Knédlis leves: sajtos-sült lepény levesben (Kaspressknödel leves)
Készítsd el diétásan!

A knédlis leves nem a hivatalos neve. Valójában Kaspressknödel levesnek hívják. Először Ausztriában, egy kis vendéglőben kóstoltam ilyen finomságot. Egy forró zöldséglevest kaptam, amiben egy zsemlegombóc szerű lepény terült el nagy büszkén. A hatalmas mérete is meglepő volt, az is furcsa volt, hogy levesben van, de a legjobban az lepett meg, hogy sajt volt benne. Ahogy szétvágtam, az olvasztott sajt lágyan olvadt szét a forró levesben. Nagyon finom volt. Elhatároztam, hogy itthon is elkészítem, diétás verzióban.

Néztem pár osztrák receptet. A legtöbb azt írta, hogy olajban kell kisütni, én viszont diétásra akartam készíteni, így sütőben sütöttem meg. Alig használtam hozzá zsiradékot. Nagyon jól jött a házi készítésű zsemle receptem. Ezt használtam hozzá: >>> Házi zsemle recept itt.
A nagy gombócok helyett én vékony lepényeket készítettem. Így könnyebben átsülnek. A legtöbb recept, például ez is hegyi sajtot ír. Ennek hiányában én trappistát használtam.

Mi a Kaspressknödel?
A Kaspressknödel (ejtsd: kászperszknödel) szó szerinti fordításban sajtos, laposra nyomott zsemlegombócot jelent. Ez egy nyugat-ausztriai specialitás, amelyet levesbetétként, köretként vagy savanyú káposztával főételként fogyasztanak. Gyakran tálalják zöldsalátával és pár szem retekkel is.
Minden esetben regionális sajtfajtát használnak. Salzburgban sörös sajttal , Tirolban hegyi sajttal vagy szürke sajttal készítik.
Tipp: Friss majoránnával, kakukkfűvel vagy más fűszernövényekkel is ízesítheted még.
Milyen levesbe tedd?
Mivel a lepényen van a hangsúly és nem magán a levesen, így egy erőleves vagy egy zöldségleves illik hozzá a leginkább. De húslevessel is nagyon finom. Ezt a diétás csirkelevest ajánlom hozzá.



Sajtos knédli
Hozzávalók
- 100 g teljes kiőrlésű kenyér vagy zsemle
- 50 ml tej (1,5%-os)
- 10 g vaj
- ½ vöröshagyma
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- 100 g trappista sajt
- ½ csokor friss petrezselyemzöld
- 5 evőkanál zabpehelyliszt
Elkészítés
- Ehhez a recepthez használhatod a házi zsemlémet is. Házi zsemle recept itt.A zsemlét (vagy kenyeret) vágd 1 cm-es kockákra. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire és süsd 200 ℃-on aranybarnára.A sajtot vágd apró kockákra. Tedd félre.
- Egy kisebb lábasban olvaszd fel a vajat és pirítsd aranybarnára benne a vöröshagymát. Ha kész, akkor vedd le a tűzről és öntsd hozzá a tejet. Keverd el. Add hozzá a pirított kenyérkockákat. Keverd el alaposan, majd öntsd át egy nagyobb keverőtálba.
- Add hozzá a sót, a petrezselyemzöldet, az egész tojásokat és a sajtot. Add hozzá a lisztet is, majd keverd át az egészet.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyél a masszából 4 halmot. Lapítsd el, hogy 4 egyforma méretű lepényt kapjál. Tedd 200 ℃-ra előmelegített sütőbe és süsd 20 percig.
- Ha elkészült, akkor egyből teheted is egy tál forró levesbe.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!


