Bécs ízei, avagy egy gasztroblogger kalandjai a szomszédban

ízek, élmények és meglepetések
Bécsi sajtok

Bécs, ez a lenyűgöző város, alig karnyújtásnyira van Budapesttől. Mindössze két és fél óra autóval, és már ott is vagyunk. Bár a távolság csekély, az életmódjukban óriási különbségeket fedeztem fel. 2024 novemberének végén látogattunk el Bécsbe, egy koncert miatt. Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy a zenei élmény mellett egy teljes gasztronómiai beszámolóval is gazdagodom. Egészségtudatos gasztrobloggerként igyekeztem minden apró részletet megfigyelni, hogy hitelesen írhassak róla. Ha kíváncsi vagy, hogyan éltem meg a bécsi kiruccanást, és milyen tanulságokat hoztam magammal az itteni gasztrokultúráról, akkor tarts velem!

Tartalomjegyzék

Gasztrolistával Bécsben: ízek, élmények és meglepetések

Mielőtt útnak indultunk, alaposan felkészültem: egy mini gasztrokutatást végeztem, hogy megtaláljam a legjobb helyeket. Felírtam néhány cukrászdát, híres rántotthús-lelőhelyeket, és persze célként tűztem ki, hogy megkóstolom a császármorzsát, a bécsi szeletet, továbbá valami igazán különlegeset az adventi vásár forgatagában – hiszen a karácsonyi időszakban érkeztünk a városba.

Földi Rita a bécsi karácsonyi vásárban

A végeredmény? Nos, a képzeletbeli gasztrolistámon csupán a rántott hús mellé került egy pipácska. Két nap ugyanis kevés volt. De őszintén szólva, ez egyáltalán nem jelentett csalódást. Bár az ízek terén nem sikerült minden tervemet megvalósítani, valami sokkal értékesebbel gazdagodtam: egy olyan gasztronómiai élménnyel, amely túlmutatott az ételeken. A bécsi kultúra, a helyiek apró szokásai inspirálóan hatottak rám.

Az osztrák konyha jellemzői

Az osztrák konyha rendkívül sokszínű, amelyet történelme és a Monarchia soknemzetiségű hagyatéka formált. Ennek köszönhetően az osztrák gasztronómia egyszerre tradicionális és multikulturális, tele ízekkel és hagyományokkal. Lássuk, mi jellemzi leginkább az osztrákok étkezési szokásait és konyháját:

1. Hagyományos alapanyagok és ízek

Az osztrák konyha alapját a burgonya, káposzta, húsok (sertés, marha, borjú), tejtermékek és lisztes ételek adják. Ezekből az alapanyagokból számos klasszikus fogás született, amelyek mindennapjaik részét képezik.

2. Híres ételeik: egyszerűség és kényelem

  • Wiener Schnitzel (bécsi szelet): A borjúhúsból készült, ropogósra sütött panírozott szelet az osztrák konyha talán legismertebb fogása, amelyet általában burgonyasalátával vagy sült krumplival tálalnak.
  • Tafelspitz: Lassú tűzön főtt marhahús, amelyet tormával, almamártással és főtt zöldségekkel kínálnak. Én is készítettem ilyet: Tafelspitz recept
  • Levesek: A tartalmas levesek (például gulyásleves vagy májgombócleves) szintén fontos szerepet töltenek be, főleg a hidegebb hónapokban.
  • Virsli sült krumplival: Ez a kombináció számomra értelmezhetetlen gasztronómiailag, mégis többfelé találkozni az éttermekben ezzel az egyszerű étellel. Tényleg egy virsliről van szó, ami persze jó minőségű, valódi húsból készült, de hogy ehhez miért esznek sült krumplit? Nem értem. Kipróbáltam. Én egy kis reszelt tormát is kaptam hozzá, de sokan ketchuppal ették. Egy gyors ételnek elmegy, de azért nem a gasztronómia csúcsa.
  • Gombócok – Ezek lehetnek zsemlegombócok, vagy kelt tészták (gőzgombóc). A gombócokat teszik levesekbe, vagy csak leöntök egy szósszal és hús mellé kínálják – rengeteg változat van. 

3. Péksütemények és édességek: a bécsi cukrászat dicsősége

Az osztrák cukrászat világhírű. A sütemények finomak és művészien elkészítettek.

  • Sachertorte (Sacher-torta): Az elegáns csokoládétorta, amelyet kajszibaracklekvár és csokoládébevonat tesz ellenállhatatlanná.
  • Apfelstrudel (almás rétes): Könnyű rétestészta finoman fűszerezett almával töltve.
  • Kipferl: Ez tulajdonképpen az osztrák kifli.

Ezek mellett számos krémes süteményük van és a császármorzsa is olyan amit ki kell próbálni.

4. Italok

  • Kávékultúra: Az osztrákok híresek a kávéházi szokásaikról, ahol egy csésze melange (tejjel készített eszpresszó) mellett órákig időznek.
  • Bor és sör: Az osztrák borászat különösen a fehérborairól híres, míg a sörfogyasztás is népszerű, főleg vidéken.

