Csikóstokány tejfölös habarással
Magyaros étel alakbarát módon

Oké, tudom, hogy a kép alapján a fenti pont úgy néz ki, mintha egy szaftos vadas lenne, de nem az! Ez bizony csikóstokány nálam, amihez egy makaroni tésztát választottam és szerintem ezért is hasonlít nagyon a vadasra. Ha már azt tisztáztuk, hogy ez nem vadas, hanem tokány, akkor azt tudod-e, hogy mi az a tokány?
Tokány kisokos
A tokány az, amikor a sertéshúst hosszú és vékony csíkokra vágjuk.
Jó és, akkor miért csikós?
Ez az étel a magyar paraszti konyha és a csikósok (akik őrizték/gondozták a lovakat) egyszerű, tápláló fogása volt: gyorsan elkészíthető, laktató, és jól bírta a mezei körülményeket is.

Ez egy alakbarát recept, ahogy én készítem. Lehetne szalonnával és zsírral is, de én ilyeneket nem használok. Így ez az ebéd tökéletesen megfelel az egészséges táplálkozás elveinek is. Válassz hozzá durum vagy teljes kiőrlésű tésztát!
Én az Aldiban kapható durum maccronelli száraztésztát használtam (le Gusto márka).

e-book (pdf)
Vagány Receptek
Gyakori kérdés nálad is hogy ,,mit főzzek ma?” Ez az e-book segít, hogy mindig tudd a választ.

Csikóstokány tejfölös habarással
Hozzávalók
- 350 g sertéslapocka
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 300 ml víz
A habaráshoz:
- 100 g tejföl (12%-os)
- 15 g teljes kiőrlésű búzaliszt
Köret:
- adagonként 60 gramm durum tészta
Elkészítés
- A húst szeleteld fel, majd rostokra merőlegesen vágd vékony csíkokra.
- A hagymát tisztítsd meg és vágd kockákra. A fokhagymát szeleteld fel. Egy lábos aljára löttyints olívaolajat és dinszteld meg benne a vöröshagymát a fokhagymával együtt.
- Vedd le a tűzhelyről, hintsd meg fűszerpaprikával. Keverd el, majd öntsd fel vízzel és tedd vissza a lábost a tűzhelyre. Sózd és borsozd ezt a lét és add hozzá a húst. Forrald fel, majd vedd le felére a hőfokot, tegyél rá fedőt és gyakori kevergetés közben főzd puhára a húst.
- A végén habard be: ehhez tedd egy keverőtálba a tejfölt, add hozzá a lisztet. Keverd el. Önts hozzá egy kis levet a lábosból. Keverd el. Ezzel hőkiegyenlítést végzel és nem fog kicsapódni a tejföl. Öntsd a keveréket a forrásban lévő raguhoz. Keverd el. Forrald át egyszer és készen is van.
- Tálalj hozzá kifőzött durum tésztát.

