Curry-s répafőzelék
Próbáld ki Kentucky fűszeres csirkecombbal!

A répafőzelék nem lehet unalmas! Dobd fel indiai fűszerkeverékkel! A zsenge répát nem főztem teljesen puhára, hanem jóízűen roppanós maradt. Nagyon egyszerű étel, de a curry és a pirított vöröshagyma extra ízeket ad neki. Vegán módon akartam elkészíteni, így tejszín helyett Dr. Oetker Creme VEGA (egy szója alapú tejföl-alternatíva) használtam. Ha fogyasztasz tejet, akkor nyugodtan használj tejszínt hozzá. Magában is nagyon finom ez a főzelék, de ha eszel húst, akkor mindenképp próbáld ki Kentucky fűszeres csirkecombbal!

Mi a curry?
A curry (ejtsd: köri) fűszerkeverék egy igazi klasszikus, de érdekessége, hogy amit mi Európában curry-nek hívunk, az valójában egy brit találmány, amit az indiai konyha ízvilágának utánzására hoztak létre. Indiában ugyanis nincs „egyféle curry fűszerkeverék” — ott különféle masalák léteznek, amiket mindig az adott ételhez igazítanak.
A boltokban kapható curry por általában sárgás színű, amit a benne lévő kurkuma ad. Az íze fűszeres, enyhén csípős, illatos, és melegítő hatású. Az összetétele változó, de a klasszikus verzióban ezek szoktak lenni:
- Kurkuma – adja a jellegzetes sárga színt és földes, kesernyés ízt.
- Koriander – friss, citrusos, enyhén édeskés aromát hoz.
- Római kömény – édes, enyhén csípős ízjegyekkel.
- Görögszéna – enyhén kesernyés, diós íz.
- Cayenne bors – ad egy kis csípősséget.
- Gyömbér – friss, fűszeres aromát visz bele.
Vannak lágyabb, édesebb változatok, például a „mild curry”, és tüzesebbek is, mint a „hot curry”.
Tipp:
Ha igazán intenzív ízt akarsz, érdemes a curry port egy kis zsiradékon előpirítani, hogy az illóolajok felszabaduljanak.
Milyen répát használj?
Ehhez a répafőzelékhez szerintem a legjobb egy zsenge répa. Nem kell, hogy új répa legyen – bár azzal is finom lehet. Arra figyelj, hogy ne azokat a nagyon vastag répákat válaszd – ezek inkább hosszan főzött levesbe jók. Válassz vékonyabb, kisebb répákat – ezeknek nem kell annyi párolási idő.



Curry-s répafőzelék
Hozzávalók
- 400 g sárgarépa (válassz zsenge, kisebb darabokat)
- 70 g vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék (Kotányi)
- 2 dl víz
- 70 g Dr. Oetker Creme VEGA (vagy főzőtejszín)
- ½ csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítés
- A vöröshagymát vágd finomra. A petrezselyemzöldet mosd meg alaposan. Vágd finomra.A sárgarépát pucold meg és karikázd fel.
- Egy lábasba löttyints olívaolajat és add hozzá a hagymát. Pirítsd üvegesre. Add hozzá a répát. Majd add hozzá a sót és a curry fűszerkeveréket. Pirítsd egy kicsit kevergetve. Szórd meg zabpehelyliszttel. Keverd el és pirítsd le a lisztet, majd öntsd fel vízzel. Hagyd, hogy felforrjon, majd vedd le felére a hőfokot és takard le a lábast. Fedő alatt főzd addig, amíg roppanósra nem fő a répa.
- Add hozzá a petrezselyemzöldet és keverd bele a vegán krémet vagy főzőtejszínt. Ezzel már csak forrald át és készen is van.
A Kentucky fűszeres csirkecomb
- A csirkecombot kifiléztem. A csontos rész ment egy csontlevesbe, a bőrét pedig nem használtam fel, csak a húsos részt. A filézett húst megszórtam a fűszerkeverékkel és olívaolajjal együtt jól bemasszíroztam. 1 órát pácoltam hűtőben, majd egy hőálló tálban, alufóliával lefedve megsütöttem.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

