A cukor elhagyása 15 csodás dolgot hozhat az életedbe

Ha ezeket tudod, könnyebb lesz nemet mondani az édességekre
fehér cukor

Biztosan ezerszer hallottad már, hogy nemet kell mondanod a cukorra, ha fogyni szeretnél. Helyettesítheted mással is, erről itt írtam. A legjobb megoldás azonban az, ha teljesen elhagyod a cukrot és a mesterséges édesítőszereket is. Tudom, hogy ez nagyon nehéz. Néha azért nem tudunk kevesebbet enni belőlük, mert nem találjuk az igazi motivációt a cél eléréséhez. Ilyenkor felmentjük magunkat. ,,Egy kocka csoki nem árthat”. Aztán jön a következő cukros étel, és kialakul egy ördögi kör. Talán még észre sem vetted magadon, hogy függő vagy. Ha szeretnél leszokni a cukorról, de nem megy, akkor valószínűleg cukorfüggő vagy. A jó hír az, hogy ha megtalálod a valódi motivációdat arra, hogy megszabadulj a cukortól, akkor könnyebben nemet tudsz rá mondani. Olvasd végig, hogy milyen csodálatos dolgok történhetnek veled, ha nem eszel cukrot és találd meg azt, ami neked szól!

Ha inzulinresztenciád, cukorbetegséged, vagy bármiféle betegséged van, fordulj orvoshoz.

Az itt leírtak nem helyettesítik az orvosi tanácsokat és szakvéleményt.

15 ok arra, hogy nemet mondj a cukorra

1. Fogyás

fogyás

Az élelmiszerek három fő alkotóeleme: szénhidrát (cukor), zsír (lipid), és fehérje. Számtalan elmélet létezik arról, hogyan szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől. Az egyik csoport szerint a zsírok a felelősek az elhízásért. A másik csoport szerint a szénhidrátok, és vannak, akik szerint a mozgásszegény életmód. Szerintem mindenkinek van ebben egy kis igaza. A legújabb kutatások[1] szerint a finomított szénhidrátok (cukor, fehér liszt, keményítőben gazdag ételek) túlzott fogyasztása vezet elhízáshoz. Ezeket összefoglalóan ma már ,,ultrafeldolgozott élelmiszerek” (UPF) néven is említik.[2] Ebbe beletartozik a fehér kenyér, a keksz, a pizza, a hamburger, az előre csomagolt péksütemények, a cukros üdítők, stb. A lista egészen hosszú. Azt hiszem könnyebb lenne felsorolni azt, hogy mit lehet enni: összefoglalóan azt mondanám, hogy azt, ami egyáltalán nincs vagy kevésbe van feldolgozva, vagyis a természetes, rostban gazdag élelmiszerek (például: zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak) biztosan ide tartoznak. A fehér cukor viszont a tiltólistán van. Fontos, hogy megértsd, miért hizlal.

Miért hizlal a fehér cukor?

A fehér cukor (kristálycukor) tápanyagban szegény, ugyanakkor kalóriában nagyon gazdag élelmiszer, amely gyorsan bomlik le glükózzá, ezáltal gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Tudj meg többet a cukorról ebből a cikkemből! >> Miért fontos, hogy mást használj cukor helyett?

Valójában nem csak konkrétan a kristálycukor emeli meg a vércukorszintet, hanem minden szénhidrát, mivel minden szénhidrát lebontásából cukormolekula keletkezik, amely a vérbe kerül. Azonban nem minden szénhidrát előnytelen, ha fogyni szeretnél.

Ha a szervezetbe cukor (szénhidrát) kerül, akkor a vércukorszint előbb vagy utóbb megemelkedik. Ez jelzést küld a hasnyálmirigynek, hogy termelje az inzulin nevű hormont.

