Földi Rita blogger
Földi Rita
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Kezdd itt!
    • Kérdések és válaszok
    • Egyél jól!
  • Receptek
    • Összes recept
    • Reggeli
    • Ebéd
    • Leves
    • Tészta
    • Saláta
    • Vacsora
    • Desszert
    • Sós nasi
    • Ital
  • Mit főzzek ma?
    • Diétás étrend
    • 15 perces
    • 30 perces
    • elviteles
    • sütés nélküli
    • csirkés
    • sertéshúsos
    • halas
    • húsmentes
    • gluténmentes
    • laktózmentes
    • tortilla
    • spárgás
    • sütőtökös
  • Szezon és ünnep
    • tavaszi
    • húsvéti
    • nyári
    • őszi
    • téli
    • karácsonyi
  • Webshop
    • Vagány Receptek (e-book)
    • Életmódváltó Csomag
    • Fitnesz Édességek (e-book)
    • Fitnesz Édességek (könyv)
    • Enni és Fogyni (e-book)
  • Hírlevél
  • A szerző
    • Rólam
    • Blogger élet
    • TV-s szereplések
    • Kapcsolat
  •  

Földi Rita életmódblogger – egészséges életmódból jeles!

Egészséges recepteket keresel? Fogyni szeretnél és egészségesen táplálkozni? Neked írom a blogomat. Itt a helyed.

Egészséges táplálkozás · 2022.07.20.

Egészséges főzési technikák

Egészséges főzési technikák
fotó: freepik.com

Egészséges főzési technikák segítségével az ételeket a lehető legkevesebb tápanyagveszteség nélkül, kíméletesen készítheted el. Ezeknek a módszereknek a segítségével a különböző fogások táplálóak és zsírszegények lesznek. Mutatunk most néhány olyan praktikát, amelyeket érdemes alkalmazni mindenkinek, aki szeretné egészséges ételekkel táplálni a családját!

Bizony, nemcsak az alapanyagoknak van jelentősége, az sem mindegy, milyen módon használod fel őket. Egészséges főzési technikákkal biztosítható, hogy minél több tápanyag maradjon az ételekben, amelynek különösen a téli időszakban van jelentősége. Ilyenkor ugyanis nincs lehetőséged friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, a fagyasztott vagy konzerv ételekre kell hagyatkoznod. Jöjjenek tehát a konkrét eljárások, amelyekkel télen is megoldható az egészséges, tápanyagdús étkezés!

Forralás és abálás

Ha forralás során kevesebb vizet használsz, máris csökkentheted a vitamin- és tápanyagveszteség mértékét. A megmaradt főzővizet sem érdemes a csapba önteni, hiszen levesekhez, rakott ételekhez és mártásokhoz még kiválóan felhasználható. A vitamintartalom növelése és a változatos ízek elérése érdekében alkalmazz különböző fűszereket a főzés során, amelyeket az Alföld Íze webáruházon keresztül könnyedén beszerezhetsz!

Lassú főzéshez, vagyis abáláshoz válassz nagy átmérőjű edényt, a sót pedig – amely képes megkötni a vizet – váltsd ki zöldfűszerekkel! Ez az ízáthangolás módszere.

Gőzölés és párolás

Gőzöléshez víz helyett használj zöldség alaplét, ezzel még tovább fokozhatod az ételek ízét az egészséges főzési technikák alkalmazása során. Ha pikáns hatásra vágysz, kipróbálhatod a borban való gőzölést is, vagy használhatsz citrommal, fűszerekkel ízesített vizet is.

Párolás során az edényre helyezz a tetejére tökéletesen passzoló fedőt, így a vízgőz nem tud majd távozni. A fel nem használt létől se szabadulj meg, hiszen jól jön majd szószokhoz, illetve levesekhez.

Sütés

A sütés az egyik leggyakrabban alkalmazott konyhai eljárás, amelyet egészséges főzési technikák alkalmazásával szintén megreformálhatsz. Sütésnél mellőzd a finomított napraforgóolaj használatát, helyette válassz inkább egyszeresen és többszörösen telített olajokat (például repceolajat)!

A zöldségeket sohase süsd bő olajban, elegendő csupán vékonyan átkenni vagy átlocsolni és úgy a sütőbe helyezni őket. A húsokat grillezd vagy süsd sütőzacskóban, így spórolhatsz az olajjal. Ha megégetsz valamilyen ételt, a fekete részt minden esetben távolítsd el, hiszen rákkeltő anyagokat (ún. karcinogéneket) tartalmaznak.

Ha mégis nagy mennyiségű olajat használsz, igyekezz a lehető leghamarabb végezni a sütéssel annak érdekében, hogy ne szívják meg magukat az ételek. Tálalás előtt mindig szabadítsd meg az olajtól a fogásokat, vagy helyezd egy papírtörlőre őket és hagyd, hogy lecsepegjenek. Evidens, de ki kell emelni, hogy az olajat többször egymás után felhasználni nem szabad!

