Cukkinisaláta málnával és fetával

Balzsamecetes öntettel valódi ízbomba!
cukkinisaláta

Cukkinisaláta? Naná! Nyáron egyszerűen rajongok a könnyű salátákért – de még mielőtt a szokásos salátalevelek jutnának eszedbe, állj csak meg egy pillanatra! A salátaleveleken túl is van élet, és néhány izgalmas hozzávalóval olyan ízeket varázsolhatsz az asztalra, amivel bárkit leveszel a lábáról. Próbáld ki ezt a különleges cukkinisaláta receptet, és hagyd, hogy randevúra hívjanak a csábító ízek! 🙂

cukkinisaláta málnával és fetával

A cukkinisaláta sztorija

Ennél a receptnél tényleg szabadjára engedtem a fantázia lufimat! 🙂 És hagytam, hagy szálljon olyan területekre, amely kicsit más, mint a hétköznapok ételei. Tavaly nyáron az egyik nagy kedvencem ez az őszibarackos saláta volt. Idén viszont a málna került a főszerepbe és a kosaramba pedig egy málnás balzsamecetkrém a Lidl-ből.

Egy forró nyári napon eszembe jutott Jamie Oliver cuki cukkinisalátája. Ez csupán grillezett cukkini és fűszerek keveréke. Gyorsan előkaptam én is a grillt és megpörgettem rajta aranybarnára a vékonyra szelt cukkiniket.

grillezett cukkini

Csak sóval szórtam meg és egy kevés friss bazsalikomlevelet vágtam rá. Tudtam, hogy a balzsamecetkrém megadja majd neki azt az édes-savanykás ízt, amire ezen a nyári napon vágytam. Viszont 40-50 gramm szénhidrátra is szükségem volt, így mindenképpen cél volt, hogy tészta is legyen benne. Maradt még az Orecchiette tészta sült cukkinivel és ajvárral receptből egy kevés orecchiette tészta, ami pont olyan különleges, mint ez a saláta. Így tökéletesen összeillenek. Feta sajtot szórtam még rá és friss málnát is. Miközben elfogyasztottam ez a mondat jutott az eszembe:

Nyáresti randevúra hívja az ízlelőbimbóimat és a belül érzem, hogy a végén el fog csattani egy édes csók, valahol a csillagos ég alatt.

A tészta mindegy

Én ezt az orecchiette tésztát választottam hozzá. Ez egy kicsit különleges, így érdemes ilyet választani. Más aprószemű tészta is jó lehet. A lényeg, hogy ne egy spagettit tegyél hozzá. 🙂

Orecchiette tészta
Orecchiette tészta

Az orecchiette egy olasz eredetű tésztafajta, amely neve szó szerint „kis fülek”-et jelent (olaszul orecchia = fül, kicsinyítő képzővel orecchiette). A Puglia régióból származik, és hagyományosan kézzel készítik durum búzalisztből és vízből, tojás nélkül. Formája ideális ahhoz, hogy „megfogja” a szószt – ezért gyakran használják zöldséges, húsos vagy tenger gyümölcseivel készült ételekhez.

Ennek a tésztának kell 10-15 perc főzési idő. Ezalatt lazán elkészül a grillezett cukkini is.

A sajt nem mindegy

Nyáron adná magát, hogy grillsajtot tegyél a salátára. Azonban én ezt azért nem használom, mert nagyon magas a zsírtartalma. 100 gramm grillsajt akár 25 gramm zsírt is tartalmazhat, míg 100 gramm light feta sajtban csak 10 gramm zsír van (Aldi Lyttos feta sajt light-tal számoltam)

málnás balzsamecet
nyari_receptek_cta

e-book (pdf)

Diétás nyári receptek

Ha szereted a mediterrán ízeket és egyszerűen elkészíthető recepteket keresel, akkor ez a Receptfüzet Neked való. Feledkezz bele a lédús gyümölcsök, formás zöldségek és illatos fűszernövények világába! 

cukkinisaláta málnával és fetával

Cukkinisaláta málnával és fetával

Balzsamecetes öntettel valódi ízbomba!
Elkészítés:15 minutes
Étkezés: Ebéd, Vacsora
Típus: 15 perces étel, húsmentes
Adag: 1 adag
Kalória: 306kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 60 g orecchiette tészta (fusilli is jó helyette)
  • 1 db közepes méretű cukkini (kb. 200 gramm)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • őrölt fekete bors
  • 60 g light feta sajt
  • 10 szem málna (fagyasztott is jó)
  • ízlés szerint málnás balzsamecetkrém (Lidl-ben vettem még korábban)
  • 6 db friss bazsalikomlevél (el is hagyható)

Elkészítés

  • A tésztát a csomagolási útmutató szerint sós vízben főzd al dente állagúra. Amíg a tészta készül (10-15 perc), addig grillezd meg a cukkinit.
  • A cukkini két végét vágd le. Mosd meg alaposan, majd vágd ketté, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Hosszában vágj belőle olyan vékony szeleteket, amilyen vékonyakat csak tudsz. Minél vékonyabb annál ropogósabbra tud sülni. A cukkini szeletekre még ne tegyél semmit, natúran tedd egy kis olívaolajjal befújt, forró grillserpenyőbe. Grillezd meg mindkét oldalát, majd tedd egy tálra. Ügyelj arra, hogy a megsült szeleteket ne tedd egymásra, mert akkor a hőtől felpuhulnak. A lényeg, hogy jó ropogós cukkini szeleteket kapj.
  • Ha kész a cukkini, akkor sózd meg alaposan. Frissen őrölt fekete borssal is ízesítsd. Ha van, akkor tegyél rá friss, apróra vágott bazsalikomleveleket is.
  • Ha a tészta is megfőtt, akkor öntsd le róla a vizet és csepegtesd le. Majd jöhet a saláta összeállítása.
  • A saláta összeállítása: először a tésztát tedd a tányérra, erre jöhetnek a ropogós cukkiniszeletek. Szórd meg apróra vágott fetasajtkockákkal. Tegyél rá pár szem friss málnát. Végül locsold meg a málnás balzsamecetkrémmel.
    Fogyaszd el még langyosan.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 306 kalória
Fehérje: 18 gramm
Szénhidrát: 37 gramm
Zsír: 10 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?