Ha sok a cukor mennyisége, akkor a hasnyálmirigy gőzerővel működésbe lép és nagy mennyiségben bocsát ki inzulint, hogy gyorsan el tudja szállítani a vérből a megnövekedett vércukor mennyiséget. Azért kell ilyen gyorsnak lennie, mert ha a cukor a vérben marad, akkor károsíthatja a szöveteket, valamint az idegeket. Ezért az inzulin elszállítja a cukrot a sejtekbe, elsődlegesen az izmokba és a májba. Viszont egy idő után ide már nem fog kelleni több tápanyag, így a felesleg megy a tartalékraktárba és építi a zsírpárnáidat. Amikor több glükóz jut a vérbe, mint amennyit közvetlenül fel tudunk használni, akkor ezt a többletmennyiséget az inzulin hatására a zsírsejtek veszik fel. ,,Tehát ha sokáig fogyasztunk nagy mennyiségben cukorral vagy keményítővel teli ételeket – mindegy, hogy üdítőt, süteményt, fehér rizst vagy burgonyát –, azoktól ugyanúgy elhízhatunk, mintha zsíros ételeket ennénk.”[3] – írja Mariëtte Boon és Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról című könyvében.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy minden szénhidrátról le kell mondanunk. Mindent csak mértékkel fogyasszunk és legyünk tisztában azzal, hogy melyek a fogyasztó hatású szénhidrátok és melyek hizlalnak. Erről részletesebben olvashatsz itt: >>> Enni és Fogyni – Útmutató a fogyáshoz e-book

Ha folyamatosan túl sok cukrot viszel be a szervezetedbe – annyit, hogy a sejtek már nem képesek megküzdeni vele – , akkor egyrészt (ahogy már fentebb írtam) raktározni fog, tehát hízol. Másrészt kialakulhat a sejtek védekező mechanizmusa a cukor ellen, ami nem más, mint az inzulinrezisztencia. Emellett pedig a cukorbetegség is veszélyezteti azt, akinek túl magas a vércukorszintje és a hasnyálmirigye már nem tudja felvenni a harcot ellene.

A cukorról való leszokással alacsonyan tartod az inzulinszintet, ami lehetővé teszi a tárolt zsír felhasználását, vagyis beindul a fogyás.

2. Pénz megtakarítás

édesség

Ha elmúlik az édességek utáni sóvárgásod, akkor nem lesz több felesleges péksütemény, amit megkívántál, mert csábító illat lengett ki a pékségből. Nincs több apró cukorka és csoki, aminek nem tudtál nemet mondani a pénztárnál sorban állva. Nincs több impulzusvásárlás, így kevesebbet fogsz költeni édességekre. Összességében pedig élelmiszerekre is, mert ha elkezded böngészni a címkéket, hogy miben van cukor, akkor bizony a legtöbb ételt és italt gyorsan vissza fogod tenni a polcra.

,,Én nem is eszem sok cukrot!”

Mielőtt ezt a kijelentést tennéd, érdemes megnézned, hogy amiket fogyasztasz, abban mennyi cukor van. Cukor van a pizzaszószban, a sós chipsekben, a csemegeuborkában, a felvágottakban, és még hosszan sorolhatnám. Nézd meg a csomagolást, és utána mondd meg, hogy mennyi cukrot is eszel egy nap.

Jó, ha tudod:

A cukor többek között az alábbi „álneveken” is szerepelhet a csomagoláson:

invertcukor, kukoricaszirup, karamellszirup, szorbit, mannit, izomalt, szacharin, ciklamát, galaktóz, aszpartám, dextróz, glükóz, fruktóz, maltodextrin, stb.

Miért van ennyi cukros élelmiszer?

,,Miért tesznek az élelmiszergyártók szinte mindenbe cukrot? Mert tudják, hogy született cukorimádók vagyunk. Az anyatej íze például szintén édes. Az extra mennyiségű cukor hozzáadásával extra finomnak találjuk az ételt, és továbbra is szívesen megvesszük. A gyártók pontosan tudják, hogy a cukor nélküli ételeket kevésbé tartjuk ízletesnek.”[4]

3. Szépség és fiatalság

szépség

Tudtad, hogy a túlzott cukorfogyasztás ráncossá teheti a bőrödet? A fiatalos kinézetért főleg két fehérje felel a bőrünkben. Ez az elasztin és a kollagén. Az elasztin szépen, rugalmasan tartja a bőrt, még akkor is, amikor megváltoztatjuk az arckifejezésünket. Ekkor is segít visszaállni oda, ahol volt. A kollagén a bőrt dúsnak és teltnek tartja. Ez az a fehérje, ami nélkül a bőrünk nagyon vékony és ráncos lenne.