Tévhitek és valóság: Gasztrokalandok Bécsben

Amikor előzetesen kutattam a bécsi gasztronómia világában, az internet alapján egy kissé sztereotip kép rajzolódott ki előttem. Elképzeltem, hogy majd zsírban tocsogó kolbászokkal, cukros süteményekkel és legalább 5 kiló plusszal térek haza. De hamar rájöttem, hogy ez pont olyan téves általánosítás, mint azt feltételezni, hogy mi, magyarok csak gulyáslevest eszünk.

Ahogy itthon, úgy Ausztriában is megfér egymás mellett a hagyományos és a modern konyha. Találkoztam vegetáriánus ételekkel, egészségtudatos alapanyagokkal és egyértelműen érezhető volt a tudatosabb étkezés iránti nyitottság. Lehet, hogy gasztrobloggerként észleltem érzékenyebben ezeket a jeleket, de úgy tűnt, mintha itt sokkal hangsúlyosabb lenne az egészségtudatosság, mint nálunk.

Hogy pontosan mire gondolok, és miért éreztem így? Kifejtem 4 dologban.

Bécsi egészségtudatosság: 4 dolog, amit imádtam

Bécsben járva nemcsak a gasztronómiájuk, hanem az életmódjuk is meglepett – pozitív értelemben. Az egészségtudatosság szinte mindenhol jelen volt, a pékségektől a Duna-partig. Nézzük, milyen apró, de annál inspirálóbb dolgokat fedeztem fel!

1. Teljes kiőrlésű kenyerek mindenhol

Itthon mindig keresgélnem kell a polcokon, hogy találjak igazán jó, sötét színű, teljes kiőrlésű kenyeret. Bécsben erre nem volt szükség. A szupermarketekben szinte kizárólag ilyen kenyereket láttam. Az utcákon pedig egy sor kovászos kenyeret árusító kézműves pékség mellett sétáltam el – Fornettis vagy silány minőségű fehér kenyérrel dolgozó helyeknek nyoma sem volt. Albán pékség és társaik nincsenek!

Sőt, még pizza szeletező helyeket sem nagyon láttam! Bár feltűnt néhány olasz étterem, de a nápolyi pizza-őrület, ami nálunk tombol, ott mintha nem lenne jelen. Továbbá hamburgeres helyekre sem emlékszem. Nálunk szinte minden sarkon van már egy kézműves burgeres.

2. Futás minden körülmények között

A bécsiek valóban kitartóak. A Duna-parton tett sétánk alatt szinte minden irányból futókba botlottam. És nem csak a napsütésben – esőben, hidegben és sötétben is futottak, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog. Miközben itthon inkább a rolleresekkel kell vigyázni, ott futók hada mellett sétálgattunk, és egyre jobban csodáltam a kitartásukat.

3. Bicikli mindenhol, minden alkalomra

Bár futni nem szeretek, a biciklizés közel áll a szívemhez – és Bécs ebből a szempontból maga a paradicsom! A város tele volt kerékpárosokkal, akik teljesen hétköznapi ruhában, szimplán a mindennapjaik részeként bicikliztek. Nem láttam „tour-de-france-felszerelésben” tekerőket, csak olyanokat, akik munkába mentek, bevásároltak vagy épp csak közlekedtek. Egy öltönyös, aktatáskás férfi volt a kedvencem – igazán stílusos látvány volt.

Ja, és muszáj megemlítenem egy biciklis bolt kirakatát, ami annyira szép és ízléses volt, hogy le is fotóztam. Nálunk mintha kihalt volna a kirakatrendezés művészete, de Bécsben még él és virágzik.

bécsi kerékpárbolt kirakata

4. Curling: téli móka, ami összehoz

Egy igazán különleges dolgot is felfedeztem: curling pályák mindenhol! A baráti társaságok és cégek bérelhető pályákon, kis hütték mellett játszottak. Még a hideg, sötét estéken is vidám nevetés és csapatjáték töltötte meg ezeket a helyeket. A curling nem foglal nagy helyet, és remek közösségi élményt nyújt. Szerintem nálunk is elférne néhány ilyen pálya – a bécsiek megmutatták, hogy a korai sötétedés legjobb ellenszere a barátokkal töltött minőségi idő.

Gasztro kalandjaim Bécsben: ízek, élmények és ünnepi hangulat

1. A rántott hús élménye: Centimeter vendéglő

Egy igazán hangulatos helyet, a Centimeter-t választottuk, hogy autentikus bécsi rántott húst kóstoljunk. Az ebédhez menüben kínáltak csontlevest levesgyönggyel és rántott húst krumplisalátával. A leves gazdag ízvilágú, bár kissé kis adag volt, de tökéletesen megalapozta az étkezést.

bécsi szelet

A rántott húsból választhattam sertést vagy csirkét – bár a hagyományos bécsi szelet borjúból készül, én a csirkemellet preferáltam, és nem csalódtam. Hatalmas adag, vékonyra szeletelt, tökéletesen ropogós hús érkezett, hozzá pedig egy finom, ecetes burgonyasaláta, amely szuperül kiegészítette az ízeket. Az élmény ízvilága a budapesti Buja Disznók híres menüjét idézte, de itt külön öröm volt számomra, hogy csirkét is kérhettem – így elkerülhettem a zsírosabb húsdarabokat, amiket nem kedvelek.

Földi Rita rántott hús

2. Az Interspar varázsa

Nem gondoltam volna, hogy egy szupermarket is gasztronómiai élmény lehet, de a Schottentor metróállomásnál található Interspar teljesen lenyűgözött! Az impozáns belső tér egy luxus piac hangulatát idézte, ahol a gyümölcsök, zöldségek és különféle áruk elegáns kihelyezése azonnal magával ragadott.

Bécs interspár
Egy régi bank épületből alakították ki.

Az egészségtudatos termékek választéka is bámulatos volt. A gyorsételek részlege különösen tetszett: nemcsak készételeket, hanem friss gyümölcsöket és smoothie-kat is kínáltak elvitelre. Bár itthon is találkozhatunk hasonlóval néhány nagyobb Sparban, ilyen szintű kínálatot még nem láttam Magyarországon.

egészséges snackek Interspár

3. Grill kunyhók és a Duna-parti hangulat

A Duna-csatorna mentén sétálva a sötét novemberi délutánon már messziről kiszúrtam a füstöt eregető kis faházakat. Közeledve megéreztem a grillezett húsok isteni illatát, és nem tudtam megállni, hogy be ne kukucskáljak.

Bécs grill

A házikók közepén egy nagy grillsütő ontotta a meleget, rajta kolbászok és krumplik sültek, miközben vidám társaságok beszélgettek és sütögettek. Mellettük egy curlingpálya is helyet kapott, amely remek céges bulik helyszíne lehetett. A látvány és az illatok abszolút téli hangulatot teremtettek – ez az insta-videó talán egy kicsit visszaadja a varázsát!

4. Bécsi karácsonyi vásár: ízek és ajándékok ünnepi forgatagban

A karácsonyi vásárok idején látogattunk Bécsbe, így nem maradhatott ki egy kis adventi séta sem. A díszített karácsonyfák, a kézműves díszek és ajándékok sokasága már önmagában ünnepi hangulatot teremtett, de engem leginkább a gasztrokínálat vonzott.

Karácsonyfa Bécsben
bécsi karácsonyi vásár
Bécsi karácsonyi vásár a Rathausplatzon

A standokon perecet (töltött verzióban, például almával vagy nutellával), gőzgombócot, kürtőskalácsot, lángost és persze rántott húst is lehetett kóstolni.

bécsi perec
Bécsi sajtok

A kedvenceim a kézműves sajtok voltak – olyan különleges ízeket találtam, hogy alig tudtam választani.

Milyen recepteket hoztam Bécsből? Egy gasztroblogger vallomása

Őszinte leszek: konkrét receptekkel nem gazdagodtam a bécsi utazásom alatt, de annál több inspirációval tértem haza. Az osztrák gasztronómia színes világa annyira magával ragadott, hogy otthon azonnal elkezdtem kutatni osztrák gasztrobloggerek után. Nagy reményekkel indultam, de sajnos semmi igazán releváns találatot nem találtam.

Aztán egy váratlan emlék villant be: egy reklámplakát képe, amit kint láttam. A Hofer – az osztrák Aldi – karácsonyi menüjét hirdette rajta. Ez adta az ötletet, hogy felkeressem a Hofer weboldalát, ahol felfedeztem egy „Téli receptek” menüpontot. Rengeteg szuper ötletre bukkantam. Hátha Te is találsz inspirációt, például egy különlegesebb karácsonyi menühöz.

Nekem ezek tetszettek különösen:

  • Friss sajtgolyók pumpernickellel (ez egy Németországból származó kenyérféle), jégsalátával és gránátalmaöntettel – Recept itt
  • Töltött sült krumpli. – Recept itt.

Összegzés

Bécs gasztronómiai világa egyszerre hagyományos és modern, az ízek mellett pedig az élmények is maradandóak.

Bécs tökéletes úti cél – mind az ínyencek, mind az egészségtudatos gasztrorajongók számára. 

Bécsben járva nemcsak a gasztronómia, hanem az életmódjuk is inspirált. Az egészségtudatosság, a mozgás és a közösségi élmények mind-mind azt mutatták, hogy a mindennapokba is lehet egy kis tudatosságot és örömöt csempészni. Számomra ez a legnagyobb tanulság – és azt hiszem, hogy egy kis bécsi mentalitást hoztam haza a saját életembe is. 🙂

>>> Bécs szálláshelyek itt

fotók: Földi Rita

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük