Rakott kelkáposzta barna rizzsel
Rostban gazdag, egészséges ebéd
A rakott kelkáposzta pont egy olyan recept, amiben a barna rizst remekül be tudod csempészni a táplálkozásodba. Rostban gazdag köretként a barna rizs nagyon jó, de ha nem adsz hozzá még valamit, akkor kicsit száraz lehet. Ebben a receptben viszont szaftos és ízletes lesz. Az egészséges táplálkozás fontos része a megfelelő rostfogyasztás. A diétában is segít, mivel eltelít és később éhezel meg. Tehát a rakott kelkáposztát nyugodtan készítsd barna rizzsel. Kelkáposzta helyett használhatsz kínai kelt is: >>> Rakott kel kínai kelből olaszosan
Rakott kelkáposzta
Rostban gazdag, egészséges ebéd
Hozzávalók
- 8-10 nagyobb kelkáposzta levél
- 500 g darált sertéshús (7% zsírtartalommal)
- 1 zacskó 100 g hántolt hosszúszemű barna rizs (Golden Sun-t használtam)
- 1 db közepes méretű vöröshagyma
- 450 g tejföl (12%-os)
- 60 g gouda sajt
- só
- őrölt fekete bors
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet őrölt köménymag
- víz
Elkészítés
- A kelkáposzta külső és sérült leveleit távolítsd el. A szép leveleket szedd le, vágd ki a keményebb szár részeket. Mosd meg alaposan.
- Forralj egy nagy lábos sós, enyhén köménymagos vizet és főzd meg benne a leveleket. Nem kell teljesen puhára. Lehet kicsit roppanós, mert még úgy is sütni fogod. Az előfőzött leveleket vedd ki főzőléből és csöpögtesd le. Én kb. 3-4 nagy levelet teszek a lábosba, 1 percig hagyom, utána kiveszem, majd lecsöpögtetem. Utána jön a többi.
- Főzd meg sós vízben a rizst. Tedd félre.
- A vöröshagymát vágd finomra. Egy evőkanál olívaolajon párold meg. Add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd és pirítsd meg. Ha megpirult, akkor öntsd fel 1 dl vízzel. Hagyd,hogy elfőjön a víz, majd keverd bele a megfőzött rizst.
- Vegyél elő egy hőálló tálat. Az aljára löttyints egy kevés olívaolajat vagy esetleg kend ki vajjal. Tedd bele az előfőzött kelkáposzta leveleket és terítsd el egyenletesen. A szélére is húzd ki, hogy majd a végén csak rá kelljen hajtani a leveleket.
- Öntsd rá a darált húsos-rizses keveréket. Takard be a maradék kelkáposzta levéllel.
- Teríts el rajta egy nagy doboz tejfölt. Szórj a tetejére sajtot.
- Tedd előmelegített 180 ℃-os sütőbe (alsó-felső és légkeverés mód) és süsd 30 percig.
- Fogyaszd egy kis tejföllel meglocsolva.
Diétánál erre figyelj!
1 adag
Energia: 354 kalória
Fehérje: 24 gramm
Szénhidrát: 17 gramm
Zsír: 21 gramm
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!