A gasztroblogger élete nem csak élvezetekből áll!

2022. első 7 hónap összefoglaló
gasztroblogger élet
A Fitnesz Édességek könyvem fotózása – fotó: Kántor Mia

Folytatom azt a cikksorozatomat, amiben megmutatom Nektek, hogy milyen is a gasztrobloggerek élete. Szeretném, ha látnátok, hogy mi minden bújik meg a tartalomgyártás és a receptek feltöltése mögött. Aki még mindig azt hiszi, hogy egy gasztroblogger élete csak abból áll, hogy jókat eszik, lefotózza, majd posztolja a közösségi médiában, annak ajánlom az előző írások figyelmes végig olvasását. A gasztrobloggerek élete ugyanis nem csak élvezetekből áll, hanem kemény munkából is.

Hullámvasút

Időnként nekem is elmegy mindentől a kedvem. Sokszor beleunok abba, hogy hetente új recepteket hozzak és heti többször posztoljak a Facebookon vagy az Instagramon. Vannak napok (főleg ezek az izzasztó nyáriak), amikor főzni sincs kedvem. Ilyenkor még azt is alulértékelem, amit eddig elértem vagy megcsináltam. Azután elmúlik a rosszkedv és megjön a motiváció. Eltelik egy nap és újra főzők, írok, posztolok. Olyan hullámvasút ez, amit minden mélypont ellenére imádok. Most már tudom, hogy a mélység után magasság jön. Minden rendben van. Jó ez így.

Használd a visszapillantó tükröt is!

A havi összefoglalók (amilyen ez is) nagy segítséget jelentenek számomra abban, hogy átlássam ezt a hullámvasutat. Ha csak egy-két napot nézek vissza az életemből, akkor általában elégedetlen vagyok a teljesítményemmel. Egy ilyen maximalista, mint én mindig többet akar. Aztán amikor egy hónapot vagy jelen esetben 7 hónapot is végig nézek, akkor rájövök, hogy semmi okom az elégedetlenségre, mert rengeteget haladtam a céljaim felé és sokat fejlődtem.

Adatelemzés

Mikor adatokat elemzünk, érdemes mindig tágabb időszakot nézni: egy évet, egy félévet vagy egy negyedévet. Ekkor rajzoldónak ki a trendek, az irányok. Az, hogy fejlődés van vagy hanyatlás. Ha csak napi adatokat nézünk, ott nem fog látszódni a fejlődés, mert kevés az adat és nincs mivel összehasonlítani. A félévet lezárva tartottam egy kis adatelemzést. Visszanéztem a félévvel ezelőtt felírt terveimet, feladataimat és még tovább néztem: megnéztem, hogy milyen problémákkal küzdöttem egy évvel ezelőtt (ezért jó, ha az ember dokumentálja a gondolatait és listát vezet a havi feladatairól). Az elemzésem végére pedig megállapítottam, hogy

ha most találkoznék az egy évvel ezelőtti önmagammal, akkor azt mondanám neki, hogy „teljesen feleslegesen aggódsz mindenen”!

Ugyanis semmi nem valósult meg abból, ami miatt aggódtam. Ehelyett sokkal jobb irányba fordult az életem. A feladatokat végig nézve pedig azt látom, hogy 90%-ban megcsináltam mindent – pedig amikor benne voltam, akkor úgy éreztem, hogy nem haladok semmivel. 10% pedig azért nem valósult meg, mert nem lett volna értelme. Butaság volt, de ezt csak a mai fejemmel látom. Nem lett volna értelme például a Fitnesz Édességek könyvre szórólapot gyártani vagy covid idején könyvbemutatót szervezni.

Jöjjön még egy kis adatelemzés – mert ugye a blogger, az nem csak blogger hanem kutató és elemző is.

Az adatok nem tévednek, csak én

Lelkesen kutatom azt, hogy milyen tartalomra van szükségetek, hogy mit olvasnátok szívesen, vagyis, hogy mivel tudnék a legjobban segíteni Nektek. Készítettem egy felmérést az étkezési szokásaitokról, ennek eredményeit június végén összesítettem.

A felmérésre 118 válasz érkezett 2022. 06.20-án. A Survio-t használtam és önkéntesen anonim módon gyűjtöttem be a válaszokat. A felmérést a Facebook-on posztoltam a különböző gasztro csoportokban, valamint a saját felületeimen (Instagram, blog) és hírlevélben hívtam fel a figyelmet a felmérés kitöltésére.

Számomra meglepő adatok születtek, mert két dolgot hibásan feltételeztem:

1. Feltételeztem, hogy a blogomat sokan keresik fel olyanok, akiknek van valamilyen ételallergiája, ehhez képest az alábbi válasz született:

ételallergia felmérés

A válaszadók 80,5%-ának semmilyen ételallergiája nincs. Annak ellenére, hogy mostanában a gluténérzékenységről lehet a legtöbbet hallani, a válaszadók közül szinte senki sem volt gluténérzékeny. 11% laktózérzékeny és 0,8% az, aki a laktózra és a gluténre is érzékeny.

