Go Back
egy lábos töltött paprika

Töltött paprika gerslivel

Én így készítem egészségesen és finoman
Elkészítés:1 hour 30 minutes
Étkezés: Ebéd
Konyha: magyar
Típus: laktózmentes
Adag: 6 adag
Kalória: 427kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 6 db fehér paprika (tv paprika)
  • 500 g darált sertéshús (10% zsírtartalommal)
  • 2 db tojás
  • 100 g gersli (vagy más néven árpagyöngy)
  • 1,5 liter dobozos paradicsomlé (de még jobb, ha házi van otthon)
  • 500 ml víz (vagy akár több is, ha túl sűrű lenne)
  • 140 g sűrített paradicsom konzerv (28-30%)

Fűszerek ízlés szerint:

  • őrölt fekete bors
  • fűszerpaprika
  • szárított, morzsolt majoránna
  • xilit vagy eritrit (folyékony édesítő is jó hozzá)

A rántáshoz:

  • kb. 5 evőkanál olívaolaj
  • kb. 6 evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítés

  • A paprikát mosd meg és egy késsel vágd le a csumájánál kb. 1 cm-re. Így kapsz egy kis kalapot. A csumáját vedd ki és dobd el. Marad egy lyukas paprikád - ezt én még ki szoktam magozni - és marad egy kis paprikakorong, amit meg beleteszek a szószba.
  • A gerslit nem kell előfőzni, csak mosd át alaposan, majd csepegtesd le.
  • A darált húst tedd egy keverőtálba és fűszerezd sóval, borssal, majoránnával, fűszerpaprikával. Nem írok mennyiséget, mert sosem mértem le. Azt hiszem, hogy jobb, ha ezt az ember magának kísérletezi ki. Attól is függ, hogy milyen erősségű a fűszerpaprika és sóból is van olyan, ami nem elég sós. Szóval inkább kísérletezz a saját fűszereiddel.
    Én úgy szoktam, hogy amíg nem teszem bele a nyers tojást, addig megkóstolom, hogy számomra elég fűszeres-e. Ha jó, akkor mehet bele a tojás és a gersli is. Keverd át alaposan.
  • A darált húsból gombóc nagyságú adagokat tölts az előkészített paprikába. Fontos, hogy ne tömd meg nagyon. Lazán tedd bele és ne lógjon túl a töltelék. A megtöltött paprikákat tedd egy lábos aljára. Nekem ebből a mennyiségből 6 paprika és 6 kisebb golyó jön ki.
  • Tedd bele a paprika korongokat, ami a csumázásnál kimaradt. Majd öntsd fel 1,5 liter dobozos paradicsomlével és 0,5 liter vízzel. A lábosra tegyél fedőt és forrald fel az egészet. Ha felforrt, akkor továbbra is fedő alatt főzd, de már csak fele akkora hőfokon. Kb. 40-60 perc főzési idő kellhet. A gerslinek kell több idő. Ha úgy érzed, hogy készen van, akkor jöhet a rántás.
  • A rántáshoz vegyél elő egy kisebb lábost. Melegítsd fel benne az olajat. Keverd hozzá a lisztet és pirítsd le. A rántás akkor jó, ha nem folyós, hanem masszává összeáll. Ekkor vedd le a tűzhelyről és mehet is töltött paprikákhoz. Nem kell kivenni a paprikákat.
    A rántást mindig forrásban lévő ételhez add. Keverd el alaposan és forrald át kevergetés mellett, hogy ne legyenek benne lisztcsomók.
  • Édesítsd úgy, ahogy szeretnéd. Én csupán két löttyintésnyi folyékony édesítőszert tettem hozzá. Nem szeretem annyira édesen.
  • Ha szükséges, akkor adj hozzá még sót is. Vagy ha túl sűrű lett, akkor vizet. Kóstolj meg egy tölteléket és ha a gersli puha benne, akkor készen is van.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 427 kalória
Fehérje: 26 gramm
Szénhidrát: 39 gramm
Zsír: 18 gramm