Amikor cukrot eszel, a véráramban lévő molekulák reakcióba lépnek, és olyan enzimeket hoznak létre, amelyek lebontják a bőrödben lévő kollagént és elasztint.

Meglepő módon a bőr az egyik leggyorsabban reagáló dolog a cukorméregtelenítésre, és már 72 óra elteltével is észrevehető eredményeket mutat.

Ha tehát a következő hétvégén nagy esemény vagy buli vár rád, tényleg tehetsz valamit azért, hogy jól nézz ki.

4. Több energia mindenre

energia mindenre

Gyakran panaszkodsz arra, hogy alig van energiád? Ilyenkor elköveted azt, hogy cukros édességeket eszel, hátha attól majd jobb lesz? Sajnos nem. Vagyis hosszútávon nem. Ha valami cukrosat eszel, akkor a szervezeted energiaszintje hirtelen megemelkedik. Ezt használják ki a vizsga előtt a tanulók némi szőlőcukor elfogyasztásával. Több cukor jut az agyba is, jobb lesz a teljesítményed. Ezért bizonyos sportok előtt is segíthet némi cukor. A baj csak az vele, hogy amilyen hirtelen megemelkedik, olyan hirtelen vissza is esik, és ilyenkor bizony jön a fáradtság, a levertség. Tehát ha nem vagy vizsgaszituációban vagy nem sportolsz, akkor ne tömd magad édességgel, mert csak fáradtabb leszel tőle. Sőt, még a sóvárgás is beindul. A cukor ugyanis még több cukrot kíván.

Ha kiiktatod a cukrot az életedből, akkor a vércukorszinted kiegyensúlyozottá válik, és nem lesz többé hullámvasút az energiacsúcsok és -zuhanások között. Az állandó energiaszint unalmasnak hangzik? Meglehet. A szervezeted viszont meghálálja. Ha egy állandó start-stop rendszerben működsz, hamar kiéghetsz. Az állandóság energiát ad hosszú távon is.

5. Jobb alvás

jobb alvás

Nehezen alszol? Sokszor felébredsz éjszaka és nem tudsz visszaaludni? Ennek oka felborult egyensúly is lehet, a fentebb említett start-stop rendszer működtetése. Egyszer tele vagy energiával, máskor pedig úgy érzed, hogy ülve el tudnál aludni? Délután is szunyókálsz? Este pedig nem megy az elalvás? Rendbe kell tenned a vércukorszintedet és így az alvásban is beáll az egyensúly. A jó alvásnak persze rengeteg feltétele van még. A cukor elhagyása csak az egyik. Ha szeretnél igazán jól aludni és reggel kipihenten ébredni, akkor nézz utána jobban, hogy mit tehetsz még az alvásminőséged javításáért. Az viszont biztosan az egyik legrosszabb megoldás, ha elalvás előtt még valami cukrosat eszel vagy iszol. Ezzel gyakorlatilag azt üzened a testednek, hogy nem akarsz még aludni, hanem kell az energia. A cukor megdobja az energiaszintedet és nem fog álom jönni a szemedre.

6. Erősebb immunrendszer és kevesebb megfázás

erős immunrendszer

A cukor közvetlenül befolyásolja a fertőzések leküzdésének képességét, mivel közvetlen hatással van az immunrendszerre. A szervezetünkben lévő fehérvérsejtek harcolnak a betegségek és fertőzések ellen, de amikor a cukor a véráramba kerül, megakadályozza, hogy a sejtek képesek legyenek elvégezni a feladatukat.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány felfedezte, hogy már 100 g cukor fogyasztása akár 5 órán keresztül 50%-kal csökkenti a szervezet fehérvérsejtjeinek baktériumölő képességét!

Tehát a cukorról való leszokással valószínűleg a náthától és a tüsszögéstől is megszabadulhatsz, hiszen esélyt adsz az immunrendszerednek a betegségek leküzdésére.

