Zsályás pulykaragu

Zellerpüré fedő alatt sütve
zsályás pulykaragu

Ez a zsályás pulykaragu recept nálunk nosztalgikus emlékeket idéz. Az eredeti recept egy 1998-ban megjelent újságban volt és akkor, valamint utána még jó pár éven át elővettük karácsonykor. Már éppen kezdtem elfelejteni, amikor idén újra előkerült. Burgonyapüré helyett viszont egy diétás zellerpürét készítettem hozzá. Készítsd el te is, ha egy különleges karácsonyi vacsorát szeretnél és élvezd azt a pillanatot, amikor a ropogósra sült zellerpüré találkozik a krémes raguval! 🙂

karácsonyi pulyka recept
zellerpüré fedő alatt sülve
zsályás pulykaragu
Diétás csirkemell receptek Receptfüzet borító
zsályás pulykaragu

Zsályás pulykaragu

Zellerpüré fedő alatt sütve
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Vacsora
Konyha: magyar
Típus: karácsonyi
Adag: 4 adag
Kalória: 458kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 400 g pulykamell (csirkemell is jó)
  • ½ (150 g) póréhagyma
  • 6 db (260 g) csiperkegomba
  • 200 g színes paprika vegyes színekben
  • 5-6 levél friss zsálya (szárított is jó)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • őrölt fekete bors
  • 200 ml főzőtejszín (22%-os)
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 100 ml víz

A püréhez:

  • 680 g zellergumó
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 200 ml víz
  • 1 zsályalevél
  • őrölt szerecsendió
  • 25 g juhtúró
  • 30 g parmezán sajt

Elkészítés

  • A póréhagymát vágd ketté, majd vágd félszeletekre. Tedd félre.
  • A paprikákat vágd kisebb kockákra. Tedd félre.
  • A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Tedd félre.
  • A zsályaleveleket egy kivételével tekerd fel és vágd apróra.
  • A zellert tisztítsd meg és vágd apró kockákra. Tedd bele egy lábosba. Önts rá tejet és vizet. Sózd és tedd bele a maradék egy zsályalevelet. Fedő alatt főzd teljesen puhára.
  • Addig készíts el a ragut. Ehhez kockázd fel a húst és süsd aranybarnára olívaolajon. Sózd és borsozd is.
  • Add hozzá a gombát, ezzel is pirítsd össze. Fűszerezd sóval és borssal.
  • Add hozzá a póréhagymát és a paprikát. Sózd és pirítsd meg.
  • Ha már minden összepirult, akkor szórd meg liszttel. Kevergetve pirítsd le a lisztet, majd öntsd hozzá vizet. Ettől be fog sűrűsödni. Keverd még hozzá a tejszínt is.
  • Add hozzá az apróra vágott zsályaleveleket és főzd össze a ragut. Ha kész, akkor öntsd egy hőálló tálba és terítsd el.
  • A megfőtt zellert botmixerrel pépesítsd krémesre. Add hozzá a juhtúrót, a reszelt parmezánt, sózd és adj hozzá őrölt szerecsendiót is. Keverd össze, majd öntsd a pulykaragu tetejére. Kend el egyenletesen.
  • Tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig vagy ameddig aranybarna lesz a teteje.

Diétánál erre figyelj!

1 adag 
Energia: 458 kalória
Fehérje: 38 gramm
Szénhidrát: 22 gramm
Zsír: 23 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?