Curry-s répafőzelék

Próbáld ki Kentucky fűszeres csirkecombbal!
curry-s répafőzelék vegán

A répafőzelék nem lehet unalmas! Dobd fel indiai fűszerkeverékkel! A zsenge répát nem főztem teljesen puhára, hanem jóízűen roppanós maradt. Nagyon egyszerű étel, de a curry és a pirított vöröshagyma extra ízeket ad neki. Vegán módon akartam elkészíteni, így tejszín helyett Dr. Oetker Creme VEGA (egy szója alapú tejföl-alternatíva) használtam. Ha fogyasztasz tejet, akkor nyugodtan használj tejszínt hozzá. Magában is nagyon finom ez a főzelék, de ha eszel húst, akkor mindenképp próbáld ki Kentucky fűszeres csirkecombbal!

répafőzelék csirkecombbal

Mi a curry?

A curry (ejtsd: köri) fűszerkeverék egy igazi klasszikus, de érdekessége, hogy amit mi Európában curry-nek hívunk, az valójában egy brit találmány, amit az indiai konyha ízvilágának utánzására hoztak létre. Indiában ugyanis nincs „egyféle curry fűszerkeverék” — ott különféle masalák léteznek, amiket mindig az adott ételhez igazítanak.

A boltokban kapható curry por általában sárgás színű, amit a benne lévő kurkuma ad. Az íze fűszeres, enyhén csípős, illatos, és melegítő hatású. Az összetétele változó, de a klasszikus verzióban ezek szoktak lenni:

  • Kurkuma – adja a jellegzetes sárga színt és földes, kesernyés ízt.
  • Koriander – friss, citrusos, enyhén édeskés aromát hoz.
  • Római kömény – édes, enyhén csípős ízjegyekkel.
  • Görögszéna – enyhén kesernyés, diós íz.
  • Cayenne bors – ad egy kis csípősséget.
  • Gyömbér – friss, fűszeres aromát visz bele.

Vannak lágyabb, édesebb változatok, például a „mild curry”, és tüzesebbek is, mint a „hot curry”.

Tipp:
Ha igazán intenzív ízt akarsz, érdemes a curry port egy kis zsiradékon előpirítani, hogy az illóolajok felszabaduljanak.

Milyen répát használj?

Ehhez a répafőzelékhez szerintem a legjobb egy zsenge répa. Nem kell, hogy új répa legyen – bár azzal is finom lehet. Arra figyelj, hogy ne azokat a nagyon vastag répákat válaszd – ezek inkább hosszan főzött levesbe jók. Válassz vékonyabb, kisebb répákat – ezeknek nem kell annyi párolási idő.

répafőzelék curry-vel
vegetáriánus receptek
répafőzelék curry-vel

Curry-s répafőzelék

Vegán is lehet
Elkészítés:20 minutes
Étkezés: Ebéd
Konyha: indiai
Típus: 30 perces étel, húsvéti, laktózmentes
Adag: 2 adag
Kalória: 270kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 400 g sárgarépa (válassz zsenge, kisebb darabokat)
  • 70 g vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék (Kotányi)
  • 2 dl víz
  • 70 g Dr. Oetker Creme VEGA (vagy főzőtejszín)
  • ½ csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítés

  • A vöröshagymát vágd finomra.
    A petrezselyemzöldet mosd meg alaposan. Vágd finomra.
    A sárgarépát pucold meg és karikázd fel.
  • Egy lábasba löttyints olívaolajat és add hozzá a hagymát. Pirítsd üvegesre. Add hozzá a répát. Majd add hozzá a sót és a curry fűszerkeveréket. Pirítsd egy kicsit kevergetve. Szórd meg zabpehelyliszttel. Keverd el és pirítsd le a lisztet, majd öntsd fel vízzel. Hagyd, hogy felforrjon, majd vedd le felére a hőfokot és takard le a lábast. Fedő alatt főzd addig, amíg roppanósra nem fő a répa.
  • Add hozzá a petrezselyemzöldet és keverd bele a vegán krémet vagy főzőtejszínt. Ezzel már csak forrald át és készen is van.

A Kentucky fűszeres csirkecomb

  • A csirkecombot kifiléztem. A csontos rész ment egy csontlevesbe, a bőrét pedig nem használtam fel, csak a húsos részt. A filézett húst megszórtam a fűszerkeverékkel és olívaolajjal együtt jól bemasszíroztam. 1 órát pácoltam hűtőben, majd egy hőálló tálban, alufóliával lefedve megsütöttem.

Diétánál erre figyelj!

1 adag (csak főzelék, sült csirke nélkül)
Energia: 270 kalória
Fehérje: 4 gramm
Szénhidrát: 23 gramm
Zsír: 7 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?