Grillezés

És ha már grillezés, ejtsünk néhány szót a grill kíméletes használatáról is. A húsokról távolítsd el a felesleges nedvességet sütés előtt, hiszen úgy könnyebben megpirulnak majd. A húsokat, zöldségeket minden esetben a teljesen forró grillrácsra helyezd, hiszen így az ételek magukba zárják a nedvességet és porhanyósak maradnak.

Grillezés közben ne sózd meg a húst, elegendő ezt a művelet végeztével megtenni. A páclé és a zsír fűtőelemekre jutását mindenképpen meg kell akadályozni, hiszen azok a füsttel elégve káros anyagokat juttathatnak a levegőbe.

Sütés wokban

Igazán különlegessé teheted az ételek ízét és állagát akkor, ha wokban készíted el őket. A wokban való sütés az egészséges főzési technikák alapvető módszere, hiszen egészen kis mennyiségű olaj is elegendő az ételekhez az eljárás során. Csupán sprayvel vagy ecsettel szükséges vékony rétegben olajat helyezni az élelmiszerek felületére és indulhat is a sütés. Ha mégis a serpenyő oldalához tapadna az étel, olaj helyett adj hozzá zöldség alaplét!

Levesek és főzelékek sűrítése

A tejfölös levesek és főzelékek ugyanolyan finomak lesznek, ha tejföl helyett joghurtot használsz. Így jóval egészségesebb és zsírszegényebb formában készítheted el őket. A jól ismert rántás helyett az ételeket sűrítsd a főtt zöldségek turmixolásával. Ezzel rengeteg kalóriát spórolhatsz!

Láthatod, hogy minden ugyanolyan finoman (ha nem finomabban) készíthető el egészséges főzési technikák segítségével, mintha hagyományos módszereket alkalmaznál. Próbáld ki az említett eljárásokat és élvezd az ételek tápanyagban gazdag, vitamindús ízét!

Kategória: Egészséges táplálkozás

talán ez is érdekelhet:

friss fehér kenyérTényleg ennyire ártalmas a fehér liszt és a kenyér? Mit használj helyette?
húsvéti fonott kalácsA húsvéti kalács története és a hagyományos receptek
fehér cukorA cukor elhagyása 15 csodás dolgot hozhat az életedbe

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?




Next Post >

A túlzott fűszerhasználat hátrányai: a bélflóra egyensúlyának felborulása

földirita

Földi Rita életmódblogger

Blogomon bebizonyítom Neked, hogy ez egészséges ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Nézz szét a receptjeimnél!

Kategóriák

  • 2021
  • 2022
  • Blogger élet
  • Diétás desszertek
  • Diétás ebéd
  • Diétás étrend
  • Diétás italok
  • Diétás levesek
  • Diétás reggeli
  • Diétás sós nasik
  • Diétás vacsora
  • Egészséges táplálkozás
  • Fitnesz saláták
  • Fitnesz tészták
  • Receptek
  • Sport

Iratkozz fel a hírlevelemre!

hírlevél

Vagány Receptek e-book

Vagány Receptek

Életmódváltó Csomag

étrend és receptek életmódváltó csomag

Fitnesz Édességek e-book

Fitnesz Édességek e-book

Receptes könyvem

Fitnesz Édességek könyv 43 recepttel

Útmutató a fogyáshoz

Enni és Fogyni ebook

Ingyenes online életmódváltó program

hogyan fogyjunk le

Ingyenes Receptes Füzet

30 perces vacsorák

Keresel valamit?

  • ÁSZF
  • Adatkezelés
  • Sütik

Copyright © 2023 Földi Rita életmódblogger – egészséges életmódból jeles! · Theme by 17th Avenue

A weboldal sütiket használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa a látogatóinak. Ezeket a Beállítások oldalon lehet módosítani.

Földi Rita életmódblogger – egészséges életmódból jeles!
Powered by:  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) sütik

Ezek nélkülözhetetlenek az adott weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal kulcsfontosságú funkcióinak működéséhez és a védett tartalmak eléréséhez. Ezek a sütik nem gyűjtenek olyan információkat, melyeket marketing célból fel lehetne használni, vagy amelyek emlékeznének arra, milyen más weboldalakon járt a látogató. A honlap bezárása után e sütik automatikusan törlődnek és a munkamenet lezárásra kerül. Ha a látogató nem fogadja el ezeket sütiket, akkor a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg, lehetetlenné téve a honlap használatát, űrlapok kitöltését.

Ne feledje, ezen sütik alkalmazása nélkül nem tudjuk garantálni Önnek weboldalunk kényelmes használatát.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.

Funkcionális sütik

Ez a webhely a Google Analytics-et használja anonim információk gyűjtésére, mint például az oldal látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.

A cookie engedélyezése lehetővé teszi, hogy javítsuk honlapunkat.

További részletek a süti szabályzatban.

Az Elengedhetetlen munkamenet (session-id) sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Süti szabályzat

További információ a Süti kezelés szabályzatban.