7. Nincs többé kellemetlen szájszag

Nincs többé kellemetlen szájszag

A szájszagot gyakran a szájban szaporodó rossz baktériumok okozzák, és ezek nagyon szeretik a cukros dolgokat. Te pedig, amikor cukrosat eszel vagy iszol, akkor a fogak és az íny körül hagysz nekik némi maradékot. Hacsak nem mosod meg utána 30-45 perc múlva a fogaidat alaposan, akkor ez a maradék cukor táptalaj lesz a baktériumok számára és kialakulhat a kellemetlen szájszag.

Jó, ha tudod:

,,A legrosszabb dolog, amit az étkezés vagy az üdítők elfogyasztása után tehetünk, ha azonnal fogat mosunk. A fog védőrétege ilyenkor a legvédtelenebb, így akaratlanul ugyan, de a felszín átdörzsölésével tovább gyengíthetjük a fogzománcot. Étkezés vagy italfogyasztás után a fogmosással legalább 30-45 percet várjunk. Azonnali fogmosás helyett egy sima vizes szájöblítés, vagy akár egy pohár víz elfogyasztása is segít.”[5]

Jobb íny és fogak egészségének megőrzése

Jobb íny és fogak egészségének megőrzése

Ha cukrot tartalmazó ételt eszel vagy iszol, a szájban lévő baktériumok lebontják a cukrot glükózzá. A lebontás során olyan savak keletkeznek, amelyek károsítják a fogakat és az ínyt. A cukor mellett a savas ételek (például a szénsavas üdítők) is ártanak a fogaknak. A fogorvosok szerint az a megoldás, ha a cukros ételek és italok fogyasztása után helyes technikával fogat mosunk, így a cukor nem tud kárt tenni a fogunkban. Azonban igaz az is, hogy minél kevesebb cukrot adunk a fogunknak, annál kevésbé károsítjuk őket.

,,Ha napi 2-3 bögre teát és 1-2 kávét elfogyasztunk egy teáskanál cukorral vagy mézzel, az azt jelenti, hogy a fogaink egész nap cukorban áznak és folyamatosan a fogszuvasodást okozó baktériumok támadásának vannak kitéve.”[6] 

8. Megnövekedett boldogságérzet

megnövekedett boldogságérzet

Filmekben gyakran láttam, hogy szakítás, vagy bármiféle válság után a főszereplő megevett egy nagy tábla csokoládét vagy egy hatalmas doboz jégkrémet. Feltettem magamnak a kérdést: egy nagy adag édességgel könnyebben elviselhető a szomorúság? Kipróbáltam, de nem jött be. Utánanéztem és kiderült, hogy az édességek (főként a csokoládé) csak pillanatnyi enyhülést tudnak adni a lelki fájdalmakra. ,,Hosszú távon nemhogy a jókedvet nem hozzák el, de még a depressziós tünetek kialakulásához vagy felerősödéséhez is hozzájárulhatnak.”[7] – írja Czecz Fruzsina a Terítéken a lélek című könyvében. Ha a cukorfogyasztás növeli a depressziót, akkor a cukor elhagyásával a boldogságérzeted nőhet meg. Az inzulinszinted egyensúlyban tartásával kevesebb lehet a hangulatingadozásod is. Arra azonban számítanod kell, hogy a cukorról való leszokás kezdetben kellemetlen lesz, és a hangulatod sem lesz egyből stabil. Idő kell ugyanis, hogy a szervezet átálljon.

Az elhízás és a depresszió

Az elhízás és a depresszió között is találtak kapcsolatot, amiben megint csak az inzulin a felelős. Az inzulin szintén hatással van az agyra, különösen arra a területre, ahol az érzelmi központunk, a limbikus rendszer található. Vizsgálatok kimutatták, hogy a depresszió és a cukorbetegség kombinációjában a környezeti tényezők – többek között a cukorban gazdag élelmiszerek, amelyeket éjt nappallá téve tömünk magunkba – sokkal inkább szerepet játszanak, mint a genetikai háttér.

