Csomagold ki a spárgát, majd kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem annyira fás. A feje (koronája) a legfinomabb része. Arra vigyázz a legjobban. A letört, fás rész mehet alaplébe vagy ha nincs, akkor szemétbe.
A megmaradt részt zöldséghámozóval finoman hámozd meg, de a fejére vigyázz, csak a szárát hámozd vékonyan. Főként a vastagabb leveleket szedd le.
Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.
Mosd át folyó vízben is.
A megtisztított spárgát tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. Vedd ki egy szűrőkanállal és tedd rögtön jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább.
Ezután lehűtve el is teheted pár napra vagy egyből készíthetsz belőle egy finom melegszendvicset.
Kenj meg egy szelet kenyeret zöldfűszeres sajtkrémmel. Tegyél rá két szelet sonkát, egy szelet sajtot és tedd 200 °C fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe (alsó és felső sütés). Süsd addig, amíg a sajt rá nem olvad és a kenyér ropogós nem lesz.
Amíg sül, készíts tükörtojást.
Ha elkészült a szendvics, akkor halmozd rá az előkészített spárgát, majd csúsztasd a tetejére a tükörtojást. Sózd és borsozd. Fogyaszd el még melegen.