Karácsonyi süti kenyér (cukormentes)

Sütőtökkel és narancsos mascarpone habbal a tetején
karácsonyi süti kenyér

Ez a süti nemcsak karácsonykor tökéletes, hanem az őszi-téli időszakban végig imádni fogod. A tésztába sütőtökpürét is tettem és őszi-téli fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg) teszik még izgalmasabbá az ízvilágát. Kenyér formában sütöttem meg. 12 gyönyörű szeletre vágható. Akár karácsonyi bulira is viheted. A tetején light mascarpone díszeleg, egy kis narancslével és vaníliával kikeverve. Igazi, ünnepi csemege! A tőlem megszokott módon természetesen cukormentesen. Próbáld ki ezt a receptet!

karácsonyi kenyér
karácsonyi kenyér

Mikor fogyaszd ezt a sütit?

Ez a süti egyáltalán nem diétás. A mascarpone miatt magas a zsírtartalma (1 szelet = 18 gramm) és ami azt illeti a szénhidráttartalma sem alakbarát, vagy akár IR-barát. Egy szeletben 36 gramm szénhidrát van, ami egy kisétkezésre sok lehet. (kb. 20 gramm férhetne bele nálam). Reggelire esetleg még beleférhet vagy edzős napokra, amikor több kalóriát és szénhidrátot engedsz meg magadnak. Csalónapokra (ha tartasz ilyet), akkor is jó lehet. Nem akarok bűntudatot ébreszteni ezzel, csak jó ha tudod, hogy mivel számolj. Attól, hogy valami cukormentes, az még nem biztos, hogy diétás. Nyilván ha ilyen sütit eszel minden nap az nem lesz diétás, de ha karácsonykor egyszer-kétszer ezt választod, azzal semmi gond nem lehet.

Diétás trükk

Viszont, ha a mascarpone habot nem teszed rá, akkor egy alakbarát desszertet kapsz. Hab nélkül egy szelet csak 9 gramm zsírt tartalmaz és 28 gramm szénhidrátot. A kalória is lényegesen kevesebb. Habbal 342 kalória, hab nélkül 228.

Fitnesz Édességek e-book

e-book (pdf)

Fitnesz Édességek

Ez a könyv tele van szuper receptekkel, hogy bűntudat nélkül élvezhesd a sütizést. Ideális választás életmódváltóknak, diétázóknak vagy bárkinek, aki szeret egészségesen nassolni.

karácsonyi kenyér

Karácsonyi süti kenyér (cukormentes)

Sütőtökkel és narancsos mascarpone habbal a tetején
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Desszert
Típus: elviteles étel, húsmentes, karácsonyi, sütőtökös
Adag: 12 szelet
Kalória: 342kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 150 g xilit
  • 3 db tojás
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 2 teáskanál házi pumpkin spice fűszerkeverék (őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió összekeverve)
  • 150 g olvasztott vaj (min. 82%-os zsírtartalommal)
  • 200 g sült sütőtök belső (ez a megsütött tökbelső súlya)
  • 200 g natúr joghurt
  • 10 g sütőpor

A krémhez a tetején:

  • 450 g light mascarpone
  • 60 g xilit
  • 70 g frissen csavart narancslé (ez 1 nagy narancs kicsavart leve)
  • 50 g habtejszín
  • ízlés szerint vaníliaaroma

Elkészítés

  • Sült sütőtök belső
    Szükséged lesz sült sütőtök belsőre. Ehhez egy sütőtököt moss meg, szeleted fel és tedd 180 ℃-os sütőbe. kb. 20-30 perc alatt puha lesz. Kapard ki a belsejét és ezt használd fel ehhez a sütihez.
    Házi pumpkin spice fűszerkeverék
    Szükséged lesz még pumpkin spice fűszerre. Ezt házilag úgy tudod megcsinálni, hogy egy kis tálban tetszőleges mennyiségben összekevered az alábbi fűszereket: őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió. Én 1-1 teáskanálnyit kevertem össze ezekből. Jó még kávéhoz, és más sütikhez is.
  • Előkészület:
    A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra. Nálam alsó-felső, légkeverésen sült.
  • Üsd a tojásokat egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá a xilitet. Egy habverővel keverd habosra.
    Add hozzá a fűszereket és keverd át alaposan.
  • A vajat olvaszd fel és ha már nem túl meleg, akkor add a tojásos keverékhez.
  • Add hozzá a sült sütőtök belsőt is. Keverd át habverővel.
  • Keverd hozzá a joghurtot is.
  • Add hozzá a liszteket és a sütőport. Egy kanállal keverd át.
  • Bélelj ki sütőpapírral egy sütőformát. Nálam egy 22 cm hosszú és 11,5 cm széles kenyérsütő formában sült.
    Öntsd bele a masszát és tedd előmelegített 180 ℃-os sütőbe.
  • Sütés:
    40-45 percig süsd alufólia nélkül. Ezután már a teteje erős színt kap, de a belseje még nem lesz jó. Ezért fedd le egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Letakarva még kb. 15-20 percig süsd. Ellenőrizd a belsejét egy fogpiszkálóval. Ha beleszúród és már nem ragad rá, akkor jó a tészta.
    Minden sütő más, így nálad lehet, hogy több vagy kevesebb időre van szükség. Figyeld a sütit és ha látod, hogy nagyon sül a teteje, akkor egyből takard le.
  • Hűtés:
    Az elkészült kenyér sütit a formában hagyd teljesen kihűlni. Majd borítsd ki a formából és mehet rá a krém.
  • Krém:
    Tedd egy keverőtálba a mascarponét. Add hozzá a xilitet, a habtejszínt és a narancs levét. Keverd át alaposan habverővel.
    A kész krémet kend rá a megsült és kihűtött kenyérre.
    Díszítsd naranccsal a tetejét.
    Szeleteld fel.

Diétánál erre figyelj!

1 szelet (habbal a tetején)
Energia: 342 kalória
Fehérje: 7 gramm
Szénhidrát: 36 gramm
Zsír: 18 gramm
 
1 szelet (hab nélkül)
Energia: 228 kalória
Fehérje: 5 gramm
Szénhidrát: 28 gramm
Zsír: 9 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?