Ezen kívül van még egy tényező, amely az elhízás és a depresszió kapcsolatára utal: a bél mikrobiomja. Az agyunk állandóan aktív kommunikációt folytat a bél-agy-tengelyen keresztül. A bélcső idegrendszere és a központi idegrendszer ugyanis kapcsolódnak egymáshoz. Amit megeszünk, az hatással van a pszichénkre is. A bélflóra és az étrend fontos tényező ebben. A bélbaktériumok közvetlenül befolyásolhatják egyes, az agyban létrejövő anyagok termelődését, és különösen igaz ez az ingerületátvivő anyagokra, mint amilyen a szerotonin, a ,,boldogsághormon”. Ha a szerotonin szint lecsökkent az agyban, az depressziós tüneteket okozhat.  [8]

9. A 2. típusú cukorbetegség kockázatának csökkenése

A 2-es típusú cukorbetegség befolyásolja a szervezet cukoranyagcseréjét, különösen a glükózt, amely a szervezet energiaforrása. Tanulmányok kimutatták, hogy a cukorbevitel csökkentésével párhuzamosan a cukorbetegség e típusának kockázata is alacsonyabbá válik. A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás, így a fogyás ebben is segít.

10. Csökkentett esély a rákos megbetegedésre

A fruktóz bizonyítottan növeli bizonyos ráktípusok, köztük a hasnyálmirigy- és vékonybélrák, az emlőrák és más ritkább ráktípusok kockázatát. Az elhízás a dohányzás után a rák kialakulásának legnagyobb, ugyanakkor megelőzhető oka, ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta. Kevesebb cukor kisebb esélyt jelent az elhízásra, ami kevesebb esélyt jelent a rák kialakulására.

11. Kevesebb ízületi- és izomfájdalom

Kevesebb ízületi- és izomfájdalom

Talán nem az öregség miatt nyikorognak az ízületeid, hanem a csokitorta miatt.

,,A cukor brutálisan gyulladáskeltő. Az idősödés önmagában is a gyulladásos citokinek növekvő termelődésével jár.”[9] Mindenfajta gyulladás rosszat tesz az ízületeknek.

A citokin egy olyan jelzőmolekula, amelynek egyik fajtája kiváltja a gyulladásos hírvivő anyagok felszabadulását a szervezetben. Ez számos krónikus gyulladás talaján kialakuló betegséget okozhat, többek között ilyen az ízületi gyulladás is.

A cukor emellett fontos ásványi anyagoktól is megfosztja a szervezetet, amelyek közül néhány szükséges a megfelelő izomműködéshez.

12. Jobb szex

Ha lemondasz egy-két sütiről, akkor más élvezetek is kellemesebbek lehetnek? Úgy tűnik, hogy a szexre igaz ez.

A túlzott mennyiségű cukor fogyasztása inzulinrezisztenciát okozhat, ami csökkenti a tesztoszteronszintet. E hormon megfelelő szintje mindkét nem szexuális jólétében nagy szerepet játszik. Segíti azt, hogy nagyobb legyen a kedvünk, jobban kívánjuk a szexet és így jobb legyen a teljesítményünk.

A férfiak alacsony tesztoszteronszintje nemcsak az általános nemi vágyat csökkenti, hanem az izomtömeg csökkenéséhez és a testzsír növekedéséhez is vezethet. A tesztoszteron nem megfelelő szintje ugyanezt teszi a nőknél is. Tehát viszlát beach body és általános libidó!

13. Egészséges máj

Nagyjából minden kristálycukor (szacharóz) 50%-ban glükózból és 50%-ban fruktózból áll, és amikor torkoskodsz a cukros finomságokkal, a májra hárul a fruktózzal való foglalkozás, ahelyett, hogy a vér tisztításával és a tárolt méreganyagok feldolgozásával tenné ezt. Tehát, ha pihenteted a sütiket, talán a májadat is pihenteted, de nem csak a sütikről van szó. Magas fruktóz tartalmúak általában a diétásnak mondott üdítők, wellness-italok, a gyümölcslevek és ízesített ásványvizek.

14. Egészségesebb szív

Egészségesebb szív

Régebben úgy tudtuk, hogy a zsír az, ami rosszat tesz a szívnek, de a tudósok mostanra bebizonyították, hogy összefüggés van az egyén által fogyasztott cukor mennyisége és a szívbetegség miatti elhalálozás kockázata között.

