A gersli elkészítése: A gerslit mosd át és egy órát áztasd be. Öntsd le róla a vizet. Ezután tedd forrásban lévő vízbe. Sózd meg. A lábost félig lefedve 30 percig párold, közepes hőfokon és néhányszor megkeverve.30 perc után tedd bele a paraj porciókat. Sózd és borsozd is. Add hozzá a vékonyan felszeletelt fokhagymát is. Keverd el, majd lefedve párold további 15 percig vagy ameddig meg nem puhul.
A sült karfiol elkészítése: A karfiolról távolítsd el a leveleket, szedd rózsáira és mosd meg. Csepegtesd le alaposan, ne maradjon rajta víz. Öntsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsire és locsold meg olívaolajjal. Fűszerezd, majd keverd össze alaposan. 200 ℃-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süsd ropogósra.
A ricottás mártogatós hozzávalóit csak össze kell keverned.
Ha minden készen van, akkor tálald a sült karfiolt a gersli mellé. Tálald hozzá a ricottás mártogatóst is.