Go Back
töltött cukkini

Töltött cukkini: fehérbabos-görög tésztás raguval

Vegán és isteni finom!
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Ebéd, Vacsora
Konyha: mediterrán
Típus: húsmentes, laktózmentes
Adag: 4 adag
Kalória: 337kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 4 db gömbcukkini - 1 db előkészítve =170 g (sima cukkini is jó helyette)
  • 400 g fehérbab (A Lidl-ben kapható Freshona Cannellini fehérbab konzervet használtam)
  • 100 g görög tészta (kritharaki vagy más néven orzo) (DM-ben, néha Lidl-ben vagy Aldiban is kapható.)
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma
  • 200 ml zabkrém (zabtejszín) A Lidl-ben kapható Vemondo márkát használtam.
  • ½ csokor kapor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 dl víz
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

  • Ha gömbcukkinit használsz:
    A gömbcukkinit mosd meg alaposan. Az alján lévő keményebb részt érdemes levágni és a csúcsát, vagyis a szárát is. Ez eldobható. Mosd meg a cukkinit. Vágd le a háromnegyed részénél, vagyis vágd le a kalapját. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét. Nekem olyan cukkinim volt, aminek csak magok voltak belül. Ezt kidobtam. Ha cukkini hús is van, akkor azt érdemes belekeverni a raguba. Én a kalapok belsejét is kivájtam és megtöltöttem.
    Ha sima cukkinit használsz:
    A cukkini szárát vágd le, ez nem kell. A cukkinit mosd meg és hosszában vágd kétfelé. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét.
  • A kivájt cukkiniket alaposan sózd be és kézzel dörzsöld is bele a sót. A nyílással lefelé fordítva pihentesd kb. 10 percig.
  • A vöröshagymát vágd finomra. Tedd félre.
    A kaprot is vágd finomra. Tedd félre.
    A fehérbab konzervet csöpögtesd le. A levére nem lesz szükség.
    Sós vízben főzd al dente állagúra a tésztát. Tedd félre.
  • Egy magas falú serpenyőbe löttyintsd olívaolajat és pirítsd meg rajta a vöröshagymát. Szórd meg egy evőkanál liszttel. Pirítsd le a lisztet, majd öntsd fel egy deci vízzel. Kevergetve sűrítsd be. Öntsd hozzá a zabtejszínt. Keverd el. Ízesítsd sóval és borssal.
    fehérbabos ragu
  • Add hozzá a lecsepegtetett fehérbabot és a finomra vágott kaprot is. Forrald át, majd az így kapott ragu felét tedd félre. Az egyik felébe ugyanis nem kell tésztát keverni - ez majd a tálalásnál lesz rálocsolva. A serpenyőben maradt raguhoz keverd bele a kifőzött tésztát. A ragu készen is van.
    ragu tésztával és babbal
  • A cukkiniket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hőálló tálba is lehetne tenni, de akkor olaj kellene alá, így pedig nem fog kelleni. Mind a négy cukkini belsejébe kanalazz a babos-tésztás töltelékből. A cukkini kalapjait tedd mellé és ebbe is kanalazz a töltelékből. A megtöltött cukkiniket takard be egy alufóliával.
    töltött gömbcukkini
  • 180 ℃-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés légkeveréssel) kb. 40 percig süsd, majd vedd le róla a fóliát és süsd ropogósra a tetejét.
  • Tálalásnál tedd a cukkinit a kalapjával együtt egy tálra. Kanalazd mellé a tészta nélküli tölteléket. Friss kaporral megszórva lehet tálalni.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 337 kalória
Fehérje: 12 gramm
Szénhidrát: 43 gramm
Zsír: 12 gramm