokkal hamarabb megvagy vele, mint gondolnád. A reszelést sajnos nem lehet megúszni. Próbáltam aprítógépbe tenni, de így túl sok levet engedett és nem állt össze. Az alábbi cukkini tócsni recept burgonyával is jól működik. Készítettem úgy is, hogy 2 db (274 g) burgonyát használtam a cukkini helyett. A krumplis tócsninál viszont a parmezán sajtot kihagytam. Az ugyanis jobban illik a cukkinihez. Nekem a cukkinis változat sokkal ízesebb volt, viszont állagban a burgonyás győzött. A cukkini még a reszeléssel is több levet enged a sütés után, mint a krumpli. A cukkinis verzió melegen úgy néz ki, mintha nyers lenne. Másnap vagy hidegen már sokkal jobb az állaga. A krumplis viszont egyből jó állagú. Érdemes mindkettőt kipróbálni. Szóval elő a sajtreszelőt és mehet a tócsni gyártás! Amúgy ez a reszelés biztosan jó lehet a karizmok erősítésre. Legalábbis remélem. 🙂
Mivel edd a cukkini tócsnit?
Jól illik hozzá a fokhagymás tejföl. Diétás verzióban használj 12%-os tejfölt egy gerezd zúzott fokhagymával és egy kevés sóval elkeverve. A tejföl helyett én szeretek görög joghurtot is használni.
Mikor?
- Reggelire
- Sós nasinak (vagyis kis étkezésekre)
- Ebédre köretként, például hús mellé vagy főzelék mellé
- Vacsorára
Cukkini tócsni sütőben sütve
Hozzávalók
- 2 db (500 g) cukkini vagy 2 db (274 g) burgonyával is készítheted
- 3 lapos kávéskanál só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 30 g zabpehelyliszt (Teljes kiőrlésű liszttel is működik)
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 g parmezán sajt (A Lidl-ben kapható Grana Padano-t használtam.)
- 1 db tojás
A sütéshez
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
- A cukkinit mosd meg, vágd le a két végét. Nagy lyukú sajtreszelőn reszeld le. (A héját nem kell leszedni, de ami reszelés közben lejön, azt ki lehet dobni.)
- Figyelem: a reszelés helyett ne tedd aprítógépbe, mert túl sok levet enged. Az aprítógép túlságosan apróra vágja és nem lesz olyan jó állaga.
- A lereszelt cukkinit sózd meg. Én 3 lapos kávéskanál sóval hintettem meg. Kóstold majd meg a végén, hogy ez elég-e neked. Ne feledd, hogy a parmezán sajttól is még kicsit sósabb lesz. Keverd át és tedd félre 15 percre. Ezalatt a cukkini levet enged.
- Melegítsd elő a sütőt 180℃-ra, alsó-felső és légkeverés beállítással.
- Nyomkodd ki a levet a cukkiniből, és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a reszelt parmezán sajtot. Reszelj bele egy fokhagymát is. Fűszerezd őrölt fekete borssal. Adj hozzá egy egész tojást. Végül szórd meg 30 g liszttel és alaposan keverd el. Én itt szoktam megkóstolni, hogy elég sós-e.
- A sütőtálcádra tegyél egy sütőpapírt. Locsold meg a sütőpapírt egy teáskanál olivaolajjal. Egy ecset segítségével oszlasd el az olívaolajat, hogy jusson azokra a részekre, amelyekre majd a tócsnit tenni fogod.
- A masszából tegyél 5 halmot a sütőpapírra. Egy kanál segítségével lapítsd el. Én vékonyan szeretem. A kanál segítségével formázd meg, hogy valamennyire kerek legyen.
- Tedd be az előmelegített sütőbe. 20-25 perc sütés után készen is van.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!