A csontokat mosd át alaposan. Tedd egy nagy fazék aljába.
A hús maradjon nagyobb darabokban. Az 1,5 kg-os húst javaslom háromfelé vágni. Hamarabb megpuhul és könnyebben ki is tudod majd szedni. A húst hideg vízben mosd át és tedd bele a fazékba.
Öntsd fel hideg vízzel úgy, hogy bőven ellepje a húst és a csontokat. Egy ilyen összetételű marhahúsleveshez általában 4-5 liter víz szükséges, attól függően, mennyire szeretnéd, hogy erőteljes legyen az íze. Ha gazdagabb, koncentráltabb levest szeretnél, 4 liter elegendő, de ha egy könnyedebb, hígabb leves a cél, akkor 5 liter vízzel számolj.Tedd fel a tűzhelyre és forrald fel a vizet. Ha felforrt, akkor a tetején hab képződik. Ezt egy szűrő segítségével szedd le. Ismételd addig a folyamatot, amíg már nem képződik hab. Ezután vedd lejjebb a hőfokot, hogy csak gyöngyözve forrjon a leves. Ekkor jöhet a só. 2 lapos evőkanálnyi mehet bele. Az egész fekete borsot egyből bele is teheted, de ha nem szeretnéd a végén egyenként szedegetni, akkor javaslom, hogy tedd egy teatojásba. A teatojás alját töltsd meg az egész fekete borssal és csak akaszd bele a levesbe. A végén így majd egyben eltávolítható.
A levest így főzd minimum 3-5 órán keresztül. Ez a hús minőségétől is függ. 2 óra múlva nézd meg, hogy mennyire puha és ha szükséges, főzd még tovább. Ahhoz, hogy a csontokból minden finom íz kifőjön akár 5 órát is főzheted a csontokat, de fontos, hogy a húst és a zöldségeket szedd ki belőle, ahogy megpuhulnak.
De ez még odébb van. Előbb be kell zöldségezni. A leveszöldségeket megtisztítva és nagyobb darabokban hagyva akkor érdemes beletenni, ha a hús már majdnem puha. A lényeg, hogy egyszerre puhuljanak meg és a zöldségek ne főjenek szét, legyenek haraphatóak.
Ha minden megpuhult, akkor vedd ki belőle a húst és egy szűrőkanállal a zöldségeket is.
A kész levest érdemes legalább 30 percet pihentetni, majd leszűrni. Ha nagyon tiszta, szinte zsírmentes levet szeretnél, akkor használhatsz hozzá textilpelenkát is. Én csak egyszerűen egy sűrű szövésű szűrőn öntöm át a levest a tányérokba. A szűrő azért kell, hogy átszűrjük az esetleg benne maradt csontdarabokat vagy zöldség részeket.
A húsleves tálalása: A megfőtt leveszöldségeket darabold fel és vegyesen tegyél belőlük a tányérba. A húst szeleteld fel, majd kockázd fel és tedd ezt is a tányér aljára. Ízlés szerint tegyél bele kifőzött tésztát. Öntsd le forró levessel. Szórd meg finomra vágott petrezselyemmel és már fogyaszthatod is. A tányérhús, tafelspitz tálalása: A tafelspitz-hez szeleteld fel a húst és tedd egy mélyebb tányérba. Tegyél mellé nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Öntsd le a forró levessel, de ne lepje el teljesen a lé. Szórd meg finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával, esetleg póréhagymával. A tányérhús mellé kínáld egy másik tálban a tormás almamártást. Ezt jó lesz a húsra kenegetni. Az almás tormamártás elkészítése:Az almákat mosd meg és hámozd meg. Kockázd fel és tedd bele egy lábasba. Önts rá annyi vizet, hogy félig ellepje. Szórd meg fahéjjal és add hozzá az édesítőt. Főzd teljesen puhára. Nagyon hamar elkészül. Ezután öntsd egy turmixgépbe, de csak az almát, a levéből ne önts át sokat, hogy ne legyen nagyon híg. Adj hozzá egy teáskanál reszelt tormát, majd turmixold össze. Öntsd ki egy tálba és tedd a hús mellé.