Ha gömbcukkinit használsz: A gömbcukkinit mosd meg alaposan. Az alján lévő keményebb részt érdemes levágni és a csúcsát, vagyis a szárát is. Ez eldobható. Mosd meg a cukkinit. Vágd le a háromnegyed részénél, vagyis vágd le a kalapját. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét. Nekem olyan cukkinim volt, aminek csak magok voltak belül. Ezt kidobtam. Ha cukkini hús is van, akkor azt érdemes belekeverni a raguba. Én a kalapok belsejét is kivájtam és megtöltöttem. Ha sima cukkinit használsz:A cukkini szárát vágd le, ez nem kell. A cukkinit mosd meg és hosszában vágd kétfelé. Ezután egy kanállal vagy karalábévájóval vájd ki a belsejét. A kivájt cukkiniket alaposan sózd be és kézzel dörzsöld is bele a sót. A nyílással lefelé fordítva pihentesd kb. 10 percig.
A vöröshagymát vágd finomra. Tedd félre.A kaprot is vágd finomra. Tedd félre.A fehérbab konzervet csöpögtesd le. A levére nem lesz szükség.Sós vízben főzd al dente állagúra a tésztát. Tedd félre. Egy magas falú serpenyőbe löttyintsd olívaolajat és pirítsd meg rajta a vöröshagymát. Szórd meg egy evőkanál liszttel. Pirítsd le a lisztet, majd öntsd fel egy deci vízzel. Kevergetve sűrítsd be. Öntsd hozzá a zabtejszínt. Keverd el. Ízesítsd sóval és borssal.
Add hozzá a lecsepegtetett fehérbabot és a finomra vágott kaprot is. Forrald át, majd az így kapott ragu felét tedd félre. Az egyik felébe ugyanis nem kell tésztát keverni - ez majd a tálalásnál lesz rálocsolva. A serpenyőben maradt raguhoz keverd bele a kifőzött tésztát. A ragu készen is van.
A cukkiniket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hőálló tálba is lehetne tenni, de akkor olaj kellene alá, így pedig nem fog kelleni. Mind a négy cukkini belsejébe kanalazz a babos-tésztás töltelékből. A cukkini kalapjait tedd mellé és ebbe is kanalazz a töltelékből. A megtöltött cukkiniket takard be egy alufóliával.
180 ℃-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés légkeveréssel) kb. 40 percig süsd, majd vedd le róla a fóliát és süsd ropogósra a tetejét.
Tálalásnál tedd a cukkinit a kalapjával együtt egy tálra. Kanalazd mellé a tészta nélküli tölteléket. Friss kaporral megszórva lehet tálalni.