Pisztáciás túrógombóc cukormentesen
Citromos-joghurtos öntetben, málnával

Pisztáciás túrógombóc a 2025 TOP1 nyári kedvencem. A sztori úgy kezdődött, hogy nyári napokon sokszor megfordultam egy kedves kis kávézóban. Elsősorban a hangulatért és a finom kávéért jártam oda. Majd a túrógombócért! 🙂 Ott ettem a legfinomabb nyári finomságot. Ez valami teljesen más recept mint, amit eddig ismertem. Képzelj el egy mennyeien krémes gombócot, ami hűsítően hideg. A külseje ropogós kekszmorzsa és langyos tejfölben kínálják, édes eperöntettel. Egy falat után le is vett a lábamról. Pár alkalom után vettem a bátorságot és érdeklődtem a recept iránt a pultos hölgynél. Meglepetésemre el is árulták a titkot. Ez a túrógombóc tojás nélkül készül és nem a hagyományos módon, mint amiket már készítettem (Túrógombóc erdei gyümölcsös öntettel diétásan, Túrógombóc vanília pudingban). A hagyományos túrógombóctól eltérően ezt hidegen kell fogyasztani. A titok az elkészítési módban van. Ha tovább olvasod, akkor megtudhatod. A receptet átdolgoztam cukormentes és fitnesz verzióra, valamint feldobtam egy kis pisztáciával. Próbáld ki Te is, ha olyan ízekre vágysz, amitől már az első falatnál szerelembe esel.
Mibe forgasd meg? Mi legyen a „bundája”?
A sós pisztáciát késes aprítógépben finomra vágtam és a gombócok egy részét ebben a morzsában forgattam át. A másik részét pedig zabkekszbe „bundáztam”. Mindkettő isteni finom. A pisztácia tökéletesen passzol a málnához. Amikor az öntetben a málnás részhez érsz, valódi ízbombát fogsz érezni.

Az öntet
Egy pohár Danone Activia natúr joghurtot kevertem ki fél citrom levével, és egy lötyintésnyi folyékony édesítővel. A túrógombócba is lehetne citromhéjat tenni, de én inkább az öntetnek adtam egy kis citrusos ízt.

A túrógombóc titka
Elárulom a titkot: ez nem is egy túrógombóc, hanem egy túrós gombóc. Egy sűrű tejbegrízt kell készíteni és ehhez hozzákeverni a túrót, majd hidegen kikanalazni egy fagylaltkanállal. Ezután jöhet a kekszmorzsában vagy pisztáciában való megforgatás, amitől ezek a krémes gombócok ropogós textúrát kapnak.


A málna
Friss vagy fagyasztott málnát használj hozzá. Nálam fagyasztott volt és még előtte egy órával hagytam kiengedni. A málnát teheted az öntetbe vagy akár a túrós gombóc közepébe is elrejtheted meglepinek. 🙂

A tálalás
Kétféle tálalással is kipróbáltam:

A gombócokat egy lapos tányérra tettem és az öntettel lelocsoltam. Itt a natúr joghurtba nem kevertem bele a málnát.

A gombócokat egy mélyebb tányérba tettem és az öntet alá került. Itt a natúr joghurtba a málnát belekevertem és ettől lett rózsaszín.

Pisztáciás túrógombóc cukormentesen
Hozzávalók
- 350 ml tej (1,5%-os)
- 250 g zsírszegény túró
- 85 g tönkölydara (DM-ben vagy Müller-ben is kapható)
- 40 g xilit (más néven nyírfacukor)
- 10 g vaníliás xilit
Ebben megforgatni:
- 50 g pörkölt, sós pisztácia felaprítva vagy 50 g cukormentes zabkeksz felaprítva
Az öntethez (1 adaghoz):
- 125 g natúr joghurt
- 1 lötyintésnyi folyékony édesítőszer
- ½ citrom leve
- 1 marék málna (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés
- Mérd ki egy kisebb tálba a darát és a xilitet. Keverd össze, majd tedd félre.
- Mérd ki a tejet és öntsd egy lábosba, majd melegítsd fel. Ha már meleg (de még nem kezdett el forrni) akkor egy evőkanál segítségével szórd bele apránként a darás-xilites keveréket. Ha lassan, kanalanként szórod bele, akkor nem lesz csomós. Közben folyamatosan kevergesd és ha forrna, akkor vedd le felére a hőfokot. Akkor van kész, ha krémessé válik az állaga.
- Tedd félre és hagyd langyosra hűlni, majd keverd hozzá a túrót. Alaposan keverd át, ne maradjanak benne nagyobb túrószemek.
- Tedd be a hűtőbe és hagyd állni 2-3 órát.
- Amikor fogyasztani akarod, akkor vedd elő a hűtőből és frissen forgasd meg a kekszmorzsában, vagy a pisztáciában. Ehhez egy késes aprítógépben aprítsd finomra a pisztáciát. Én sósat vettem és egyenként megpucoltam a szemeket, majd beletettem a gépbe. Az így kapott zöld morzsában forgattam meg a túrós gombócot. A kekszmorzsát pedig úgy készítettem, hogy zabkekszet aprítottam össze a késes aprítógépben. A túrós gombóc formázásához fagylaltkanalat használj. Enyhén vizezd be a kanalat, majd készíts gombócokat a masszából, amit rögtön tegyél a morzsába és forgasd át.
- TIPP: csak annyi gombócot forgass meg a morzsában, amennyit rögtön el is fogyasztasz. Ha a morzsás gombócot a hűtőben tárolod, akkor elveszíti azt a finom ropogós ízét, amit nagyon szeretünk benne.
Az öntet elkészítése:
- A natúr joghurtot keverd össze citromlével és folyékony édesítővel, majd add hozzá a málna felét és azzal is keverd át. A maradék málnát használd díszítésnek, vagyis szórd meg a joghurt tetejét vele.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!