A krónikusan magas vércukorszint az ateroszklerózis nevű állapothoz vezet, amely az artériák megkeményedését jelenti, és amely szívbetegséggel és szívelégtelenséggel jár. Mivel a szívbetegség az első számú halálok, érdemes mindent megtenni a kockázat csökkentése érdekében.

15. Jobb memória

,,A túl sok cukor közvetlen és káros hatással van a memóriára és az agyműködésre, olyannyira, hogy a hosszú ideig tartó nagymértékű cukorfogyasztás akár maradandó agykárosodást is okozhat.

Tanulmányok kimutatták, hogy a magas fruktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása közvetlen hatással van a kognitív funkciókra, és az agy működésének mindenféle módját befolyásolja.

Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy átgondold a fogyasztását, a cukor a stroke esélyét is növeli.”[10]

Akkor teljesen le kell mondanod a cukorról?

Megoszlanak erről a nézetek. Valaki a teljes száműzést tartja az egyetlen útnak. Szerintem erre sokan nem vagyunk képesek, és mivel rengeteg olyan élelmiszer van, ami rejtett cukrokat tartalmaz, szinte lehetetlen a teljes száműzés. Amikor gyanútlanul leveszek egy jó minőségű, magas hústartalmú sonkát a polcról és örülök, hogy végre találtam olyat, amiben tényleg van hús, az örömöm hirtelen dühbe csap át, ahogy tovább elolvasom és észreveszem, hogy amúgy dextróz van benne, ami szintén cukor.

Én a teljes tiltás helyett a mértékletesség mellett vagyok. A problémák megjelenését a túlzott cukorfogyasztás idézi elő. Azt kell megtalálni, hogy mi számít soknak. Szerintem, ha mindennap eszel cukrot, az már sok. Mértékletes az, ha csak alkalmanként eszel. Az édesség maradjon az ünnepekre, a különleges alkalmakra. Ekkor töltse be a valódi önjutalmazás szerepét. De nem kell mindennap önjutalmazni. Vegyél példát a svédektől!

Szombati cukorkanap

Svédországban, ha bemész egy édességboltba, akkor helyieket nem nagyon fogsz találni a vásárlók között, kivéve szombaton. A szombat a ,,lördagsgodis” amit kb. szombati cukorkaként lehet fordítani. Valójában egy hivatalos csalónapról van szó, amikor engedélyezett az édesség fogyasztása. Ilyenkor vesznek a gyerekeknek mindenféle cukorkát, csokit, más napokon viszont nem engedélyezik. 

A szombati cukornap kialakulása 1950-től kezdődött, amikor a svéd egészségügyi hatóságok elkezdték ajánlani az édességet heti egyszeri édességként, hogy megpróbálják csökkenteni a fogszuvasodás növekvő számát. A fogak számára sokkal egészségesebb, ha egyszer, nagyobb mennyiségben éri őket cukor, mintha sokszor, kis mennyiségben. Utóbbi esetben folyamatosan kedvező környezetet tartasz fenn a szuvasodást okozó baktériumok számára. Forrás: BBC[11]

Tippek, hogy nemet tudj mondani a cukorra

Az előzőkben elolvashattad, hogy milyen jótékony hatásai vannak annak, ha nemet mondasz a cukorra. Azonban ezek ismeretében még nem biztos, hogy menni fog a leszokás. Pár tippet szeretnék adni ahhoz, hogy könnyebb legyen.

1. Tudd meg, miért szereted az édeset!

Ahhoz, hogy megszabadulj a cukros ételek utáni állandó sóvárgástól, meg kell tudnod, hogy a lelked mélyén miért vágysz rájuk. A gasztroszpszichológia virágzó terület mostanság, egyre többen jönnek rá, hogy az ételek és a lelki állapotunk között kapcsolat van. Azt is felfedezték már, hogy az édes íz kapcsolódik a legszorosabban a biztonság érzéséhez és a gondoskodáshoz. Van, akinek az édes íz jelenti azt, hogy szeretve van. Az ízek érzéseket és emlékeket is kiválthatnak. Tudd meg, hogy nálad mi a cukor iránti vágy valódi háttere! Ehhez ajánlom Lukács Liza könyveit, akinek fő szakterületei az evési zavarok és az életmódváltás pszichológiája.

Ajánlott könyvek:

2. Válassz más desszertet!

Ahogy fentebb írtam, a cukor még több cukrot kíván, így ha kicsit elcsábulsz, akkor valószínűleg nem fogod tudni abbahagyni. Desszertnek inkább ne válasz cukros dolgokat, helyette válaszd inkább ezeket:

  • friss, szezonális, lehetőség szerint helyi gyümölcs
  • egy kis tányér dióféle és sajt
  • gyümölcs és dióféle (Például alma mandulával vagy dióval)
  • A téli pohárkém receptemet is ajánlom figyelmedbe, amiből érdemes elhagyni még a cukormentes lekvárt is.
friss, szezonális, lehetőség szerint helyi gyümölcs

Dr. Jason Fung Az elhízás titka című könyvében azt írja, hogy desszertet étkezések lezárásaként együnk ne külön étkezésként. A desszert különlegesség, ezért nem kell mindennap enni. Hanem csak az ünnepnapokon.

Állj ellen a csábításnak!

Ha megnézed a reklámokat, a legtöbb titkon azt mondja, hogy fogyassz! Mert megérdemled és boldogabb leszel tőle. Tedd fel magadnak a kérdést: valóban boldogabb leszel, ha fogyasztasz? Oly könnyű elcsábulni egy nutellával töltött palacsintától, egy szép tortaszelettől. A reklámok pedig csábítanak, hiszen ez a dolguk. El kell adniuk a terméket. Ehhez meg kell találniuk azt a gyenge pontodat, ahol végül beadod a derekadat és azt mondod: ,,na jó, tényleg kell nekem, megveszem”. Ez azonban a legtöbbször hamis illúzió. Megmagyarázod magadnak is, hogy szükséged van az édességre, mert nehéz napod volt, így megérdemled a kényeztetést. Nincs is baj azzal, ha alkalomadtán megengeded magadnak. De figyelj csak! A média holnap és holnapután is mindent meg fog tenni azért, hogy elcsábítson és ha egyszer engedsz, akkor egy következő alkalommal még könnyebben el fogsz gyengülni. A döntés mindig a te kezedben van.

Más nem fog tenni ellene, csak te!

A csábításban nem csak a média jeleskedik. Ha elmész a szupermarketbe, akkor könnyebben találsz cukros ételeket, mint cukormenteseket. Az áruházak tele vannak ,,ultrafeldolgozott élelmiszerekkel” (UPF)-kel. A pénztárnál vannak kihelyezve a könnyen elérhető, gyorsan bekapható cukrok, csokik. A csipszekből és cukros üdítőkből nagyobb kiszereléseket is tudsz venni. Nem csak ezeket, hanem a helyben sütött péksüteményeket is gyorsan elkapkodják a polcokról. Pedig ezek mind olyan finomított élelmiszerek, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak.

A kérdés

Kíváncsi lennék rá, hogy ha a polcok egészséges élelmiszerekkel lennének tele, akkor vajon azt is elvinnék az emberek? Mit reagálnának arra, ha azon a polcon, amelyről tegnap még a csokis kekszet emelték le, ma gyümölcsök vagy zöldségek lennének? Ezeket is lehetne gyorsan fogyaszthatóvá tenni. Szépen kockára lehetne vágni és betenni egy átlátszó dobozba. Vajon megvennék az emberek? Én nem vagyok benne biztos. Nyilván függ az ártól is, mert sajnos az egészséges élelmiszerek sok esetben drágábbak. Egy kiló fehér kenyér jóval olcsóbb, mint egy kiló teljes kiőrlésű, kovászos rozskenyér. Ugyanakkor a szegénységi elhízást, mint társadalmi jelenséget is érdemes figyelembe venni. A kérdés tehát az, hogy ha az egészséges élelmiszerek ugyanolyan árban lennének és ugyanúgy könnyen hozzáférhetőek lennének, mint az egészségtelen élelmiszerek, akkor mit választanánk?

Én azt gondolom, hogy az egészségtelent, a cukrosat, a zsírosat, a sósat. Azt, amit megszoktunk, azt amit ismerünk. A probléma ugyanis nem csak az árakkal és a termékkihelyezéssel van, hanem az információhiánnyal is. Nagyon sok embernek fogalma sincs az egészséges táplálkozásról. Honnan is lenne, amikor ezt részletesen nem oktatják az iskolában. Erre irányuló lobbi pedig nem hiszem, hogy lenne, mert sokkal nagyobb érdek van abban, ha össze-vissza vásárolsz mindent és nem tudatosan döntesz.

A döntés

A döntés a te kezedben van és szerintem ne várj arra, hogy majd valaki megtanít egészségesen táplálkozni. Vedd te a kezedbe az irányítást! A tanulást sosem késő elkezdeni. Utána tudsz olvasni könyvekből (lásd lent: Felhasznált irodalom), elmehetsz táplálkozási tanácsadóhoz, és a blogomról is tudsz tájékozódni:
>> Egészséges táplálkozás

Összegzés

Rengeteg dolog van, amit megtehetsz az egészségedért. Egészséges táplálkozás, sport, vitaminok, stb. De ha az alapokkal akarod kezdeni, akkor első lépésként válaszd a cukorfogyasztásod mérséklését. A legjobb a teljes leszokás, de ha ez nem megy még, akkor első lépésként megoldás lehet a cukor mennyiségének erős szabályozása is. Például úgy, ahogy a svédek teszik (heti egy napra), vagy csakis ünnepnapokra.

A cukorfogyasztás szabályozásának, de főként a teljesen cukormentes életnek számtalan jótékony hatását hónapokon belül már érezheted is magadon. Ilyen például a fogyás is. Azt mondják, hogy a diétához rengeteg mindenre kell egyszerre figyelni, de mi van, ha elég egy alap dolog, a cukor elhagyása? Pont az ilyen alap dolgok a legnehezebbek. Ha könnyű lenne, akkor mindenki meg tudná csinálni. Én bízom benned! Képes vagy rá! Vágj bele még ma, és élvezd a cukormentes élet csodálatos hatásait!

képek: Pixabay

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Mariëtte Boon és Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról – Tények és tévhitek étkezésről, zsírégetésről, hízást okozó rejtett faktorokról, Scolar Kiadó Kft. 2020

Dr. Jason Fung: Az elhízás titka (megoldókulcs a sikeres fogáshoz), Jaffa Kiadó, 2021.

Czecz Fruzsina: Terítéken a Lélek Önismeret és ételeken keresztül, HVG Könyvek, 2022.

https://www.makemesugarfree.com/how-to-quit-sugar


[1] Dr. Jason Fung: Az elhízás titka (megoldókulcs a sikeres fogáshoz), Jaffa Kiadó, 2021.

[2] Index.hu: Kiderült, mely élelmiszerek gyakori fogyasztása okoz korai halált

[3] Mariëtte Boon és Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról – Tények és tévhitek étkezésről, zsírégetésről, hízást okozó rejtett faktorokról, Scolar Kiadó Kft. 2020

[4] Mariëtte Boon és Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról – Tények és tévhitek étkezésről, zsírégetésről, hízást okozó rejtett faktorokról, Scolar Kiadó Kft. 2020

[5] https://clinident.hu/a-fogszuvasodas-tunetei-a-kola-es-a-cukor-hatasa-a-fogakra/

[6] https://clinident.hu/a-fogszuvasodas-tunetei-a-kola-es-a-cukor-hatasa-a-fogakra/

[7] Czecz Fruzsina: Terítéken a Lélek Önismeret és ételeken keresztül, HVG Könyvek, 2022.

[8] Mariëtte Boon és Liesbeth van Rossum: Mindent a testzsírokról – Tények és tévhitek étkezésről, zsírégetésről, hízást okozó rejtett faktorokról, Scolar Kiadó Kft. 2020

[9] qubit.hu

[10] https://www.makemesugarfree.com/post/17-amazing-things-that-happen-when-you-stop-eating-sugar

[11] https://www.bbc.com/worklife/article/20211004-lrdagsgodis-swedens-saturday-only-candy-tradition

Ez is érdekelhet:

One Comment

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük