Go Back
zsályás pulykaragu

Zsályás pulykaragu

Zellerpüré fedő alatt sütve
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Vacsora
Konyha: magyar
Típus: karácsonyi
Adag: 4 adag
Kalória: 458kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 400 g pulykamell (csirkemell is jó)
  • ½ (150 g) póréhagyma
  • 6 db (260 g) csiperkegomba
  • 200 g színes paprika vegyes színekben
  • 5-6 levél friss zsálya (szárított is jó)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • őrölt fekete bors
  • 200 ml főzőtejszín (22%-os)
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 100 ml víz

A püréhez:

  • 680 g zellergumó
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 200 ml víz
  • 1 zsályalevél
  • őrölt szerecsendió
  • 25 g juhtúró
  • 30 g parmezán sajt

Elkészítés

  • A póréhagymát vágd ketté, majd vágd félszeletekre. Tedd félre.
  • A paprikákat vágd kisebb kockákra. Tedd félre.
  • A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. Tedd félre.
  • A zsályaleveleket egy kivételével tekerd fel és vágd apróra.
  • A zellert tisztítsd meg és vágd apró kockákra. Tedd bele egy lábosba. Önts rá tejet és vizet. Sózd és tedd bele a maradék egy zsályalevelet. Fedő alatt főzd teljesen puhára.
  • Addig készíts el a ragut. Ehhez kockázd fel a húst és süsd aranybarnára olívaolajon. Sózd és borsozd is.
  • Add hozzá a gombát, ezzel is pirítsd össze. Fűszerezd sóval és borssal.
  • Add hozzá a póréhagymát és a paprikát. Sózd és pirítsd meg.
  • Ha már minden összepirult, akkor szórd meg liszttel. Kevergetve pirítsd le a lisztet, majd öntsd hozzá vizet. Ettől be fog sűrűsödni. Keverd még hozzá a tejszínt is.
  • Add hozzá az apróra vágott zsályaleveleket és főzd össze a ragut. Ha kész, akkor öntsd egy hőálló tálba és terítsd el.
  • A megfőtt zellert botmixerrel pépesítsd krémesre. Add hozzá a juhtúrót, a reszelt parmezánt, sózd és adj hozzá őrölt szerecsendiót is. Keverd össze, majd öntsd a pulykaragu tetejére. Kend el egyenletesen.
  • Tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig vagy ameddig aranybarna lesz a teteje.

Diétánál erre figyelj!

1 adag 
Energia: 458 kalória
Fehérje: 38 gramm
Szénhidrát: 22 gramm
Zsír: 23 gramm