A gersli főzése
Így készíts változatos köreteket hántolt árpából!

A gersli (hántolt árpa vagy árpagyöngy) főzése nem is annyira bonyolult. Sokan talán azért nem mernek nekiállni, mert félnek, hogy rosszul sikerül és elveszítenek egy konyhában töltött órát. Kár lenne kihagyni ezt az egészséges gabonát a táplálkozásból. Ismerd meg a gersli főzés titkát és készíts isteni finom köreteket belőle. Receptet is mutatok, amivel tökéletesre fejlesztheted a gersli főzés tudományát. 🙂
Mi a gersli?
Hántolt árpa vagy árpagyöngy néven is ismerheted. Ha ettél már sóletet, akkor tudod miről van szó. De nem csak a sólet alapanyaga lehet, hanem teszik töltött káposzta töltelékébe és levesekbe is. Az egészségtudatos konyhában rizottó is készülhet belőle. Gondolom, már kapiskálod, hogy kicsit olyan a felhasználása, mintha rizs lenne. A rizsnél viszont sokkal karakteresebb íze van, enyhén diós aromát is felfedezhetsz benne.

Miért érdemes fogyasztani?
Az egészséges táplálkozásban mindenképpen helyet kell kapnia a gerslinek, mivel tele van rostokkal és értékes vitaminokkal. Segít kordában tartani a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot is. Ezekkel nyugtatja az idegeket. Sportolóknak valamint fogyókúrázóknak is ajánlott.
Készíts változatos köreteket gersliből!
Ha eddig csak a rizsre, kuszkuszra vagy bulgurra gondoltál egészséges köretként, akkor itt az ideje, hogy kicsit változatosabbá tedd a repertoárod! A gersli sok esetben ráadásul olcsóbb is, mint más reform köretek. Szerintem ennek oka az, hogy a gersli a főzési ideje miatt nem annyira népszerű, mint például egy kuszkusz. Amíg egy kuszkuszt kb. 10 perc alatt elkészítesz, addig a gerslinek 1 óra áztatás után még kell legalább 40 perc főzés. Emiatt nem lesz benne a TOP5 leggyorsabban elkészíthető köretekben, de mindenképpen megéri a fáradságot, hogy változatos alapanyagokból állítsd össze az étrendedet.

A gersli főzése
Mikor kell áztatni?
Ha a gerslit külön főzöd, például köretnek, akkor mindenképpen áztasd be egy órára. Ha olyan ételbe teszed, amit amúgy is órákon át főzöl (például sólet, töltött káposzta) akkor az áztatás nem szükséges.
Köretként így készítsd!
- A gerslit mosd át és egy órát áztasd be.
- Öntsd le róla a vizet.
- Ezután tedd forrásban lévő vízbe. A főző víz mennyiségére általában azt írják, hogy legyen kétszerese a gerslinek. Tapasztalatom szerint több kell. Én 150 g gerslihez 400 ml vizet is felhasználok.
- A vizet sózd meg.
- A gerslit úgy főzd, hogy a lábost félig lefeded. Közepes hőfokon és néhányszor megkeverve párold 40 percig, vagy ameddig meg nem puhul. Figyelni kell rá, mert ha teljesen lefeded, akkor könnyedén ki is futhat.
TIPP: 30 perc után olyan ízesítőket is adhatsz hozzá, amelyeknek nem sok idő kell. Például vékonyan felszeletelt fokhagymát vagy zöldségeket is tehetsz bele. A gersli jellegzetes ízéhez szerintem jól illenek a hagymafélék és a különböző gombák is.
Mihez használd?
A gersli jó bármihez, amihez rizst, kuszkuszt vagy bulgurt használnál. Különösen ezekhez:
- sólet
- töltelékek – például töltött káposztához vagy töltött cukkinihez
- levesbetét – zöldséges levesekhez nagyon jó, például minestrone leves
- salátához, mintha egy tészta salátát készítenél
- rizottóhoz, rizs helyett


Köszönöm a jó és hasznos tippeket a receptekhez!