A burgonyát mosd meg alaposan. Keféld is át, hogy lejöjjön róla a homok, ha van rajta. Nem kell meghámozni. Héjában főzd meg. Tedd egy nagy lábos aljára. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adj hozzá egy csipet sót és főzd teljesen puhára a krumplikat.
Ha kész, akkor szűrd le és hagyd annyira kihűlni, hogy meg tudd hámozni. Fontos, hogy ne hűtsd ki teljesen még szinte forrón kell áttörni egy burgonya nyomóval. Ha átnyomtad mindet, akkor terítsd szét, hogy kihűljön. Időnként forgasd is át.
Nagyon fontos, hogy a burgonyában minél kevesebb nedvesség maradjon, mert ha ez nem sikerül, akkor a hozzáadott liszt keményítője elázik, elcsirizesedik. Ettől a nyers tészta lágy, nehezen formázható lesz, a főtt tészta pedig könnyen válik rágóssá, keménnyé.
A vajat olvaszd fel. Tedd félre.A lisztet mérd ki, add hozzá a sót és keverd el.A tojásokat verd fel és készíts elő mindent a gyúráshoz. Például egy tálcát, amire majd tenni fogod a formázott gombócokat és egy lábas vizet is, amiben majd megfőzöd. Ha a burgonya már kihűlt, akkor terítsd el egy gyúródeszkán, amin majd formázni fogod. Locsold meg az olvasztott vajjal. Morzsold el a burgonyával. Öntsd rá a kimért lisztet a sóval és a külön felütött tojásokat. Könnyed és gyors mozdulatokkal gyúrd át az egészet egyneműve. Nem szabad sokáig gyúrni. Gyúrj belőle egy cipót és csípkedj le belőle kis adagokat, amelyekből ha levesbetétnek készíted, akkor egy mogyoró méretű (átmérő: 1,5 cm), ha köretnek készíted, akkor dió méretű (átmérő: 3 cm) gombócot gyúrj. Közben forralj sós vizet egy nagy lábosban. Tedd bele a gombócokat és 1-2 percig főzd lobogó vízben majd szűrőkanállal vedd ki és már fogyasztható is.