2. Feltételeztem, hogy többen vannak azok, akiknek nincs ideje otthon főzni és inkább rendelnek, ehhez képest az alábbi válasz született:

étkezési szokások felmérés

A válaszadók többsége tudatosnak tűnik, előre csomagolnak ételt és beviszik a munkahelyükre. Egy másik nagyobb csoport pedig otthonról dolgozik és főz magának. Kevesen vannak azok, akik ételt rendelnek.

Hogyan tovább?

2016 óta foglalkozom online marketinggel, de eddig nem foglalkoztam azzal, hogy adatokat gyűjtsek az olvasóimról és az adatok alapján készítsek új cikkeket vagy új recepteket. 2022. február óta web elemzőként dolgozom és ez a munkakör rávilágított az adatok fontosságára. Azt gondolom, hogy adatok nélkül ma már nem lehet döntéseket hozni. Sem marketing, sem pénzügyi döntések nem születhetnek anélkül, hogy pontosan ismernénk a környezetet, amiben alkotunk, valamint a személyeket, akikhez szólni akarunk. Így nem írhatunk hasznos blogot sem anélkül, hogy tudnánk, mire vágyik az olvasó. Nem alkothatunk népszerű receptek sem anélkül, hogy tudnánk mit főzne az, aki a receptes blogokat bújja.

Tanulságok

Az elmúlt 7 hónap legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy rájöttem alig ismerlek, Titeket olvasóimat. Jó lenne, ha kétirányú kommunikáció lehetne közöttünk. Mindig örülök, amikor e-mailben vagy hozzászólásban írtok, kérdeztek és elindul egy beszélgetés. Ha ezt a blogbejegyzést most olvassátok, ne feledjétek, hogy hozzá tudtok szólni és a Kapcsolat menüpontban bármikor tudtok nekem írni.  

Szeretnék Nektek hasznos cikkeket hozni és olyan recepteket mutatni, amire szükségetek van. Köszönöm, ha visszajeleztek nekem!

Ez történt júliusban

A végére hagytam egy kis örömhírt: júliusban két könyvem is megjelent. Kiadtam a Fitnesz Édességek könyvemnek az e-book változatát. Elsősorban azoknak szerettem volna kedvezni ezzel az elektronikus kiadással, akik a konyhában szeretik telefonról vagy táblagépről böngészni a recepteket. A könyvemet így már bárhová magukkal tudják vinni. Barátnőmnek volt egy kérése még korábban: ,,Légyszí küldd már át azt a banánpalacsinta receptet a könyvedből, mert itt vagyok a pasimnál, a könyv meg otthon és reggelire azt a receptet szeretném elkészíteni.” Ez többé már nem lesz probléma. 🙂 Az elektronikus könyv bárhol veletek lehet és a kattintható tartalomjegyzéknek köszönhetően könnyen megtaláljátok benne a recepteket. A Fitnesz Édességek e-bookot innen tudjátok beszerezni.

Fitnesz Édességek e-book
Fitnesz Édességek e-book

Vagány Receptek

Akik a Fitnesz Édességek után/helyett sós receptekre vágytak, most velem együtt örülhetnek, ugyanis kiadtam a „sós” könyvemet is végre. (Ez volt az a könyv, amin már 1,5 éve dolgoztam.) Júliusban megjelent a Vagány Receptek 43 recepttel. Ebben a könyvben diétás ebéd és vacsora recepteket is mutatok kényelmesen, költséghatékonyan és vagányan. Egyelőre még csak e-bookban érhető el, de feliratkozhattok a nyomtatott, dedikált, sorszámozott, limitált verzióra is. Itt tudjátok megrendelni vagy feliratkozni.

Vagány Receptek
Vagány Receptek e-book

Miért vagyok blogger?

Hét hónapba nagyon sok minden fér bele, ha az ember motivált és jól szervezi az idejét. Ebben a blogbejegyzésben megmutattam, hogy a nehézségek ellenére két új e-bookot is fel tudok mutatni és kicsit írtam arról is, hogy mit tanultam, de ennél sokkal többre jöttem rá az elmúlt hónapokban. Rájöttem, hogy miért vagyok blogger.

A bloggerkedés számomra folyamatos tanulás és tapasztalás. Ezen keresztül tanultam meg webshopot készíteni, közösségi oldalakat online marketingre használni, webes méréseket kiismerni vagy éppen könyvet, e-bookot kiadni. A karrieremet főként a blogomnak köszönhetem. Az a tudás, amit bloggerként magamra szedtem, végig segítette a pályámat.
Emellett a blogolás a kreativitásom megélését is jelenti. Valamint azt, hogy megmutathatom és kiírhatom magamból azt, ami bennem van.

Mindezek mellett a legjobb az, amikor a bloggerkedés nem egy magányos munka, hanem van kommunikáció a blogger és az olvasó között. Jó dolog magamnak írni, mert ezáltal is fejlődöm, de annak is nagyon örülök, amikor mások számára hasznos, amit írok. Ehhez pedig kellenek a visszajelzéseitek.

Használjátok ki az év hátralévő részét tanulásra, fejlődésre, önmagotok megismerésére! Bárhogy is alakuljon, én ezt tervezem a következő hónapokra. A tudást nem veheti el senki sem!

Szeretettel: Földi Rita

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük