Go Back
rakott kelkáposzta recept

Rakott kelkáposzta

Rostban gazdag, egészséges ebéd
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Ebéd
Konyha: magyar
Típus: őszi, sertéshúsos, téli
Adag: 6 adag
Kalória: 354kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 8-10 nagyobb kelkáposzta levél
  • 500 g darált sertéshús (7% zsírtartalommal)
  • 1 zacskó 100 g hántolt hosszúszemű barna rizs (Golden Sun-t használtam)
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 450 g tejföl (12%-os)
  • 60 g gouda sajt
  • őrölt fekete bors
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • víz

Elkészítés

  • A kelkáposzta külső és sérült leveleit távolítsd el. A szép leveleket szedd le, vágd ki a keményebb szár részeket. Mosd meg alaposan.
  • Forralj egy nagy lábos sós, enyhén köménymagos vizet és főzd meg benne a leveleket. Nem kell teljesen puhára. Lehet kicsit roppanós, mert még úgy is sütni fogod. Az előfőzött leveleket vedd ki főzőléből és csöpögtesd le. Én kb. 3-4 nagy levelet teszek a lábosba, 1 percig hagyom, utána kiveszem, majd lecsöpögtetem. Utána jön a többi.
  • Főzd meg sós vízben a rizst. Tedd félre.
  • A vöröshagymát vágd finomra. Egy evőkanál olívaolajon párold meg. Add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd és pirítsd meg. Ha megpirult, akkor öntsd fel 1 dl vízzel. Hagyd,hogy elfőjön a víz, majd keverd bele a megfőzött rizst.
  • Vegyél elő egy hőálló tálat. Az aljára löttyints egy kevés olívaolajat vagy esetleg kend ki vajjal. Tedd bele az előfőzött kelkáposzta leveleket és terítsd el egyenletesen. A szélére is húzd ki, hogy majd a végén csak rá kelljen hajtani a leveleket.
  • Öntsd rá a darált húsos-rizses keveréket. Takard be a maradék kelkáposzta levéllel.
  • Teríts el rajta egy nagy doboz tejfölt. Szórj a tetejére sajtot.
  • Tedd előmelegített 180 ℃-os sütőbe (alsó-felső és légkeverés mód) és süsd 30 percig.
  • Fogyaszd egy kis tejföllel meglocsolva.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 354 kalória
Fehérje: 24 gramm
Szénhidrát: 17 gramm
Zsír: 21 gramm